Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ο κ.ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ,ΑΠΛΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ...ΕΜΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ...."ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ" ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.Η υπομονή έχει και τα όριά της,όπως και το ψέμα,έχει κοντά ποδάρια.
Όταν το ψέμα αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο,θα πρέπει να ξέρει ο απερχόμενος Νομάρχης Καβάλας,ό,τι αργά ή γρήγορα,όσο και αν τον καλύπτουν τα έμμισθα δημοσιογραφικά του παπαγαλάκια,θα μάθουν οι πολίτες του Νομού Καβάλας,την πραγματική αλήθεια.....

Ό,τι όσο και αν συκοφαντεί την παράταξή μας και μένα προσωπικά,ό,τι στεκόμαστε εμπόδιο στην χρηματοδότηση,των δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων,οι ομόφωνες αποφάσεις της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής τον διαψεύδουν πανηγυρικά.
Τον προκαλούμε να εμφανίσει έστω και μία πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση για χρηματοδότηση πολιτιστικού συλλόγου και μέλος της παράταξής μας, ψήφισε αρνητικά.Ακόμη και αυτό να συνέβαινε,μην ξεχνά ότι στις επιτροπές η διοίκηση έχει την απόλυτυη πλειοψηφία και περνάει όποια απόφαση θέλει.Είναι ένα κακό άλλοθι που καταρρίπτεται πολύ πολύ εύκολα.
Τα πρακτικά των αποφάσεων της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής,βλέπετε μιλούν από μόνα τους...Σε άλλες προτεραιότητες και δράσεις είμαστε αντίθετοι.Στα επιλεκτικά δωράκια,αρεστών,φίλων,ημετέρων,γεύματα,εγκαίνεια,ταξιδάκια,πολυτελείς άχρηστες εκδόσεις,άσκοπες φιλοξενίες και σε ότι προκαλεί την νοημοσύνη των πολιτών.
Αντί να λέτε με ψυθίρους και μισόλογα παραπλανώντας,βγάλτε τα επίσημα αναλυτικά πρακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση,όπως προβλέπει ο κανονισμός και όχι τις περιλήψεις των πρακτικών που αποκρύπουν τα πάντα και μάλιστα μετά από μήνες.
Διαφάνεια σημαίνει,τα πάντα στο φώς,να ξέρουν όλοι που πηγαίνουν τα χρήματα των πολιτών για ποιό σκοπό και ποιοί τα παίρνουν...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ όταν η Παράταξή μας από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα είναι διοίκηση στην Νομαρχία Καβάλας.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... Εσείς μπορείτε να το κάνετε κ.Καλλιοντζή;

Διάβασε τη συνέχεια...

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΞΟΔΕΥΤΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ....ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.


Η προσπάθεια της διοίκησης της Νομαρχίας να αποπροσανατολίσει τους πολίτες,ότι οι επιλογές της είναι σωστές και αποδοτικές στο θέμα της τουριστικής προβολής,πέφτει στο κενό.Απο τα χείλη του Νομάρχη ακούσαμε, ό,τι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα,από κάθε άλλη στον τομέα της Τουριστικής προβολής,χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να ελέγξουμε,την σχέση κόστους-οφέλους!!!!Αλήθεια τα πιστεύει αυτά που λέει,ή παραπλανεί συνηδειτά τους πολίτες ,προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.....
Η παρουσία του Ειδικού γραμματέα,του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης,στο Ράδιο άλφα της Καβάλας,τον διαψεύδει οικτρά.Ας διαβάσει ο ίδιος αλλά και αυτοί που ασπάζονται τις απόψεις του,τα όσα δήλωσε ένας άνθρωπος που ανήκει πολιτικά στο δικό τους χώρο,αλλά συγκαταλέγεται στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ του χώρου,μια και ο κ.Καλλιοντζής δεν κατανοεί την λέξη "ειδικός".
Όσο για αυτούς και ειδικά για τον κ.Καλλιοντζή,που υποστηρίζουν ότι η Παράταξή μας,δεν έχει θέσεις ,δεν έχει προτάσεις,ας διαβάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το παρακάτω κείμενο.
Είναι η εισήγηση της Υπερνομαρχίας πολιτών, στις 2 Μαρτίου του 2007, με εισηγητή τον γράφοντα για πως αντιλαμβανόμαστε την τουριστική προβολή,την υπάρχουσα κατάσταση και ποιά είναι η πρότασή μας.
Δυστυχώς γι αυτούς θα δουν ότι είμαστε συνεπείς στις αρχές μας.
Έτσι εξηγούνται οι θετικές ψήφοι, στην 4η Νομαρχιακή Επιτροπή σε πρακτικές και δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις μας,άσχεται αν προσπαθούν να τις καρπωθούν οι ιδιοι,κάτι που για μας δεν έχει καμιά σημασία ,αρκεί οι δράσεις να έχουν αποτέλεσμα.
Υπάρχουν όμως και πολλές αρνητικές ψήφοι ειδικά στο θέμα των εκθέσεων ,όχι γιατί είμαστε κατά των εκθέσεων,αν και θεωρούνται ξεπερασμένες,αλλά για τον τρόπο προετοιμασίας τους,τον τρόπο παρουσίας μας, τα πρόσωπα που συμμετέχουν και οι ενέργειες μετά την παρουσία μας.Φυσικά και εδώ ο Νομάρχης παραπληροφορεί λέγοντας ότι είμαστε κατά των εκθέσεων..
Είμαστε κατά της σπατάλης και της χρησιμοποίησης του δημοσίου χρήματος για περιορισμένες οφέλειες των πολιτών και για ιδιοτελείς σκοπούς.... Ακολουθεί η εισήγηση της 2ας Μαρτίου 2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.... ΘΕΣΕΙΣ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Ν.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
ΚΑΒΑΛΑ 2-3-2007

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας, την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Αποτελεί έστω και καθυστερημένα ένα δείγμα αποδοχής εκ μέρους της διοίκησης της νομαρχίας, ότι και η αντιπολίτευση εισακούγεται και μπορεί στα πλαίσια της λειτουργίας του Ν.Σ. να καταθέτει τις παρατηρήσεις της, αλλά πολύ περισσότερο και τις προτάσεις της.

Εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της τουριστικής προβολής και του τουρισμού γενικότερα, ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά. Όμως βλέπουμε στο θέμα της πρόσκλησης για την συνεδρίαση του Ν.Σ.., ότι καλούμαστε να συζητήσουμε μόνο για τις Τουριστικές εκθέσεις του Εξωτερικού.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική, προσπαθεί η διοίκηση της Νομαρχίας, να περιορίσει την συζήτηση, μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Προβολή τουριστικού προϊόντος δεν είναι μόνο οι εκθέσεις.

Είμαστε σήμερα εδώ με έναν κοινό στόχο:
Να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας ο καθένας, στην αποτελεσματικότερη προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε η περιοχή μας να καταστεί πλέον επώνυμος και ελκυστικός τουριστικός προορισμός, για επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Σαν Νομαρχιακή Παράταξη έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την διαφωνία μας για τον τρόπο προβολής του τουριστικού προϊόντος, τον τρόπο συμμετοχής, προβολής και δραστηριοποίησης στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και όχι την μη συμμετοχή ,όπως κακώς μας κατηγόρησε ο Νομάρχης Καβάλας απειλώντας μάλιστα και δημόσια αλλά και κατ’ ιδίαν,ότι θα «κόψει» τις συμμετοχές σε εκθέσεις επειδή τάχα διαφωνεί η μείζων αντιπολίτευση.
Είναι πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις για την μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητα της τουριστικής προβολής του νομού μας.

• Αυτό που εμείς προτείνουμε σε πρώτη φάση, είναι ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η όλη προσπάθεια, στα πλαίσια της σχέσης κόστους-οφέλους.

• Επίσης προτείνουμε να πραγματοποιηθεί μια ειδική επιστημονική έρευνα-μελέτη για την Τουριστική Προβολή του Νομού Καβάλας, όπου θα περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις.

• Αυτό μπορεί να γίνει αφού πρώτα υλοποιηθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε αναλυτικά στη συνέχεια και αφορά την:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ν.Ο.Τ.Α.) με την συνεργασία και συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων

Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της προβολής των τελευταίων ετών, αρκεί να δει κανείς τα επίσημα στοιχεία για το Νομό Καβάλας που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.(www.bankofgreece.gr), (1,2)*για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, αλλά και τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο.
Υπάρχει σταδιακή διαρκής μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τα τελευταία χρόνια και μια ανάκαμψη το 2006(αφού προηγήθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες σε Τουρκία και Αίγυπτο),αφού προηγουμένως είχαμε τεράστιες απώλειες, χωρίς φυσικά να φτάσουμε σε επίπεδα του 2000.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι ο Νομάρχης με δημόσιες δηλώσεις του τα αμφισβήτησε λέγοντας ότι δεν παρουσιάζουν πλήρη εικόνα και εξαρτώνται από τις δηλώσεις των ίδιων των ξενοδόχων για δικούς τους λόγους.
Σκοπίμως κάνει ένα λάθος όμως γιατί εμείς μιλήσαμε για την σύγκριση από έτος σε έτος. Έστω και αν είναι έτσι όπως υποστηρίζει ο Νομάρχης δεν μπορεί τη μια χρονιά να κρύβουν στοιχεία και την άλλη όχι, αφού ο «στόχος» τους είναι ο ίδιος, όπως λέει, η επιπλέον επιχορήγηση. Έμείς για τις τάσεις μιλάμε. (3)

Θα περιμέναμε από την διοίκηση της νομαρχίας να υπάρχει σήμερα μια εισηγητική έκθεση όπως προβλέπεται και σ’άλλα θέματα, που να περιέχει ένα απολογισμό όλων αυτών των ενεργειών τα τελευταία χρόνια για το αποτέλεσμα κόστους-οφέλους. Μια έκθεση που λογικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε και εμείς αφού άλλωστε έχουμε καταθέσει από τις 16/1/07 τις παρατηρήσεις μας, αλλά και τις προτάσεις μας για την παρουσία μας στις τουριστικές εκθέσεις, ειδικά αυτή της Ουτρέχτης, αλλά και γενικότερα για την τουριστική προβολή.
Τα ερωτήματα που υπάρχουν πολλά…..

• Απευθύνεται η προβολή σε αγορές όπου η Kαβάλα και η ευρύτερη περιοχή έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα;

• Υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός και συγκεκριμένος στόχος πριν από κάθε έκθεση ή ενέργεια;

• Υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη σχετικά με την προβολή του τουριστικού προϊόντος;

• Υπάρχει απολογισμός δράσεων-ενεργειών, καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης για τις εκθέσεις και υποβολή προτάσεων για βελτιώσεις, από αυτούς που συμμετέχουν;


• Είναι το υλικό αυτό που ικανοποιεί την ζήτηση ανά έκθεση ή αγορά, αφού οι λόγοι επίσκεψης σε μια περιοχή δεν έχουν σχεδόν πάντα την ίδια αιτία ;

• Είναι ο τρόπος δράσης μας εφάμιλλος, έναντι άλλων συμμετεχόντων και ειδικότερα ανταγωνιστών μας, που δεν μένουν μόνο στην διάθεση των επισκεπτών να δουν το περίπτερό τους, αλλά πολύ περισσότερο δρουν με τις σύγχρονες μεθόδους του marketing;

• Είναι ο τρόπος δράσης και προβολής αποδεκτός απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς;

• Η όποια παροδική αύξηση τουριστικής κίνησης οφείλεται στην σωστή προβολή και το αντίθετο όχι;

• Η όποια τουριστική αύξηση έχει και το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα;

• Υπάρχει συνεργασία και επαφή με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο έχει ήδη αλλάξει την φιλοσοφία και τον τρόπο προβολής, γνωρίζουμε τι προτείνει;

• Δηλώνει δημόσια ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων της Καβάλας ότι διαφωνεί με την υπάρχουσα στρατηγική και τακτική εδώ και 4,5 χρόνια, χωρίς να ενοχλείται κανείς;

• Επίσης εκτός αυτών υπάρχει και ένα άλλο πλήθος ερωτημάτων και αποριών που θα αναφέρουμε και στην συνέχεια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η Ν.Α. περιορίστηκε, και συνεχίζει να περιορίζεται, στην προβολή το όποιου τουριστικού προϊόντος παράγεται από ιδιώτες, κυρίως στο νησί της Θάσου, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού. Εκτός της προβολής προβαίνει και σε κάποιες αποσπασματικές δράσεις, χωρίς προγραμματισμό και στόχο.

Αυτή η προβολή του όποιου τουριστικού μας προϊόντος προβληματίζει για το κατά πόσο γίνεται με τον πλέον ορθό τρόπο, καθώς γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και για τη Ρόδο, την Κρήτη ή τη Μύκονο, ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο προϊόν.

Απευθύνεται στην ίδια αγορά του λαών του βορρά παραβλέποντας το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι η Καβάλα αποτελεί τον φυσικό προορισμό μιας ενδοχώρας πολλών εκατομμυρίων εν δυνάμει τουριστικών επισκεπτών (Βουλγαρία, Ρουμανία Ουγγαρία,Ουκρανία, κ.λ.π.)

Κατά την άποψή μας η μη τμηματοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, η ελλειπής εκπαίδευση των ανθρώπων, που ασχολούνται με την προβολή, οι κακές υποδομές, αλλά φυσικά όπως αναφέρθηκε και ο τρόπος προώθησης της περιοχής μας, είναι ανασταλτικοί παράγοντες της όλης προσπάθειας.

Δεν αρκεί η συμμετοχή στις εκθέσεις του εξωτερικού και οι αναμφίβολα καλές προθέσεις και σε άλλους τομείς της Νομαρχίας, χρειάζεται να αλλάξει συθέμελα το μείγμα προώθησης της περιοχής μας.

Το μείγμα προώθησης είναι μια δέσμη εργαλείων και δραστηριοτήτων που μπορούν να επηρεάσουν τη ζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρεται η τουριστική διαφήμιση, οι προσωπικές πωλήσεις (συμμετοχή πρακτόρων και ανθρώπων του τουρισμού στις εκθέσεις με οργανωμένα προγράμματα), η άμεση ταχυδρομική επικοινωνία (π.χ. η πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα, ταχυδρομεί πλούσιο ταξιδιωτικό υλικό, σε όσους θέλουν να ταξιδεύσουν στη χώρα αυτή και ζητούν τη βοήθειά της),οι κατάλληλες ιστοσελίδες ενταγμένες στα κατάλληλα και δημοφιλή PORTALS, οι χορηγίες, οι δημόσιες σχέσεις κ.λ.π.
Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε, άλλο διαφήμιση και άλλο προώθηση (promotion). Η διαφήμιση (αυτή που γίνεται στις τουριστικές εκθέσεις) περιλαμβάνεται στις τεχνικές του μείγματος προώθησης, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία που απαρτίζουν το μείγμα μάρκετινγκ. Θυμίζει μια κυκλοφοριακή μελέτη που αν δεν ενεργοποιηθούν όλες οι προτάσεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Όπως καταδικασμένη είναι και η κάθε επί μέρους προσπάθεια δεν είναι σύγχρονη και άρτια.

Παράδειγμα η ιστοσελίδα που έχουμε για την προβολή του νομού μας.(www.pref-kavala.gr). Σας προτρέπουμε να την επισκεφτείτε και θυμηθείτε τι έλεγε όταν εξήγγειλε την κατασκευή της ο Νομάρχης και οι συνεργάτες που επέλεξε….(Απόσπασμα από την εφημερίδα «Εβδόμη» 9/5/2005).
Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα αν το αποτέλεσμα είναι ανάλογο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν.
Αλλά και μια δεύτερη που υπάρχει(www.kavala.gr) και μάλιστα αναφέρει ότι είναι η επίσημη της Νομαρχίας,(αλήθεια ποια είναι η επίσημη;), είναι ιδιαίτερα φτωχή και αναχρονιστική.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η υπόθεση της προβολής της περιοχής μας χρήζει της ανάγκης ενός έμπειρου επιτελείου που να ασχολείται επαγγελματικά με το τουριστικό μάρκετινγκ.. Κανείς ίσως από εμάς δεν έχει τις απαραίτητες εκείνες γνώσεις που θα προάγει το τουριστικό προϊόν.
Η όλη υπόθεση, όμως της προβολής, θα πρέπει εντάσσεται σε έναν Νομαρχιακό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (Ν.Ο.Τ.Α) με την συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων


Η πρότασή μας συγκεκριμένα έχει να κάνει:
Με την Δημιουργία Νομαρχιακού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (Ν.Ο.Τ.Α.) Νομού Καβάλας.
Οι φορείς του νομού ενωμένοι μπορούν να προωθήσουν σημαντικές στρατηγικές ανάπτυξης για την πρόοδο και την ευημερία.
• Η Νομαρχία, οι Ιερές Μητροπόλεις, ο Δήμος Καβάλας, όλοι οι Δήμοι του Νομού μέσω της ΤΕΔΚ, ή με αυτοτελείς συμμετοχές, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι Ενώσεις Ξενοδόχων Καβάλας-Θάσου, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων , τα τοπικά Επιμελητήρια, ο Ο.Λ.Καβάλας οι Τουριστικοί Πράκτορες αστικό-υπεραστικό ΚΤΕΛ. ναυτιλιακές εταιρείες κ.α., πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεθνούς - εσωτερικής προβολής και Μάρκετινγκ του Νομού Καβάλας με σκοπό να τον καταστήσουμε αναγνωρίσιμο κι ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Ο Νομαρχιακός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης (ΝΟΤΑ) μετά την σύστασή του θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα κατά την άποψή μας στις εξής ενέργειες-δράσεις:

• Συγκέντρωση του μετοχικού κεφαλαίου ανάλογου ύψους που θα καθορίζεται από το καταστατικό του. Μελλοντικά μπορεί να αναζητηθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση, πιθανόν και μέσω συνδρομών.

• Εκπόνηση μια μελέτης για τη Στρατηγική Marketing Plan του Οργανισμού και την Οργανωτική του Διάρθρωση.


• Προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιστημονική του κατάρτιση και η σημαντική του εμπειρία στα θέματα τουρισμού.

• Στελέχωση του Οργανισμού με εξειδικευμένα στελέχη.


• Εκπόνηση ειδικής μελέτης για την Υφιστάμενη Κατάσταση στις Υποδομές Φιλοξενίας και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Καβάλας.

• Να ξεκινήσει συνεργασία μας, με εξειδικευμένα Γραφεία Συμβούλων Τουριστικής Προβολής και Δημοσίων Σχέσεων στις αγορές, όπου ο νομός Καβάλας έχει αποδεδειγμένα το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστών(κυρίως στις Βαλκανικές) και στην συνέχεια στις υπόλοιπες αγορές.

• Δημοσίευση άρθρων στον τύπο και σε διάφορα εξειδικευμένα περιοδικά των χωρών αυτών (με ή και χωρίς διαφημιστικές καταχωρήσεις).

• Οργανωμένη προσπάθεια για υποδοχή και φιλοξενία δημοσιογράφων του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων που εργάζονται εκεί, αλλά και αντίστοιχες οργανωμένες αποστολές για προβολή και δημόσιες σχέσεις και στις χώρες αυτές.


• Σε άλλου είδους ενέργειες και δράσεις μετά από αξιολόγηση προτάσεων όλων των φορέων που συμμετέχουν στον οργανισμό..

Ας προχωρήσουμε πριν είναι πολύ αργά. Χρήματα μπορούν να βρεθούν, αρκεί να αλλάξουμε φιλοσοφία νοοτροπία και προτεραιότητες. Μπορούν να κοπούν π.χ. τα ταξίδια κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων από το στενό περιβάλλον του κ.Νομάρχη.
Αλήθεια μπορούμε να γνωρίζουμε τον κατάλογο των ονομάτων που συμμετέχουν στις εκθέσεις και το συνολικό κόστος μεταφοράς διαμονής και αποζημίωσης όλων αυτών σε ετήσια βάση;

Κλείνοντας το θέμα της επείγουσας ανάγκης αλλαγής τακτικής, θέτουμε ένα ακόμα ζήτημα.
Την νέα επικοινωνιακή εκστρατεία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στις 12/1/2007 από την ίδια την κ. Υπουργό Τουρισμού.
Ειδικά γι’ αυτό το θέμα ας προσέξουμε τις προτροπές του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδ. Α. Ανδρεάδη,μέσω της εφημερίδας «το βήμα»: «Περιφέρειες, νομαρχίες και δήμοι που προβάλλουν το τουριστικό τους προϊόν σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να προσαρμόσουν αντίστοιχα την επικοινωνιακή τους πολιτική προτάσσοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή της αρμοδιότητάς τους», τονίζοντας επίσης τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εμπλεκόμενοι φορείς είναι μόνο αυτοί που αποτελούν τη σημερινή Ν.Ε.Τ.Π.; Όχι βέβαια και η απάντηση έρχεται πάλι από την πρόταση που αναπτύξαμε προηγουμένως και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών.

Πιστεύουμε ότι σήμερα ανοίγει ουσιαστικά και ίσως για πρώτη φορά η συζήτηση για το κεφάλαιο τουρισμός που δεν έχει να κάνει μόνο με την προβολή, αφού είναι ένα θέμα ειδικού βάρους, ειδικών χειρισμών με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς που επιβάλλεται να έχουν ειδική, διαρκή εκπαίδευση και εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου.
Το τρίπτυχο, τουριστικής εκπαίδευσης-τουριστικής γνώσης- τουριστικής συνείδησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, αλλά και την υγιή λειτουργία της τουριστικής επιχειρηματικής αλυσίδας. Το μέλλον του τουριστικού κλάδου σχετίζεται απολύτως με την εκπαίδευση και τη γνώση.

Το ισχυρό τρίπτυχο «ήλιος - θάλασσα - πολιτισμός», κύριος άξονας της διεθνούς προβολής της Kαβάλας, πρέπει να ενισχύεται και από στρατηγικούς πυλώνες που αναφέρονται πλέον και σε επί μέρους τομείς.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον περιηγητικό τουρισμό με αξιοποίηση της υπαίθρου, τον περιπετειακό-καταδυτικό αθλητικό τουρισμό με αξιοποίηση των φυσικών τοπίων και ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τον τοπικό τρόπο διασκέδασης, την πολυτέλεια - μια μορφή τουρισμού που δυστυχώς δεν έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη περιοχή, τον θαλάσσιο τουρισμό και τέλος τον θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό, τομείς που μπορούν να διατηρηθούν σε δωδεκάμηνη βάση.

Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί τον πλουτοπαραγωγικό εκείνο πόρο, η δυναμική εξέλιξη του οποίου, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εισοδηματική προοπτική της τοπικής κοινωνίας.

Οι ιδιαιτερότητες και η μοναδικότητα του φυσικού μας τοπίου, ως σημαντικές παράμετροι τουριστικής ανάπτυξης, όσο δεν συνοδεύονται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα στις τιμές και κυρίως σωστή προβολή, θα συνεχίζουν να ακυρώνονται.

Υπάρχουν πολλές απορίες και ερωτήματα γιατί σε τόπους με ποιοτικά χαρακτηριστικά σαφώς κατώτερα του δικού μας γίνονται τεράστιες επενδύσεις τουριστικών υποδομών. Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.

Ασύντακτες προσπάθειες, χωρίς μελέτες, προγραμματισμό και στρατηγικές προτεραιότητες, θα έχουν πάντα ως αποτέλεσμα χαμηλή ανταποδοτικότητα και πολλές φορές σπατάλη πολύτιμων κονδυλίων.

Σαν Νομαρχιακή Παράταξη αγωνιούμε για το πώς θα λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα ως νομός Καβάλας σ’αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.
Περιμένουμε από τη Διοίκηση της Νομαρχίας συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες.
Λειτουργούμε καλοπροαίρετα, αξιολογώντας διαρκώς τις προσπάθειές και τις πρωτοβουλίες.
Είμαστε εδώ έτοιμοι σε κάθε πρόσκληση συνεργασίας και βοήθειας.

Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση επειγόντως πριν είναι πολύ αργά.
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες προτάσεις στον νέο Νομαρχιακό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (Ν.Ο.Τ.Α.). που προτείνουμε να δημιουργηθεί.
Δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια για άλλη μια φορά. Δυστυχώς έγιναν δυο αναπτυξιακά συνέδρια ειπώθηκαν και καταγράφηκαν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά δυστυχώς έμειναν μόνο γραμμένα, ως απλά πρακτικά.

Από το Συνέδριο του 2005 ούτε τα συμπεράσματα δημοσιοποιήθηκαν παρά τις επίμονες πιέσεις μας ούτε μία μεταγενέστερη συζήτηση έχει υπάρξει και αυτό συνιστά σοβαρή παράλειψη της σημερινής Διοίκησης της Νομαρχίας.
Οι ενέργειες των διοικούντων δυστυχώς, άλλα δείχνουν και δεν αφορά μόνο τον Νομάρχη και τη διοίκηση της νομαρχίας.

Έχουν βέβαια και αυτοί το μερίδιο που τους αναλογεί. Δεν είναι η ώρα του καταλογισμού των πολιτικών ευθυνών, είναι η ώρα της ευθύνης της συνέπειας, της συνεργασίας και η τοποθέτηση του «εμείς» πάνω από το «εγώ» μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
«ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
ΚΑΓΚΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΜΥΡΛΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διάβασε τη συνέχεια...

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ,ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ...ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ,ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Είχαμε πει εξ'αρχής,σαν Νομαρχιακή Παράταξη,ότι η αντιπολίτευσή μας θα είναι υπεύθυνη,τεκμηριωμένη και κυρίως.....
Θα περιέχει προτάσεις και απόψεις για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες του νομού Καβάλας. Δεν υπάρχει θέμα όπου ασκήθηκε κριτική στη Διοίκηση της Νομαρχίας και να μην υπάρξει και η ανάλογη τεκμηριωμένη πρόταση.
Επειδή στην πολιτική τα γραπτά μένουν,θα προσπαθήσω εντός λίγων ημερών να αναρτήσω στο ιστολόγιό μου,κάνοντας αρχή από το πρόγραμμα της Υπερνομαρχίας Πολιτών,αλλά και όλες τις προτάσεις παρεμβάσεις μας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και δημοσίως...ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ,ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ....Ενας Τόπος Σύγχρονος για το Παρόν και το Μέλλον

Φίλες και Φίλοι,

Η Ελλάδα έχει επανασυνδεθεί με την ιστορική ενδοχώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Παραευξείνια περιοχή και την Αν. Μεσόγειο και αυτό έχει καθοριστική σημασία για τον τόπο μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα ριζικό επανακαθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της περιοχής μας. Ο τόπος μας από παραμεθόριος περιοχή γίνεται το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημαίνει ότι η περιοχή μας θα πρέπει να αποκτήσει υποδομές, υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, καινοτομία, εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να αποκτήσει οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, που θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί ισάξια στο διεθνές περιβάλλον. Αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα νέων επενδύσεων, απαραίτητες για το Νομό μας. Η επικοινωνία των βόρειων γειτόνων μας με την Θάλασσα του Αιγαίου θα γίνεται από την περιοχή μας.

Το όραμα μας, το σχέδιο μας για την περιοχή εμπεριέχεται σε 7 (επτά) αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν τα κλειδιά της δικής μας ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Αφού μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης, τα παρουσιάζουμε σήμερα στους πολίτες του Νομού Καβάλας ώστε να συμβάλουμε να βγει ο τόπος από την ακινησία, το τέλμα, την καθυστέρηση και την υπανάπτυξη.

Η ανάπτυξη σήμερα πρέπει να γίνει για τον Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο το πεδίο της δικής τους ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Γιατί εκτός από τα μικροέργα και το καθημερινό πρόβλημα του πολίτη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των μεγάλων διεθνών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, τώρα που δεν κατανέμονται, αλλά κατακτώνται ρόλοι, θέσεις, επιρροές, τώρα που χαράσσονται, καθιερώνονται και μονιμοποιούνται νέοι αναπτυξιακοί άξονες, εμείς πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητες μας, να δώσουμε τη δική μας μάχη. Γιατί αν δεν πάρουμε, αν δεν κατακτήσουμε σήμερα τη θέση που μας ανήκει, αύριο θα την πάρει κάποιος άλλος.

Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε μια Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση που θα έχει ρόλο και λόγο στη ζωή μας.

Η Νομαρχία θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να γίνει ο τόπος σύγχρονος και να βγει από το τέλμα της υποβάθμισης.

1.ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε επίμονα και με μεράκι για να μπορέσουμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Οι καθυστερήσεις, ουρές, αδιαφορία, αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την σημερινή νομαρχιακή διοίκηση να δώσουν τη θέση τους σε μια Νομαρχία με ανθρώπινο πρόσωπο, λειτουργικούς χώρους, γρήγορη εξυπηρέτηση, με έμφαση στην προστασία του πολίτη, με ευαισθησία για το περιβάλλον και προτεραιότητα στον πολιτισμό. Στο δικό μας πρόγραμμα ο πολίτης γίνεται το επίκεντρο της διοίκησης. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του προτείνουμε:

Α. Φιλική Διοίκηση:
• Μια νομαρχιακή διοίκηση όπου ο πολίτης θα είναι κυρίαρχος και όχι παραμελημένος πολίτης.
Β. Ταχύτερη εξυπηρέτηση:
• Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και τμημάτων της Νομαρχίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
• Αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς (πολεοδομίες, ΚΤΕΟ, Αδειοδοτήσεις κλπ.)
• Μείωση του απαιτούμενου χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη μέχρι το 70%
• Ενιαία έντυπα αιτημάτων και εξυπηρέτησης.
• Δημιουργία τετραψήφιου αριθμού επικοινωνίας που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών της Νομαρχίας, να καταθέτουν τις απόψεις τους και να πληροφορούνται για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους
Γ. Πρόσβαση στην Πληροφορία:
• Έκδοση οδηγού υπηρεσιών στη Νομαρχία για να έχει ο πολίτης τη δυνατότητα να γνωρίζει τις υπηρεσίες μας και κυρίως να γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί για κάθε αίτημα του και τι έντυπα χρειάζεται.
• Έκδοση οδηγού υπηρεσιών σε άλλες γλώσσες με χρήσιμες έννοιες και προτάσεις για να εξυπηρετηθούν οι ξένοι κάτοικοι στο Νομό.
Δ. Αποδοτικότητα και Διαφάνεια – Εσωτερικός Έλεγχος:
• Δημιουργία διεύθυνσης εσωτερικού ελέγχου για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοδιοίκησης και αδιαφάνειας.
• Απόκτηση συστήματος ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών κατά ISO 9001.
Ε. Ασφάλεια του πολίτη – Ετοιμότητα στις Φυσικές καταστροφές:
• Προστασία του καταναλωτικού κοινού μέσα από συνεχείς ελέγχους στα διάφορα στάδια παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων κοινής χρήσης και παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Δυναμική παρέμβαση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους στους πολίτες.
 Ετοιμότητα.
 Έγκυρη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.
 Ενημέρωση για πανδημίες, τοξικά απόβλητα, σεισμούς.
 Βασική μέριμνα η πρόληψη της καταστροφής μέσα από ουσιαστικά έργα υποδομών.
ΣΤ. Λειτουργικές Υπηρεσίες :
• Σχεδιασμός νέου σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και λειτουργίας των νομαρχιακών υπηρεσιών για ποιοτική και αποτελεσματική διοίκηση υπέρ των πολιτών.
• Σύσταση νέων διευθύνσεων με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών κοινωνικών ομάδων.
Ζ. Αξιοκρατία - Επιμόρφωση :
• Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Νομαρχίας και των διαφόρων υπηρεσιών της (ΚΕΠ, Αναπτυξιακή κλπ.) με:
 Εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους της Νομαρχίας.
 Εσωτερικά σεμινάρια επιμορφωτικών προγραμμάτων εργασιών, εξειδικευμένα στο αντικείμενο που ασκούν οι υπάλληλοι της Νομαρχίας.
 Υλοποίηση σεμιναρίων εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και Η/Υ.
 Δημιουργία βιβλιοθήκης με έγγραφα και βιβλία αναφοράς για τους υπαλλήλους της Νομαρχίας, των υπηρεσιών της και του κοινού, με τις υπάρχουσες μελέτες, τοπογραφικά σχέδια, αναδασμούς, κλπ.
Η. Πόρος Αξιοπρέπειας – Προνοιακά Επιδόματα :
• Απλούστευση της διαδικασίας.
• Έγκαιρη και ακριβή καταβολή.
• Απαλλαγή των δικαιούχων από την ταλαιπωρία.
• Έλεγχος Δικαιούχων.
Θ. Κοινωνία της Αλληλεγγύης :
• Ολοκληρωμένα έργα προσβασιμότητας σε όλους τους τόπους του Νομού και όχι μόνο στα αστικά κέντρα (τουριστικούς, ψυχαγωγίας λατρείας, σχολεία κλπ).
• Ίδρυση «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με στόχο και σκοπό την ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας σε πολίτες του Νομού που έχουν ανάγκη.
 Κινητή Ιατρική Μονάδα με πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής στα Δημοτικά Σχολεία.
 Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την παιδική παχυσαρκία.
 Υποστηρικτικές παρεμβάσεις για τα Άτομα με ειδικές ανάγκες.
 Χάρτης Νοσηρότητας.
• Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στην Νότια Θάσο.
• Αναβάθμιση του Ταχυδρομείου Θεολόγου Θάσου.

2.ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με προτεραιότητα την Αειοφόρο Ανάπτυξη και όπως αυτή προσδιορίζεται από μια σύγχρονη κοινωνία θα υποστηρίξουμε ενεργά την ανάπτυξη στις αγροτικές ημι-αστικές περιοχές του Νομού.

Γεωργία – Κτηνοτροφία :
• Συστηματική ανάπτυξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
• Εστίαση των προσπαθειών μας σε κλάδους με αυξημένη προστιθέμενη αξία.
• Μεγαλύτερη αξιοποίηση προϊόντων ονομασίας προέλευσης (λάδι, σπαράγγι, κρασιά, μέλι κλπ).
• Στήριξη των επενδυτικών σχεδίων στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
• Ανάπτυξη και εκπαίδευση των ανθρωπίνων πόρων και της επιχειρηματικότητας, όσων εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα.
• Αποτελεσματική προώθηση και διείσδυση των προϊόντων μας στη διεθνή και εγχώρια αγορά.
• Εκθέσεις τοπικών αγροτικών προϊόντων.
• Στήριξη της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων
• Στήριξη δημιουργίας τμήματος οινοποιίας (Ι.Ε.Κ., Τ.Ε.Ι.).
• Κατασκευή σύγχρονων κτηνιατρείων.
• Στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού για την κατασκευή σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων, που θα εγγυώνται το μεγάλο αριθμό και την υγιεινή κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τις δυνατότητες απορρόφησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από την αγορά.
• Κατασκευές λιμνοδεξαμενών στη Θάσο.
• Διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα.
• Αναβάθμιση του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Χρυσούπολη.
• Πρόσκληση εγκατάστασης παραρτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής καθώς και άλλων ευρωπαϊκών Σχολών Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Πρόσκληση σε ιδιώτες επενδυτές για την δημιουργία επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
• Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και κάθε μορφής εναλλακτικής ενέργειας.
• Προώθηση της ενεργειακής καλλιέργειας.
• Χαρακτηρισμός Νομού σε ζώνη μη μεταλλαγμένων προϊόντων.
• Αποτροπή δημιουργίας ρυπογόνων δράσεων (Βάσοβα).

Αλιεία :
• Διεκδίκηση Σχολής Αλιείας στο ΤΕΙ Καβάλας.
• Συνεργασία με τους αλιείς για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου.
• Δημιουργία υποδομών σε αλιευτικούς λιμένες με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας των αλιέων και των σκαφών τους, καθώς και την προώθηση της υγιεινής στα στάδια της διατήρησης, διακίνησης και εμπορίας των αλιευμάτων.
• Ανάπτυξη θαλάσσιων Ιχθυοκαλλιεργειών ανεξαρτήτως ειδών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.
• Συνεργασία με επιχειρηματίες για την ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων.
• Νέα οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού και παραλίας στη Θάσο.


Δάση – Ορυκτός Πλούτος:
• Δημιουργία Δασικών Πάρκων στο Παγγαίο.
• Στήριξη των δασεργατών και αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου.
• Περιπατητικά δασικά μονοπάτια.
• Ανάπτυξη του οικοτουρισμού στις δασικές περιοχές.
• Παραγωγή και εμπορία αρωματικών φυτών (φλαμούρι, τσάι βουνού, ρίγανη κλπ.).
• Στήριξη των επιχειρήσεων εξόρυξης επεξεργασίας και εμπορίας σχιστόλιθων και μαρμάρου με παράλληλη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Ίδρυση Τεχνικής Σχολής Φυσικών Πετρωμάτων στην Ελευθερούπολη.


3. ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

Για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Νομό Καβάλας προτείνουμε:

Για την Παιδεία :
• Μεταστέγαση σχολείων του Νομού όπου είναι δυνατόν σε κατάλληλους εκπαιδευτικούς χώρους.
• Περισσότερα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.
• Δημιουργία σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.
• Οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές.
• Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους του Νομού.
• Βράβευση πρωτευόντων μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Φροντίδα για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών και σε όλα τα ολοήμερα σχολεία, όπου χρειάζεται.
• Επέκταση και ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών.
• Στήριξη θεσμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών. Διορισμός ψυχολόγου σε κάθε σχολική μονάδα.
• Ίδρυση ειδικού σχολείου, (γυμνασίου – λυκείου), για τα παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
• Αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Συνεργασία της Νομαρχίας με το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ και απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε υπηρεσίες της Νομαρχίας.
• Δημιουργία υποδομών παιδείας στην Θάσο.
 Ίδρυση Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 Ίδρυση ΤΕΛ.
 Ίδρυση Τμήματος ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων.
 Επέκταση αιθουσών Γυμνασίου – Λυκείου Λιμένα.
 Κατασκευή νέου Γυμνασίου στον Πρίνου
 Κατασκευή νηπιαγωγείου Παναγίας.

Για τον Πολιτισμό :
• Υποστήριξη και ενθάρρυνση του εθελοντικού κινήματος και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

• Αναβάθμιση του πολυχώρου πολιτισμού της Νομαρχίας και υποστήριξη για την αναβάθμιση παρόμοιων χώρων σε όλους τους Δήμους.
• Υποστήριξη του Συμποσίου Μεσογειακής Ποίησης σαν κάτι μοναδικό στον Ευρωπαϊκό χώρο.
• Ενίσχυση όλων των ήδη θεσμοθετημένων εκδηλώσεων που γίνονται στον Νομό.
• Δυναμική υποστήριξη των Φεστιβάλ Φιλίππων και Φεστιβάλ Θάσου για να αναδειχθούν ως ανεξάρτητες οργανώσεις πολιτιστικής ανάπτυξης παγκόσμιας εμβέλειας.
• Δημιουργία νέων εξειδικευμένων μουσείων σε όλη την έκταση του Νομού.
• Δημιουργία θεματικών πάρκων.
• Δημιουργία χώρου στέγασης σκακιστών.
• Παραγωγή και διακίνηση προϊόντων που εμπνέονται από την ελληνική ιστορία και παράδοση. Κατασκευή εκθετηρίου και πωλητηρίων τέτοιων προϊόντων.
• Πρόγραμμα ηλεκτρονικής πρόσβασης στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μέσω αυτόματης προσωπικής και ομαδικής ξενάγησης.

Για τον Αθλητισμό :
• Κατασκευή μικρών γυμναστηρίων σε σχολικές μονάδες.
• Δημιουργία γηπέδων τένις στο Νομό.
• Προώθηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού που απευθύνονται στο παιδί, στη γυναίκα, στα άτομα με αναπηρία, στους ενήλικες.
• Στήριξη του Σωματειακού Αθλητισμού.
• Δημιουργία αθλητικού κέντρου θαλάσσιων αθλημάτων.
• Κτήριο Άρσης Βαρών.
• Διοργανώσεις διεθνών τουρνουά σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες.
• Αθλητικό Κέντρο Παγγαίου.

4. ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τους τρεις Νομούς της Διευρυμένης ο Νομός Καβάλας έχει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης γιατί είναι ο πρώτος Νομός σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε τουριστική υποδομή αλλά και σε προσέλκυση επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Τόσο η παραθαλάσσια ηπειρωτική ζώνη του Νομού όσο και το πανέμορφο νησί της Θάσου αποτελούν πόλους έλξεις τουριστικής ανάπτυξης. Ακόμη κι ηπειρωτική ενδοχώρα του Νομού με τα πανέμορφα όρη και ορεινούς όγκους της αλλά και της παγκόσμιας σημασίας ιστορικός χώρος των Φιλίππων είναι χώροι που συνδέουν τόσο τις σύγχρονες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού όσο και με την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση σε θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό.

Η παράταξή μας θα δώσει ιδιαίτερη σπουδή στην ανάπτυξη και ανάδειξη των σημαντικών πόρων τουριστικής ανάδειξης του Νομού. Αυτό θα γίνει όχι μόνο για να αυξηθεί η τουριστική υποδομή και η τουριστική κίνηση. Αυτό θα γίνει γιατί ο τουρισμός στην προσεγμένη, συστηματική, σύγχρονη και επιμελή του ανάπτυξη αναδεικνύει τις φυσικές ομορφιές, προστατεύει το περιβάλλον, εμπνέει την ανθρώπινη ψυχή.

Με άξονα μια σύγχρονη και οικονομικά ανθηρή τουριστική ανάπτυξη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να συντονίσει όλους εκείνους του φορείς, παράγοντες, Δήμους, ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα για μια συντονισμένη προσπάθεια συστηματικής και αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού στον Νομό. Ο Νομάρχης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών αλλά κυρίως στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος προς τις ελληνικές και διεθνείς αγορές.

Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κατασπαταλούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Οι συμμετοχή και προβολή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις εάν δεν έχουν αποτελέσματα προσέλκυσης επισκεπτών αποτελούν ένα πανάκριβο, αναποτελεσματικό και άσχημο πανηγύρι αυτοπροβολής μιας ομάδας διοικητικών.

Οι προσπάθειές μας θα κινηθούν προς τους άξονες:

• Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στους Φιλίππους με την πρόσκληση και συνεργασία ξένων αρχαιολογικών εταιρειών και διεθνών πανεπιστημίων
• Πρόσκληση αμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών πανεπιστημίων να δημιουργήσουν θερινά τμήματα (summer sessions) για τους φοιτητές τους (η δράση είχε αναπτυχθεί πριν από χρόνια με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και είχε σημαντικά οφέλη. Ατόνησε και οι ευκαιρίες μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων)
• Πρόσκληση διεθνών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη θρησκευτικού κέντρου τουρισμού στη Λυδία με επίκεντρο το προσκύνημα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.
• Ανάπτυξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού ( Θρησκευτικός, Αγροτουρισμός, Πολιτιστικός, Αθλητικός, Θεραπευτικός κλπ.)
• Θα υποστηρίξουμε μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές συμπράξεις την δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου Παγγαίου, την εκμετάλλευση του χώρου της Ηρακλείτσας με την δημιουργία του ενυδρείου και άλλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την δημιουργία αλλά και σύγχρονη λειτουργία και εκμετάλλευση Μαρίνων σε κατάλληλες περιοχές του Νομού.
• Ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού
• Προγράμματα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Παρέμβασης

• Πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης της Θάσου
• Πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης Παγγαίου, Ορέων Λεκάνης, παραποτάμιου δάσους Νέστου.
• Πρόγραμμα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης της παραθαλάσσιας ζώνης ολόκληρου του Νομού.
• Σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές θα γίνει μια προσπάθεια για τη σύνδεση των μικρών τουριστικών λιμανιών του Νομού (Κεραμωτή, Ν. Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμος, Λιμενάρια, Λιμένας, κλπ.,) για σύνδεση με τα αντίστοιχα τουριστικά λιμάνια του Β. Αιγαίου σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο προστιθέμενης αξίας με τίτλο «Οι Θαλάσσιοι Δρόμοι του Β. Αιγαίου». Θα ακολουθούμε τα θαλάσσια μονοπάτια της Αργοναυτικής Εκστρατείας, τα θαλάσσια μονοπάτια του Τρωικού Πολέμου και της Οδύσσειας. Πάντα με έναρξη και λήξη του ταξιδιού στα δικά μας λιμάνια.
• Τουριστική σύνδεση του λιμένα της Καβάλας με τα αντίστοιχα της Μ. Ασίας και αυτό της Κωνσταντινούπολης.
• Ανάπτυξη εξειδικευμένων παροχών σε τουριστικά κρουαζιερόπλοια.
• Δημιουργία μικρού αερολιμένα για τουριστική αξιοποίηση στη Θάσο.
• Τουριστική αξιοποίηση των λατομιών σιδήρου στη Θάσου κι αντίστοιχη αξιοποίηση στο «παλατάκι» των Λιμεναρίων.
• Ειδική μέριμνα για ανάπτυξη των πανέμορφων, πέτρινων χωριών της ορεινής Θάσου με ειδικά μονοπάτια περιπατητών και χώρους ανάπαυλας των επισκεπτών.
• Προσπάθεια προσέλκυσης Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία στην όμορφη και καθαρή φύση του Νομού Καβάλας.
• Ανάπτυξη και ανάδειξη των λιμένων και μαρινών της περιοχής
• Περιπατικοί δρόμοι στα όμορφα ορεινά σημεία του Νομού.
• Ανάδειξη των μοναστηριών και προσκηνυμάτων των ηπειρωτικών του Νομού και της νήσου Θάσου σε συνδυασμένες ενέργειες διασυνοριακής συνεργασίας με τους ορθοδόξους πληθυσμούς της Βουλγαρίας, Σερβίας, κλπ.
• Μικρά αγροτουριστικά καταλύματα στις ορεινές περιοχές
• Μικρές αγροτουριστικές παραγωγικές μονάδες με συνδυασμένες υπηρεσίες για την προσέλκυση επισκεπτών
• Ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού και οργανωμένες σχολικές εκδρομές προς την περιοχή μας.
• Ο Νομάρχης θα είναι ο συντονιστής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης και προβολής μέσα από τα δίκτυα δευτέρου επιπέδου ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων που είναι πιο αποτελεσματικά από την κατασπατάληση πόρων για την έκδοσης υπεράριθμων πανάκριβων φυλλαδίων και τη συμμετοχή σε εκατοντάδες εκθέσεις που δεν έφεραν ούτε μισό τουρίστα στην περιοχή μας.
• Θα υποστηρίξουμε με την εκμετάλλευση της σύμπραξης των δημόσιων και ιδιωτικών συμπράξεων:
o Την ανάπτυξη του χώρου γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο Παγγαίου
o Την εκμετάλλευση του χώρου της Ηρακλείτσας με τη δημιουργία του ενυδρείου κι άλλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων
o Δημιουργία αλλά και σύγχρονη λειτουργία κι εκμετάλλευση Μαρίνας σε κατάλληλες περιοχές του Νομού
o Δημιουργία κι εκμετάλλευση γηπέδου γκολφ



5. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Τρεις στόχοι έχουν ύψιστη προτεραιότητα στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση :
• Καινοτομία.
• Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
• Προσβασιμότητα.

Ένας σημαντικός πόρος που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι ο πόρος JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) (Μεικτές Ευρωπαϊκές Πηγές για Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις). Αναφέρουμε ενδεικτικά την πηγή χρηματοδότησης την οποία μελετάμε επιμελώς και είμαστε σε θέση να την εκμεταλλευτούμε άμεσα για να δείξουμε πως αυτά που προτείνουμε δεν είναι απλά εύσχημα λόγια, αλλά θέσεις, αξίες και δράσεις που μπορούμε άμεσα να υλοποιήσουμε διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα.

Ανταγωνιστικότητα :
• Νομαρχιακό σχέδιο ανάπτυξης και προώθησης.
• Νομαρχιακό σχέδιο για την βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη με ενεργό μηχανισμό υποστήριξης.

Τεχνολογία και Έρευνα :
• Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου και Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας, που παρέχουν σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, πέραν της τεχνικής συμβουλευτικής υποστήριξης και χρηματοδότηση με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
• Δημιουργία εξειδικευμένων και σύγχρονων μονάδων υποστήριξης της τεχνολογίας και έρευνας από τα Ευρωπαϊκά δίκτυα της EVCA, EURECA, και του πανευρωπαϊκού δικτύου Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας «ΕΒΝ»

Ανθρώπινοι πόροι – στρατηγική του Γκέντεμπουργκ :
• Δημιουργία ομάδας στελεχών της Νομαρχίας για την εφαρμογή των νέων ευκαιριών που προσφέρονται για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τη στρατηγική του Γκέντεμπουργκ που έχει στόχο την αναβάθμιση και την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, (ΕΚΕ):
• Μια αξία με ιδιαίτερη σημασία που σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται ραγδαία και στο Νομό μας μένει ανεκμετάλλευτη. Ο Νομάρχης θα παίξει καθοριστικό ρόλο μεσολάβησης προς τον επιχειρηματικό ιστό του Νομού για να εξασφαλίσει, την συμμετοχή τους στην ΕΚΕ και αφετέρου για να υποστηρίξει την συμμετοχή της ΕΚΕ με ένα σχέδιο πολλαπλασιασμού των αποτελεσμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και κατ΄επέκταση του εταιρικού κόσμου όπως υλοποιείται σε ένα σύγχρονο τόπο που πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες.

Στρατηγική της Λισσαβώνας :
• Δημιουργία ομάδας στελεχών εμπλεκόμενων τμημάτων της Νομαρχίας για την εκμετάλλευση των μεγάλων και σημαντικών ευκαιριών που προσφέρονται κατά την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβώνας στην τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την κυριαρχία στις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και την ανάδειξη του επιχειρηματικού ιστού σε σύγχρονες μορφές παραγωγής και παροχής υπηρεσιών
• Η ομάδα στελεχών δεν θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Αφού της γίνει εξειδικευμένη κατάρτιση για τα εργαλεία και μεθόδους που υπάρχουν διαθέσιμα για την ανάπτυξη της Στρατηγικής της Λισσαβώνας, θα έχει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο για την εφαρμογή του στις τοπικές επιχειρήσεις.

Διεθνοποίηση :
• Το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) θα γίνει η αιχμή της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Ο Νομάρχης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα στο Νομό. Ο Νομάρχης θα γίνει ο άμεσος και πλέον αποτελεσματικός πρέσβης του Νομού σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Χωρίς τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο Νομός. Το ΚΥΕ από ένα γραφείο υποτυπώδους ενημέρωσης θα μεταμορφωθεί σε ένα στρατηγείο εξωστρέφειας για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο Νομό και ένα ουσιαστικό εργαλείο υποστήριξης της επιχειρηματικής δομής στο Νομό.

Κατάκτηση Αγορών – Εμπόριο :
• Ο Νομάρχης θα είναι η κινητήριος δύναμη εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και ο πρέσβης της επιχειρηματικότητας του Νομού στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά.
• Στρατηγικός σχεδιασμός για την προβολή, την εμπορικότητα, και την κατάκτηση της εσωτερικής και διεθνούς αγοράς των τοπικών προϊόντων.
• Υποστήριξη της δυνατότητας των εμπορικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές του διασυνοριακού και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διασυνοριακή συνεργασία:
• Στρατηγικός σχεδιασμός για την θέση του Νομού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Παραευξείνια περιοχή.
• Ο Νομός μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο και ισχυρό κέντρο συντονισμένης διαχείρισης υποστήριξης υπηρεσιών « Logistics» για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για να το πετύχουμε αυτό η Νομαρχία θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στο συντονισμό και υποστήριξη όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται σε μια τέτοια προσπάθεια.

6. ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ (ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ)

Κυρίαρχη προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη για την οποία θα διατεθούν απεριόριστοι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση εάν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή εκμετάλλευσης, ο δυναμικός σύγχρονος πρωτοπόρος και καινοτόμος σχεδιασμός, και το ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ικανότητα.

Μελετήσαμε συστηματικά και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να εκμεταλλευτούμε ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει τεθεί σε ενεργοποίηση και ήδη θα ξεκινήσει σύντομα να χρηματοδοτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις ανάπτυξης. Πρόκειται για το JESSICA (joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) ή (Μεικτό Ευρωπαϊκό Σχέδιο Υποστήριξης για Διαρκείς Επενδύσεις στις Αστικές Περιοχές)

Η παρέμβαση της Νομαρχίας θα είναι ουσιαστική στους τομείς :

Οδικοί Άξονες :

• Επαναχάραξη και υλοποίηση του οδικού άξονα Εξοχή – Δράμα – Καβάλα.
• Συνεργασία για την σύνδεση των οδικών αξόνων με τα διευρωπαϊκά δίκτυα που διέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
• Κατασκευή - επέκταση – επισκευή μικρότερων οδικών έργων, τόσο για την παράκαμψη πόλεων – κωμοπόλεων και οικισμών, όσο και για την μεγαλύτερη δυνατή σύνδεση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Θαλάσσιοι Δρόμοι :
• Ολοκλήρωση των έργων κατασκευής και των αναγκαίων υποδομών του Νέου Λιμανιού Καβάλας.
• Ολοκλήρωση της κατασκευής του λιμανιού στον Πρίνο.
• Σύνδεση του Νέου Λιμένα με τα νησιά του Αιγαίου και τα λιμάνια της Νοτιανατολικής Ευρώπης και Β. Αφρικής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις καινούργιες απαιτήσεις της διεθνούς επιβατικής και εμπορικής ναυτιλίας.

Σιδηροδρομικές συνδέσεις :
• Σύνδεση με Σιδηροδρομικό δίκτυο του Νέου Λιμένα της Καβάλας με τους Τοξότες.
• Θα υποστηρίξουμε με την εκμετάλλευση των δημόσιων και ιδιωτικών συμπράξεων
 Τη δημιουργία ενός ελαφρού σιδηροδρομικού δικτύου σύνδεσης οικιστικών αξόνων Χρυσούπολη – Καβάλα – Ελευθερούπολη και Καβάλα – Φιλίππους – Δράμα.

Αεροδρόμιο :
• Εμπορευματικός Σταθμός (Cargo) για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με σκοπό την μείωση του κόστους εμπορίας και διακίνησης
• Αύξηση των πτήσεων τσάρτερ με διερεύνηση των νέων τουριστικών αγορών ( χώρες Αν. Ευρώπης).
• Σύνδεση Αεροδρομίου με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα.

Φυσικό Αέριο :
• Ενισχύουμε την είσοδο του αερίου στο Νομό με την ανάπτυξη υποδομών, δίνοντας έμφαση στις διασυνδέσεις και την γεωγραφική εξάπλωση του δικτύου.

Διαχείριση Απορριμμάτων :
• Ορθολογική διαχείριση ειδικών κατηγοριών αποβλήτων, (ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα, αυτοκίνητα στο τέλος του κύκλου ζωής, χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, μπαταρίες, ελαστικά, υλικά εκσκαφών και κατεδάφισης κλπ).

Ευρυζωνικά δίκτυα :
• Ανάπτυξη δικτύου πληροφορικής, σύνδεση του με άλλα εθνικά και διεθνή δίκτυα.
• Ανάπτυξη μέσων πληροφόρησης πολιτών.
• Παροχή υπηρεσιών νέων μορφών εργασίας (τηλεεργασίας).
• Ανάπτυξη συστημάτων δια βίου εκπαίδευσης μέσα από τον ιστοχώρο.
• Δυνατότητα κοινωνικής αξιοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων με δράσεις υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές, (ορεινής – νησιωτικής ζώνης).
• Ασύρματα δίκτυα δημόσιας πρόσβασης.
• Δημιουργία GIS (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) στο Νομό.
• Χάρτης χωροτακτικής οργάνωσης του Νομού.
• Διαχείριση παράκτιας ζώνης (Costal Zone Management).

Αν και θεωρείται πως μερικοί από τους παραπάνω τομείς είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του Νομάρχη, εμείς θα παίξουμε ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο υποστηρίζοντας τους αρμόδιους φορείς, γιατί πιστεύουμε πως η ανάπτυξη του Νομού θα γίνει μέσα από μια δυναμική και παρεμβατική συνεργασία.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα παίξει δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στον συγχρονισμό όλων των προσπαθειών ανάδειξης της χωροτακτικής αξιοποίησης, αλλά κυρίως της αρχιτεκτονικής ανάδειξης όλων των παρεμβάσεων που γίνονται στο Νομού. Από ένα απλό σιντριβάνι που κάνει ένας δήμος, σε μια νέα εργοστασιακή μονάδα που δημιουργεί ένας επενδυτής. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί κάλλιστα με δική της πρωτοβουλία μέσα από εξειδικευμένες παρεμβάσεις, (βραβεύσεις αρχιτεκτονικών σχεδίων, ενθάρρυνση, επιμόρφωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, έκφραση ουσιαστικής γνώμης για τα ρυθμιστικά σχέδια και σχεδιασμό μετά την ενεργοποίηση των τοπικών κι όχι μόνο αρχιτεκτόνων, κλπ.) να παίξει ουσιαστικά σωτήριο παρεμβατικό ρόλο.

7. ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Καβάλας θα αναπτύξει δομές και δράσεις εξωστρέφειας που είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στο διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε. Θα αναπτύξουμε τις δυνατότητες του Νομού στα διεθνή μέτρα και δεν θα κοιτάμε τις εξελίξεις από μακριά κι ανήμποροι.

Θα δημιουργηθεί εξειδικευμένη ομάδα σχεδιασμού μελλοντικών εξελίξεων με επικεφαλής το Νομάρχη και με αντικαταστάτη που θα είχε πλήρη εξουσιοδότηση να τον εκπροσωπεί που θα συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Με την ευελιξία και τη συστηματική κι επίμονη ενασχόληση, που θα έχει η ομάδα, θα εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες δράσεις, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες που συνεχώς γεννιούνται και καθημερινά αλλάζουν τον κόσμο μας. Δεν θα μένουμε τελευταίοι, έξω από τη σύγχρονη ζωή, μακριά από τις εξελίξεις, φτωχοί σε ιδέες. Θα είμαστε συνεχώς ενεργοί και μέσα στους νέους ορίζοντες που δημιουργούνται και προσφέρονται.

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ


Διάβασε τη συνέχεια...

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ; Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ!!!



Είναι αδιανόητο στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία,να γίνονται ενέργειες από την διοίκηση της Νομαρχίας Καβάλας,που τουλάχιστον προκαλούν το κοινό αίσθημα και δίνουν το δικαίωμα στην πλειοψηφία των πολιτών να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς.Είναι δυνατόν να δίνονται ποσά όπως 12.500 € για κάλυψη δαπανών εκτύπωσης βιβλίου που δεν αφορά την Καβάλα αλλά περιοχή της Δράμας και αναφέρεται στο Δεμίρδεσι-Προσοτσάνη;!!!....
Η δικαιολογία είναι ότι πλήθος κατοίκων του Ν.Καβάλας έλκουν την κατάγωγή τους από την συγκεκριμένι περιοχή του Δεμίρδεσλι.(Τελικά ποιά είναι η σωστή ονομασία;)
Είναι δυνατόν να δίνεται ποσό 8250 € για αγορά βιβλίων γνωστού Αθηναίου δημοσιογράφου, ο οποίος μάλιστα θα φιλοξενηθεί και στην Καβάλα σε μια εκδήλωση που υποτίθεται ότι διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων,σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καβάλας, στις 30 Απριλίου και οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί να μην γνωρίζουν τίποτα για αυτήν και πολύ περισσότερο για την προμήθεια των βιβλίων;!!!!
Αλήθεια τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η εκδήλωση και ποιός επέλεξε τα συγκεκριμένα βιβλία;
Οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί πάντως όχι...
Είναι δυνατόν να αναφέρεται στην εισήγηση της διοίκησης προς τα μέλη της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, ψευδώς, ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, συνεργάζεται με την Νομαρχία για αυτή την εκδήλωση, άρα και στο θέμα της επιλογής των βιβλίων;!!! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια των συναδέλφων μου,όπου βάσει της γραπτής εισήγησης της Νομαρχίας Καβάλας, φαινόταν ότι υπήρχε η ανάλογη συνεργασία,κάτι που δυστυχώς απεδείχθει ψευδές και το καταγγέλω δημόσια.
Αν αυτό δεν είναι ξεπεσμός του δημόσιου βίου και βόλεμα των αρεστών και ημετέρων,τότε τι είναι;ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...

Διάβασε τη συνέχεια...

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.....

Ο Πρωθυπουργός κ.Καραμανλής προεκλογικά το 2004 υποστήριζε με έμφαση ότι θα έβαζε τέλος στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος,εξοικονομώντας,δέκα!!! δισεκετομμύρια €,βελτιώνοντας έτσι την δημοσιονομική εικόνα της χώρας και κάνοντας κοινωνική πολιτική από πλεόνασμα και όχι με δανεικά. Το αν το κατάφερε,όποιον και αν ρωτήσεις θα σου πει:"Το άλλο με τον Τοττό το ξέρεις;"Μπορεί η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος, ν' ανήκει στον ίδιο,αλλά στην "επιτυχία" αυτή μεγάλο μερίδιο συμμετοχής,έχουν και πολλοί τοπικοί έρχοντες Α! και Β! βαθμού.Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α.Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ.Κ.Τάτσης, μιλώντας στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Θεσσαλονίκη,είπε ότι,εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να γίνει περικοπή δαπανών,στις δαπάνες των Νομαρχιών…...
Μιλώντας μερικές μέρες αργότερα στην εφημερίδα "ΕΒΔΟΜΗ" της Καβάλας,ήταν ακόμα πιο αυστηρός,κάνοντας λόγο, ακόμη και για περικοπή εξόδων παράστασης Νομαρχών,αντινομαρχών και αποζημιώσεων συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων...Η συνέχεια σε δόσεις γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικά στοιχεία για του που πάνε τα χρήματα των πολιτών και ποιοί παίρνουν ....τα δώρα.!Δυστυχώς κάποιοι εν μέσω κρίσης αδιαφορούν για το τι υφίστανται πολλοί συμπολίτες μας και σπαταλούν το δημόσιο χρήμα,για δημόσια δική τους προβολή,προς όφελος των ημετέρων και δυστυχώς,προς όφελος μεγάλης μερίδας του έντυπου και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου. Αποτέλεσμα η διαπλοκή να έχει γιγαντωθεί και η κοινή γνώμη να άγεται και να φέρεται ανάλογα με το μερίδιο και την συχνότητα που λαμβάνουν κάποιοι το δώρο τους..
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας στον απολογισμό του 2007 εμφάνισε ότι ξόδεψε για το συγκεκριμένο έτος στους κωδικούς 0844 και 0845 το ποσό των 1.365.860 €.
Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν για τουριστική προβολή,δημόσιες σχέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Το ποσό σε σχέση με αυτά που ξοδεύουν άλλες Νομαρχίες,είναι ιδιαίτερα υψηλό και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.Σαν αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητάμε εδώ και δυο χρόνια επίμονα μια έρευνα΄κόστους-οφέλους τουλάχιστον για την Τουριστική Προβολή,αλλά συναντάμε την έντονη αντίδραση της Διοίκησης...Γιατί άραγε;
Στον τομέα των δημοσίων σχέσεων υπάρχουν υπερβολικά ποσά που αφορούν κυρίως συνεστιάσεις,έξοδα για τελετές εγκαινίων και φιλοξενίες δημοσίων προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όλοι αυτοί όμως ερχόμενοι στην Περιοχή λαμβάνουν χρήματα και για την διαμονή τους και για την διατροφή τους από τις υπηρεσίες τους..Ποιός ο λόγος να επιβαρύνεται διπλά το δημόσιο;
Υπάρχουν περιπτώσεις φιλοξενίας συνεργείων και δημοσιογράφων που είχαν προκλητικό κόστος για διαμονή και διατροφή 1-2 ημερών.
Σε ότι αφορά τα εγκαίνεια, ποιός ο λόγος να ξοδεύονται χρήματα για οποιοδήποτε έργο από το οποίο οι πολίτες που γίνεται στην περιοχή τους, γνωρίζουν πολύ καλά τα ωφέλη που έχουν και τα πλεονεκτήματα που αποκτούν.Το παράδοξο είναι ότι δίνονται και χρήματα,επιλεκτικά όμως, σε Μ.Μ.Ε. του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την προβολή του γεγονότος και την δημοσιογραφική του κάλυψη..Είναι αυτονόητο τι σημαίνει αυτό και όταν επαναλαμβάνεται συχνά...Διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!!!
Να ήταν μόνο αυτό!!! Υπάρχουν και πολύ χειρότερα αφού εκδοτικά συγκροτήματα κάνουν εκδηλώσεις για την δική τους προβολή και επιχειρηματική εκμετάλλευση,αλλά το οικονομικό βάρος,κυρίως ,το καλύπτει η Νομαρχία Καβάλας,παραπλανώντας ακόμη και μέλη Νομαρχιακών επιτροπών αφού στην εισήγηση ουδέποτε αναφέρθηκε (τουλάχιστο μια φορά)ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη εκδήλωση ,αφού το εκδοτικό συγκρότημα, σκοπίμως;δεν μνημονεύτηκε!!!
Υπάρχει βέβαια σε ετήσια βάση η καταβολή ετήσιων συνδρομών,αρκετών πάντως,σε όλες τις εφημερίδες,καθημερινές,εβδομαδιαίες,στις τοπικές και στα περιοδικά,αλλά αυτό φαίνεται δεν είναι αρκετό,αφού με διαφορες δικαιολογίες,εύσχημες και νόμιμες(άραγε εδώ δεν ισχύει το " ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικο";)δίνονται χρήματα που έχουν άλλους σκοπούς καθώς διαμορφώνουν συνθήκες κάθε άλλο, εύρρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας..Όχι δεν είμαι υπερβολικός,ένα παράδειγμα θα αναφέρω:Σκεφτείτε εφημερίδα που παίρνει δώρο,σε χρήμα ή σε είδος από τον Νομάρχη,πόσο αντικειμενική θα είναι απέναντί του και κυρίως στους πολιτικούς του αντιπάλους,ακόμα και τους εσωκομματικούς..Είναι δυνατόν για οποιοδήποτε θέμα να έχουν την πρέπουσα και σωστή αντιμετώπιση και κριτική;Δυστυχώς ΟΧΙ και οι αποδείξεις είναι πολλές,πάρα πολλές...
Μην νομίσετε όμως τώρα που η κρίση σαρώνει και οι πολίτες την βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο έχουν αλλάξει οι καταστάσεις και κάποιοι έχουν σκοπό να βάλουν φρένο στην σπατάλη και την αδιαφάνεια γιατί και αδιαφάνεια υπάρχει, αφού στοιχεία που ζητήθηκαν εγγράφως, επανειλλημένα,ουδέποτε δόθηκαν..Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ προβλέπεται από τον κανονισμό της λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών,όλες οι αποφάσεις να δημοσιοποιούνται,αυτό δεν γίνεται και όταν γίνεται,γίνεται μεσω του διαδικτύου, όπου δημοσιεύονται μόνο οι περιλήψεις χωρίς στοιχεία,ωστε να μην καταλαβαίνει κανείς.!! Οι δε δημοσιεύσεις γίνονται μετά από μήνες!!!Η τελευταία δημοσίευση της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής αφορά την συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου 2008!!!!και απλά αναφέρει ψήφιση της εισήγησης χωρίς κανένα στοιχείο!!! Έτσι αντιλαμβάνεται η διοίκηση Καλλιοντζή την διαφάνεια στην διαχείρηση του δημοσίου χρήματος..www.kavala.gr/συνεδριάσεις,για όποιον έχει αμφιβολίες των όσων παρουσιάζω.
Το 2008 από το 1.365.860 €, σύμφωνα με την προτελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2008,ψηφίστηκαν για τους επίμαχους κωδικούς 2.242.000 € συνολικά!!!!!Επειδή δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός για να δούμε το ακριβές ποσό,αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν ξοδευτεί 1.691.000 €!!!
Το παράδοξο είναι επίσης ότι σχεδόν πάντα όλα γίνονται με προσωπικές αποφάσεις του Νομάρχη,δημοσιοποιούνται με πανηγυρικό τρόπο και μετά έρχονται προς έγκριση στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή.
Πόσο δίκιο έχει η Νομαρχιακή μας Παράταξη όταν δια του επικεφλής της Δημήτρη Παπουτσή,είχε δηλώσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο "Κύριοι δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή γιατί δεν σας εμπιστευόμαστε"
Υποτίθεται ότι εδώ και 2 χρόνια περίπου υφίσταται ο Οργανισμός πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον κ.Καλλιοντζή θα είχε την επιτελική εποπτεία της τουριστικής προβολής,των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των δημοσίων σχέσεων.
Αντί αυτών τελευταία αποφασίστηκε να ασχοληθεί με τα πολιτιστικά μόνο και παρ' όλα αυτά, το ποιός παίρνει τις αποφάσεις να χρηματοδοτηθούν οι εκδηλώσεις είναι άγνωστο..όχι πάντως ο αρμόδιος Οργανισμός.
Απορώ με ποιά κριτήρια γίνονται οι επιλογές και οι χρηματοδοτήσεις...Μια απλή παρατηρητικότητα όμως να έχει κανείς θα βγάλει πολλά συμπεράσματα..Απλά σ' αυτούς που δεν δίνουμε για τους δικούς μας λόγους,συκοφαντούμε την αντιπολίτευση, ό,τι σεν ψηφίζει και έτσι καθαρίσαμε,λες και η Αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία λες και αυτή διοικεί!!!
Είναι απλό ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ,ΟΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ...
Μπορείτε όλοι να καταλάβετε τι γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Καβάλα, πως χτίζονται τα πολιτικά προφίλ,πως κάποιοι ηγεμονεύουν και κυρίως πως φροντίζουν το επόμενο πολιτικό τους βήμα...
Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο-ανάρτηση με συγκεκριμένα στοιχεία...

Διάβασε τη συνέχεια...

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣYΜΒΟΥΛΙΟ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ....

Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης

Κύριε Πρόεδρε,
Η παράδοση στην κυκλοφορία της Εγνατίας οδού, ανοίγει πλέον νέους ορίζοντες, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στο νομό Καβάλας, ειδικά στους δυτικούς Δήμους(Ορφανού,Πιερέων,Παγγαίου,Ελευθερούπολης,Ελευθερών)από το Στρυμόνα, μέχρι την Ελευθερούπολη.
Η Ν.Α.Καβάλας ορθώς με την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμμετέχει στον φορέα που ιδρύθηκε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, την επικράτεια των οποίων διασχίζει η Εγνατία οδός και αφορά την τουριστική της εκμετάλλευση....

Η υπάρχουσα κατάσταση όμως στην δυτική πλευρά του Νομού μας, αν και έχει κάνει βήματα προόδου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, μπορεί με ιεραρχημένες προτεραιότητες και συντονισμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη την διέλευση πλέον της Εγνατίας Οδού, να έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και να καταστεί τουριστικός προορισμός πολύμηνης διάρκειας, αξιοποιώντας την με τον καλύτερο τρόπο.
Αν και υπάρχουν σχέδια εδώ και πολλά χρόνια, που αφορούν την ανάπτυξη των περιοχών γύρω από το Παγγαίο όρος, καθώς και των δυτικών ακτών, δυστυχώς ποτέ δεν ιεραρχήθηκαν στόχοι και προσδοκίες, πολύ περισσότερο όλα τα απαραίτητα έργα για την υλοποίησή τους.
Με τις υπάρχουσες σημερινές συνθήκες, σαφώς πιο ευνοϊκές, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες να καταγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση να επαναπροσδιορίσουμε στόχους, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε, έργα και δράσεις.
Κύριε Πρόεδρε,
Ζητώ με δική σας πρωτοβουλία, τον ορισμό ημερομηνίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με συμμετοχή των Δημάρχων και των φορέων, όλης αυτής της περιοχής, με μοναδικό θέμα συζήτησης, τον τρόπο ανάπτυξής της. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, ως έχουμε χρέος, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, τουριστικά η Εγνατία Οδός.
Πιστεύω ότι θα πρέπει, με πρωτοβουλία του κ.Νομάρχη, να προηγηθεί μια περίοδος διαβούλευσης και προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κυρίως των Δήμων, ώστε έτοιμοι όλοι από κοινού να αποφασίσουμε την κατεύθυνση, τις προτεραιότητες, τις δυνατότητες, τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και τα έργα που μπορεί να προωθήσει και να υλοποιήσει ο καθένας για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Διάβασε τη συνέχεια...

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Από το 2007 συμμετέχω, σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο(ΣΝΟ) για την πυροπροστασία, τις πλημμύρες και τις θεομηνίες, που συνεδριάζει τακτικά 2 φορές το χρόνο και εκτάκτως, μερικές φορές, όταν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα ωφέλιμη, αφού συντονίζει την όλη προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε και πρόληψη να υπάρχει και διόρθωση των παραλείψεων, αλλά και ετοιμότητα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή έκτακτου φαινομένου....
Συμμετέχοντας σε όλες τις συνεδριάσεις έχω καταγράψει τον τρόπο οργάνωσης, τις μεθόδους που ακολουθούνται ,τα μέτρα, τακτικά ή έκτακτα που λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση. Διακρίνω πραγματικά μια ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά και μια αγωνία από όλες τις πλευρές για την καλύτερη οργάνωση, σε ένα θέμα που δυστυχώς σε άλλες περιοχές της χώρας μας, είχε δυσάρεστα επακόλουθα με την αποτυχία της μη πρόληψης και της έγκαιρης πυρανίχνευσης.
Διακρίνω την αγωνία και το άγχος κυρίως μικρών Δήμων αλλά με πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και ιδιαιτερότητες (Θάσος, Δήμος Ορεινού κ.α.) για την μικρή δυνατότητα ύπαρξης κονδυλίων που θα διατεθούν για την πυροπροστασία, την έλλειψη προσωπικού και του απαραίτητου εξοπλισμού.
Διακρίνω την ιδιαίτερη ανησυχία και την διαπίστωση του αρμόδιου Διευθυντή Δασών Καβάλας, ό,τι τα κονδύλια που θα διατεθούν φέτος για την πρόληψη είναι στο 30% αυτών που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια, με ότι από αυτό συνεπάγεται.
Την αδράνεια της Πολιτείας να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτήσει απαραίτητα έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, αν και υπάρχουν έτοιμες μελέτες ύψους τριών εκατομμυρίων €.
Διακρίνω την αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσει τις Ομάδες Εθελοντών για τον καλύτερο εξοπλισμό τους και την συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης που διαθέτουν.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και μένει η φιλότιμη προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού ,της αστυνομίας, των εθελοντών, αλλά κυρίως η βοήθεια της τύχης και του Θεού να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι συνεδριάσεις έτσι αρχίζουν και έτσι τελειώνουν.. «Δοξάζουμε τον Θεό που όλα πήγαν καλά και το ίδιο ευχόμαστε και φέτος».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ
Οι περιορισμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο δεν αρκούν. Μεγάλο πρόβλημα και άλυτο η μη στελέχωση με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό των τομέων Πολιτικής Προστασίας των Νομαρχιών. Είναι μόνιμο αίτημα των Νομαρχών και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Έχει συμπεριληφθεί στα βασικά αιτήματα της Ε.Ν.Α.Ε. από το Συνέδριο της Δράμας το 2007.
Θα μπορούσε και θα πρέπει σε πρώτη φάση, να εξεταστεί, η δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, ώστε και λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, συγχρόνως με τις δράσεις πρόληψης, να καταπολεμηθεί και η ανεργία, με δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των δασών, την συντήρηση των δασικών δρόμων και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώ για την δημιουργία μικρών ομάδων, όπως προτείνουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, που θα αναλάβουν αυτές τις δράσεις, ενεργώντας συγχρόνως και σαν φύλακες.
Αυτό που δεν ακούγεται είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί πιο σύγχρονοι πιο ακριβείς και αφορά τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πυροπροστασίας και έγκαιρης πυρανίχνευσης. Είναι πλέον επιβεβλημένο στην σημερινή εποχή να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και σε τοπικό επίπεδο την υπάρχουσα τεχνολογία ή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις με τις ανάλογες υποδομές, ώστε και λιγότερα χρήματα να διαθέτουμε αλλά κυρίως καλύτερα αποτελέσματα να έχουμε.
Από ό,τι γνωρίζω η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας κινείται έστω και με αργούς ρυθμούς στην δημιουργία υποδομών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι απαραίτητο να υπάρξει και η πρόνοια για την εγκατάσταση και του ανάλογου εξοπλισμού, στην αρχή τουλάχιστον στα ιδιαίτερα σημεία αιχμής(π.χ.Θάσος, Δήμος Ορεινού κ.λ.π.),κάτι που έχει γίνει ήδη σε άλλες Νομαρχίες.
ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση να υπάρξει η πολιτική βούληση και σε τοπικό αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να αποκτήσουν σύγχρονα συστήματα με δυνατότητες λήψης πληροφοριών από δορυφόρους όπως
Α) Το Δορυφορικό Σύστημα Εποπτείας και Έγκαιρης Προειδοποίησης Εκτάκτων Αναγκών, με τα εξής πλεονεκτήματα:
· Εντοπισμός πυρκαγιών
· Εντοπισμός σεισμών
· Μετεωρολογικά δεδομένα
· Δείκτης βροχόπτωσης
· Δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς
· Ιστορικό πυρκαγιών
Συγχρόνως πρέπει να δημιουργηθεί για την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, Κέντρο ελέγχου και εποπτείας. Οι ωφέλειες και οι δυνατότητες από την πλήρη αξιοποίησή του είναι πάρα πολλές και μπορούν να δίνουν κρίσιμες πληροφορίες στην πυροσβεστική στην αστυνομία κ.λ.π.
Β)Άλλος σύγχρονος τρόπος εκμετάλλευσης της τεχνολογίας είναι και η εγκατάσταση Συστήματος Πυρανίχνευσης (επίγεια με αισθητήρες ή κάμερες) που θα είναι διασυνδεμένο με την πυροσβεστική υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει, άμεση επέμβαση, πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση πυρκαγιών σε διαρκή βάση.
Το κυριότερα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι, ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας και αυτονομίας του, μπορεί να καλύψει όλους τους τύπους των περιοχών και σε περίπτωση πυρκαγιάς το υλικό πυρανίχνευσης δεν καταστρέφεται.
Μπορούν να γίνουν πολλά αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, η συνεργασία όλων, η σωστή πολιτική ιεράρχηση των ενεργειών και κυρίως το σκεπτικό ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι ειδικοί υλοποιούν.

Διάβασε τη συνέχεια...

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εφημερίδα Εβδόμη
ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ
"ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ,ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Β ΒΑΘΜΟΥ"
"Το έργο του Νομάρχη Θ.Καλλιοντζή θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας ένας υπηρεσιακός παράγοντας"

Ο σύμβουλος της παράταξης Παπουτσή κατηγορεί τον νομάρχη ότι σταμάτησε να είναι διεκδικητικός το 2004, όταν η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές
Για "προσπάθειες εκμετάλλευσης των επικοινωνιακών τακτικισμών" και "εφήμερη αυτοϊκανοποίησή" της διοίκησης της νομαρχίας έκανε λόγο ο νομαρχιακός σύμβουλος της νομαρχιακής παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών", και μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Γιώργος Γερομάρκος......
Στη συνέντευξη του, τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Καβάλα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, "αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της πατρότητας των πρωτοβουλιών των ενεργειών και των έργων που θα συντελέσουν στην επίτευξή της".
Συνέντευξη στον Aρη ΜENTIZH
(
mentizis@evdomi.gr)
- Πιστεύετε ότι η διοίκηση της Νομαρχίας, παρά τις πολιτικές διαφορές που σας χωρίζουν, κινείται στην σωστή κατεύθυνση;
"Είναι μια ερώτηση που ίσως χρειάζεται σελίδες για να απαντηθεί. Συνοπτικά θα προσπαθήσω να δώσω την άποψή μου, τονίζοντας και αυτό που εσείς είπατε, ότι οι διαφορές μας είναι πολιτικές, τουλάχιστον εμείς έτσι τις βλέπουμε και τις αντιμετωπίζουμε, αλλά ουσιαστικές. Αυτή την περίοδο των μεγάλων διεθνών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να επηρεάζει τα πάντα, τώρα που δεν κατανέμονται, αλλά κατακτώνται ρόλοι, θέσεις, επιρροές, τώρα που χαράσσονται, καθιερώνονται και μονιμοποιούνται νέοι αναπτυξιακοί άξονες, εμείς πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες μας, τις στρατηγικές μας, να δώσουμε τη δική μας μάχη. Γιατί αν δεν πάρουμε, αν δεν κατακτήσουμε σήμερα τη θέση που μας ανήκει, αύριο θα την πάρει κάποιος άλλος. Όλα αυτά και άλλα πολλά, θα τα πετύχουμε, ενταγμένοι στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνείδησης και προσπάθειας, ανταποκρινόμενοι και στη βαθιά πίστη μας για πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που οραματίζεται η δική μας παράταξη θα δώσει λύσεις για τους πολίτες και θα αναζωογονήσει την Ελληνική περιφέρεια".
- Τι είναι αυτό που δεν κάνει σωστά κατά την άποψή σας ο Νομάρχης και η διοίκηση;
"Ο Νομάρχης και η διοίκηση, αντί να κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση, προτιμούν την απομόνωση και τον αδιέξοδο τοπικισμό, "θυμούνται" δε την μεταρρύθμιση ευκαιριακά και πάντα προσαρμοσμένη στην πολιτική τους επιβίωση. Έχουν αναγάγει τα μικροέργα, ειδικά τα συγχρηματοδοτούμενα, σε έργα μοναδικά και μεγαλόπνοα, παραποιώντας ακόμη και τις πινακίδες προβολής τους, παρουσιάζοντάς τα σαν αποκλειστικές τους επιτυχίες, παραβαίνοντας οδηγίες της Ε.Ε. Έργα που με την βοήθεια των υπηρεσιών της Νομαρχίας θα μπορούσε να υλοποιήσει και ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας. Φτάνουν δε στο σημείο όταν κάτι δεν πάει καλά, να φταίει πάντα η υπηρεσία και ποτέ ο Νομάρχης. Αντίθετα στις επιτυχίες ο ίδιος είναι αυτός που μεγαλούργησε".
- Δηλαδή εννοείτε ότι δεν έχει να παρουσιάσει έργο ο νομάρχης μετά από δέκα χρόνια;
"Ποτέ δεν υποστηρίξαμε αυτό. Εξάλλου προηγουμένως είπα ότι έχει να παρουσιάσει αυτό που θα έκανε ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας, υλοποιώντας ό,τι του προσφέρουν. Αν αυτό το θεωρεί έργο, του το χαρίζουμε. Όσα έργα είχε οραματιστεί, είχε δρομολογήσει και είχε αρχίσει να υλοποιεί η διοίκηση Καρατζιώτη, είτε ακόμη αρχίζουν, άσχετα αν έπρεπε να τελειώνουν τώρα, με άγνωστο και αβέβαιο χρονοδιάγραμμα και πηγές χρηματοδότησης (Φράγμα Μαρμαρά), είτε τελείωσαν μετά χιλίων κόπων και βασάνων, αλλά μένουν ανενεργά η χωρίς προοπτική... (Κολυμβητήριο, Εκθεσιακό Κέντρο, Συνεδριακό Κέντρο κ.λ.π.) Έργα που τις περισσότερες φορές προβάλλονται με θαυμαστά δελτία Τύπου, χωρίς ειδικές στοχεύσεις και ωφέλειες, εις βάρος άλλων. Π.χ. στο ζήτημα της σχολικής στέγης ενώ θριαμβολογούν ότι έδωσαν λύσεις, δεν είχαν την στοιχειώδη ικανότητα να προβλέψουν τα πιο σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν και "φώναζαν" από χρόνια,(Αμυγδαλεώνας, Νέα Πέραμος, Πρίνος) με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μένουν άλυτα παρά τις υποσχέσεις, αφού προηγουμένως υπήρξαν και δηλώσεις, περί "αχαριστίας", των τοπικών κοινωνιών που διεκδικούσαν την λύση τους. Φτάνουν δε στο σημείο, οποιαδήποτε μορφή κριτικής για επιλεκτικότητα, πρόοδο, κατασκευή, παραλείψεις, προοπτική ενός έργου, μιας δράσης, να θεωρούνται δυσφήμηση και προσπάθειες υπονόμευσης. (Δείτε την περίπτωση του ΒΙ.Ο.ΠΑ.Κ.). Όσο για τα έργα που θα άλλαζαν την Καβάλα και έχουν συμπεριληφθεί και στα τρία προεκλογικά προγράμματα της διοίκησης είναι στο απόλυτο μηδέν. (Ανάπτυξη-αξιοποίηση Παγγαίου και υπόλοιπων ορεινών όγκων, Λουτρά Ελευθερών, Αιγαιακό Πάρκο, Παρανέστιες Περιοχές, γεωθερμικά πεδία κλ.π.) Έχουν καταντήσει πλέον σύντομο ανέκδοτο... Ας κάνουν τον κόπο τουλάχιστον να διαβάσουν τις εισηγήσεις τους στο τελευταίο αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσαν και θα δουν ότι διαρκώς αυτοδιαψεύδονται.
-Γιατί λέτε συνεχώς ότι δεν είναι διεκδικητικός ο νομάρχης απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση;
"Αν πάμε στην διεκδικητικότητα του νομάρχη και της διοίκησης, από την κεντρική εξουσία, αυτή σταμάτησε τον Μάρτιο του 2004,ενώ μέχρι τότε υπήρχε σαφώς διαφορετική ενεργητικότητα και προσπάθεια, αν και τις περισσότερες φορές για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας. Tώρα πρέπει να δείξει και καλή κομματική διαγωγή, για ευνόητους λόγους που όλοι καταλαβαίνουν. Μετά απ' όλα αυτά άρα, δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλά στραβά αρμενίζουμε...".
Τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια της πλειοψηφίας δεν μας αφορούν
- Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου είδαμε την παράταξή σας να ενοχλείται από το γεγονός ότι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απηύθυναν ερωτήσεις προς το Νομάρχη, τις οποίες η Παράταξή σας είχε θέσει πριν καιρό. Πιστεύετε ότι η κίνηση αυτή ήταν "στημένη";
"Η Παράταξή μας "ενοχλείται" όταν οι συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν υπηρετούν τον διάλογο, την διαβούλευση και τον δημοκρατικό προγραμματισμό, άλλά τις προσπάθειες ατομικής και παραταξιακής αυτοπροβολής, που αγωνιούν για την πολιτική τους επιβίωση. Η "παράσταση" των επιλεκτικών ερωτήσεων Νομαρχιακών Συμβούλων της Διοίκησης έχει να κάνει με την επικοινωνιακή προσπάθεια του Νομάρχη Καβάλας, να εκμεταλλευτεί πολιτικά, έργα και δράσεις, προσπαθώντας να του αποδοθεί η πατρότητα, της σχεδίασης και της υλοποίησης, αποποιούμενος κάθε πολιτική ευθύνη για τυχόν παραλείψεις, αστοχίες και αποτυχίες σε άλλες περιπτώσεις. Η αγωνία της πρωτοκαθεδρίας είναι αυτή που τον ενδιαφέρει ώστε να την χρησιμοποιήσει σαν πιστοποιητικό για την πολιτική του επιβίωση. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια που δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική, ούτε συμμετείχαμε ούτε θα συμμετέχουμε ποτέ. Ας τα παίξουν μόνοι τους...".
- Σκέφτεστε να αντιδράσετε;
"Η αντίδρασή μας έχει να κάνει με το να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τις γενικότερες δράσεις μας, σε πεδίο της δικής μας ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης υλοποιώντας τις εντολές των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν, αλλά πείθοντας και πολλούς άλλους για να μας εμπιστευθούν στις επόμενες εκλογές. Αυτό επιτυγχάνεται, καταρχήν ελέγχοντας την διοίκηση, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της, τις παραλείψεις της, τα λάθη της και πιέζοντάς την, έτσι ώστε η δράση της, η παρουσία της, η λειτουργία της να είναι υπέρ των πολιτών. Συγχρόνως, με τα παραπάνω, προβάλλοντας το όραμά μας, το σχέδιο μας για την περιοχή, τις στρατηγικές μας προτεραιότητές, οι οποίες θα αποτελέσουν τα κλειδιά της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια καθώς και τις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν σαν παράταξη. Αφήνουμε την διοίκηση και τον Νομάρχη στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των επικοινωνιακών τακτικισμών τους και στην εφήμερη αυτοϊκανοποίησή τους".
Οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι ειδικοί υλοποιούν
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που πρέπει ν' αλλάξει στο Νομό μας, ώστε ν' αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα και να μπουν οι βάσεις για την ποιοτική αειφόρο ανάπτυξη;
"Θα απαντήσω σύντομα και σχεδόν επιγραμματικά λέγοντας πως εμείς θα "αρμενίσουμε": Η Καβάλα χρειάζεται, Αλλαγή, χρειάζεται Όραμα, χρειάζεται, ανανέωση, χρειάζεται άλλη φιλοσοφία, άλλο ύφος και είδος διοίκησης. Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε άλλες αρχές, άλλες αντιλήψεις, άλλες προτεραιότητες. Δεν είμαστε ίδιοι. Επιδίωξή μας, συνεχής, μέγιστος στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της πατρότητας των πρωτοβουλιών των ενεργειών και των έργων που θα συντελέσουν στην επίτευξή της. Με Περιφερειακή Συνείδηση και βασική αρχή την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε αυτό που μας ανήκει και όχι εις βάρος των άλλων δημιουργώντας "εχθρούς" και εντάσεις. Το στοίχημα του μέλλοντος θα το κερδίσουμε με τις συνεργασίες και τις "συμφωνίες κυρίων", την μη ύπαρξη των οποίων πληρώνουμε διαρκώς ακριβά μέχρι τώρα".
- Ποιες είναι οι αλλαγές που σκέφτεστε, ποιες προτεραιότητες βάζετε και τι πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να αναλάβετε;
"Όλες οι βασικές μας προτεραιότητες είναι στηριγμένες στη διοικητική μεταρρύθμιση που εμείς οραματιζόμαστε και σ' ένα πρόγραμμα που συνεχώς βελτιώνουμε και επικαιροποιούμε: Όραμα μας η Καβάλα, κέντρο ενός επώνυμου τουριστικού περιφερειακού προορισμού με τους Φιλίππους σαν παγκόσμιο ιστορικό και θρησκευτικό σημείο αναφοράς. Η προβολή της Περιφέρειας σαν ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός που μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο. Η δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες είναι επιτακτική ανάγκη. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν, οι ειδικοί υλοποιούν".
- Ποιος δηλαδή θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του νομάρχη;
"Εμείς θέλουμε ο νομάρχης να παίζει ενεργό ρόλο στο συντονισμό και υποστήριξη όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται σε μια τέτοια προσπάθεια να είναι η κινητήριος δύναμη εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και ο πρέσβης της επιχειρηματικότητας του Νομού στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά. Οι προσπάθειες αυτές και οι δράσεις θα πρέπει να ενταχθούν και να τρέξουν στο πνεύμα των νέων τεχνολογιών, των ευρυζωνικών δικτύων πληροφορικής για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πολλοί θα πουν, ίσως και δικαιολογημένα, πως μερικοί από τους παραπάνω τομείς είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του νομάρχη, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον θα παίξουμε ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο υποστηρίζοντας τους αρμόδιους φορείς, γιατί πιστεύουμε πως η ανάπτυξη του Νομού θα γίνει μόνο μέσα από μια δυναμική και παρεμβατική συνεργασία. Ο νομάρχης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να έχουν τον ρόλο του υποκινητή, του συντονιστή και του φορέα, που συσπειρώνει και απελευθερώνει τις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα δυστυχώς άλλα βιώνουμε σαν μέλη του...".
- Έχετε το όραμα, όπως λέτε, το σχέδιο, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα πρόσωπα και αυτοί που θα υλοποιήσουν τις πολιτικές αποφάσεις;
"Είπα και προηγουμένως ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν, οι ειδικοί υλοποιούν. Στο πνεύμα αυτής της αρχής μας, θα δημιουργήσουμε μια εξειδικευμένη ομάδα σχεδιασμού μελλοντικών εξελίξεων με επικεφαλής το Νομάρχη, που θα συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια ομάδα με ευελιξία, συστηματική κι επίμονη ενασχόληση, για να εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες δράσεις, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες που συνεχώς γεννιούνται και καθημερινά αλλάζουν τον κόσμο μας. Δεν θα μένουμε τελευταίοι, έξω από τη σύγχρονη ζωή, μακριά από τις εξελίξεις, φτωχοί σε ιδέες. Θα είμαστε συνεχώς ενεργοί και μέσα στους νέους ορίζοντες που δημιουργούνται και προσφέρονται".
Αντί να εξυπηρετούν δημιουργούν "υποχρεωμένους" πολίτες για τις επόμενες εκλογές
- Έχετε εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία σας για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών και τα κονδύλια των δημοσίων σχέσεων και του πολιτισμού ,εκτός της Τουριστικής Προβολής, γιατί;
"Τα καθημερινά μικροπροβλήματα των πολιτών αντί να λύνονται άμεσα και υπηρεσιακά, αντίθετα περνούν μέσα από τα γραφεία των στελεχών της διοίκησης, δημιουργώντας "υποχρεωμένους" πολίτες για τις επόμενες εκλογές. Φτάνουν δε στο κατώτατο σημείο της πολιτικής ευπρέπειας, να υποστηρίζουν ψευδώς, ότι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν, δράσεις και πρωτοβουλίες, πολιτισμού και δημοσίων σχέσεων, επειδή δεν ψηφίζουμε τους κωδικούς στον προϋπολογισμό και στην αρμόδια Νομαρχιακή επιτροπή, λες και εμείς διοικούμε, λες και εμείς έχουμε την πλειοψηφία και όχι οι ίδιοι. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν την Νομαρχία Καβάλας σε Ευρωπαϊκό συνέδριο ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης, σαν υπόδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σπαταλώντας χρήματα και υποστηρίζοντας, ότι επιτάχυναν και απλούστευσαν τις διαδικασίες στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την επικοινωνία και την εκπαίδευση των πολιτών, των επιχειρηματιών, των τοπικών συλλόγων, ενισχύοντας την τοπική Δημοκρατία. Γνωρίζετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Καβάλα εσείς και δεν το γνωρίζουμε εμείς;".
- Εκτός από το Θέμα του Τουρισμού που οι θέσεις σας είναι γνωστές που αλλού πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές;
"Παντού, κατ' αρχήν ο πολίτης δικαιούται σεβασμό με φιλική διοίκηση, ταχύτερη εξυπηρέτηση, πρόσβαση στην πληροφορία, αποδοτικότητα, διαφάνεια και εσωτερικό έλεγχο. Με προτεραιότητα την Αειφόρο Ανάπτυξη και όπως αυτή προσδιορίζεται από μια σύγχρονη κοινωνία, με επιχειρηματικότητα και καινοτομία, θα δημιουργήσουμε Ειδικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος, στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες σχετικούς με το περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στοχεύοντας στην αποτελεσματική του προστασία, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, μακριά από πολιτικές κηδεμονίες και σκοπιμότητες. Το θεωρούμε χρέος για τις γενιές που έρχονται".
- Μιλάτε για αειφόρο ανάπτυξη με επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Τι προτείνετε;
"Το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) από ένα γραφείο υποτυπώδους ενημέρωσης, που είναι σήμερα, πρέπει να μεταμορφωθεί σε ένα στρατηγείο εξωστρέφειας για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο Νομό ή σε επίπεδο Περιφέρειας, στο μέλλον και ένα ουσιαστικό εργαλείο υποστήριξης της επιχειρηματικής δομής. Στον πρωτογενή τομέα, όραμά μας η παραγωγή ποιοτικών, επώνυμων, τυποποιημένων, ανταγωνιστικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υπό την σκέπη μιας ενιαίας ομάδας παραγωγών, στα σύγχρονα οικονομικά επιχειρηματικά δεδομένα, με στόχο την κατάκτηση των μεγάλων ελληνικών και διεθνών αγορών. Χρειάζεται άμεσος στρατηγικός σχεδιασμός για την προβολή, την εμπορικότητα, και την κατάκτηση της εσωτερικής και διεθνούς αγοράς όλων των τοπικών προϊόντων, καθώς και υποστήριξη της δυνατότητας των εμπορικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Παραευξείνιας περιοχής και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές του διασυνοριακού και του ηλεκτρονικού εμπορίου".
Ο κατάλληλος επικεφαλής είναι αυτός που μπορεί να φέρει τη νίκη
-Το όνομά σας ακούγεται και για τη θέση του υποψήφιου νομάρχη. Επιβεβαιώνεται αυτή τη φημολογία; Ενδιαφέρεστε για κάτι περισσότερο;
"Αυτή τη στιγμή η Παράταξή μας έχει αρχηγό και γύρω απ' αυτόν είμαστε συσπειρωμένοι, σαν Νομαρχιακή Ομάδα, δουλεύοντας ομαδικά και με πνεύμα συνεργασίας, στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που σας ανέπτυξα, έχοντας ο καθένας τον ρόλο του και φυσικά όλοι καθημερινά κρινόμαστε. Όταν προκύψει θέμα επικεφαλής και υποψηφίου νομάρχη, είμαστε μια παράταξη, ένας πολιτικός φορέας, με παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες και αρχές, οπότε βάσει αυτών θα αποφασίσουμε. Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει προσωπικά και ελπίζω και όλα τα μέλη μας, είναι αυτός που θα ηγηθεί να είναι ο κατάλληλος που θα οδηγήσει την παράταξη στην νίκη. Τα υπόλοιπα... στην ώρα τους".

Διάβασε τη συνέχεια...