Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ο Οργανισμός Πολιτισμού-Τουρισμού(;) της Νομαρχίας Καβάλας,είναι επιτελικό συντονιστικό όργανο των πολιτιστικών δράσεων και όχι πολιτιστικός σύλλογος

Με αυτό το σκεπτικό ενήργησα και θα ενεργώ πάντα,συνδιάζοντάς το με τις αρχές και τις αξίες που έχουν να κάνουν με την διαχείρηση και τον σεβασμό του δημοσίου χρήματος.Κάθε € που ξοδεύεται πρέπει να δικαιολογείται απόλυτα και να έχει ωφέλειες για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες,χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς....
Μερικές φορές στα μάτια κάποιων ενέργειες ,δράσεις και πρωτοβουλίες, ίσως να μην έχουν καμιά ιδιαίτερη σημασία ή επίπτωση. Αυτό είναι καθαρά θέμα αρχών, αξιών και προτεραιοτήτων του καθενός.
Μετέχοντας σαν μέλος,στο Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού-Τουρισμού(;),(ΠΟΛ.ΤΟΥΡ.Ο.Ν.Α.Καβάλας) συζητώντας με τα υπόλοιπα μέλη, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει οι ενέργειες ενός συντονιστικού-επιτελικού οργάνου, να είναι συγκεκριμένες, πρωτότυπες, καινοτόμες και να έχουν σαν στόχο….. να συμβάλουν στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.(Είναι η αγαπημένη και μόνιμη φράση που συνοδεύει τις προτάσεις για την χρηματοδότηση όλων των πολιτιστικών δράσεων εκ μέρους της διοίκησης της Νομαρχίας Καβάλας!!)
Μέχρι πρότινος όλες οι δράσεις του Οργανισμού είχαν εγκριθεί ομόφωνα γιατί προσωπικά πιστεύω ότι ήταν πρωτότυπες,καινοτόμες και είχαν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν, έστω και αν δεν είχαν έσοδα(Π.χ. η πρωτοβουλία για το τασάκι της παραλίας, που έφτασε να γίνει θέμα και στα κεντρικά ΜΜΕ).
Όταν όμως γίνονται ενέργειες και δράσεις που δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα διαφορετικό, στον Πολιτισμό, είναι στο πνεύμα της λειτουργίας ενός απλού πολιτιστικού-αθλητικού συλλόγου, με χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, άσκηση μικροπολιτικής και γενικότερα δράσεων μη ενταγμένων στις αρχές και τις επιδιώξεις του Οργανισμού, θα αντιδρώ και θα λέω δημόσια τις απόψεις μου και τις θέσεις μου.
Κατ’αρχήν ποτέ δεν είχε έρθει πρόταση για διοργάνωση συναυλιών τέτοιου είδους,ούτε είχαμε συμφωνήσει για κάτι τέτοιο. Απλά στην τελευταία συνεδρίαση ήρθε για έγκριση.

Διαφώνησα και καταψήφισα εξ αρχής την πρόταση για τις συναυλίες των κ.κ.Μπάση και Μητσιά για λόγους αρχής,σεβόμενος αυτό που υπηρετώ, αυτό που συμφωνήσαμε και όχι για την ποιότητα των καλλιτεχνών.

Διαφώνησα για το ποσό των 35000 € (τριάντα πέντε χιλ.) γιατί θεωρώ πρόκληση, να ξοδεύονται τόσα χρήματα, σε περιόδους που οι πολίτες υποφέρουν, πολύ περισσότερο, όταν υπήρχε η πρόθεση οι δύο συναυλίες, να γίνουν χωρίς εισιτήριο!!!(Τελικά επικράτησε η λογική σκέψη να υπάρξει εισιτήριο).

Διαφώνησα γιατί ήξερα ότι ολόκληρο το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από τα εισιτήρια που θα διατεθούν.(Αλήθεια, αν ήταν ένας οποιοσδήποτε πολιτιστικός σύλλογος, έτσι θα ενεργούσε, αδιαφορώντας, αν ανταπεξέλθει στα έξοδα και έχοντας παθητικό;)

Διαφώνησα γιατί εξ’αρχής γιατί από την δημιουργία του Οργανισμού, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, προσπαθούν να «καταθέσουν» προτάσεις για «δράσεις Πολιτισμού»,φυσικά με το αζημίωτο.

Διαφώνησα γιατί κάποιος απ’αυτούς, αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ο ενδιάμεσος μεσολαβητής, αν και ουδέποτε αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, ούτε φυσικά ποτέ τ’ όνομά του, ώστε να κλείσουν οι συμφωνίες, εξασφαλίζοντάς του, εκ του ασφαλούς και με την «εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» σίγουρο επιχειρηματικό κέρδος.

Διαφώνησα γιατί αφού ήταν σίγουροι κάποιοι για την οργανωτική-οικονομική επιτυχία, δεν προχώρησαν, από μόνοι τους, στην διοργάνωση, ώστε να έχουν και μεγαλύτερο κέρδος; (Αναφέρομαι στον ενδιάμεσο)

Διαφώνησα γιατί αν κάποιοι είναι εθισμένοι στο εύκολο κέρδος με τις πλάτες των αιρετών και των εκπροσώπων τους, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να το νομιμοποιήσω με την ψήφο μου, αλλά την παρουσία μου σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Διαφώνησα με την διακίνηση υπερβολικού αριθμού προσκλήσεων, που τελικά υπήρξε, προφανώς για να υπάρξει οργανωτική επιτυχία.

Διαφώνησα γιατί έτσι κολλητοί και φίλοι επωφελήθηκαν εις βάρος των «κορόιδων» που πλήρωσαν κανονικά εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες.(Αλήθεια με ποια κριτήρια δόθηκαν οι προσκλήσεις;)

Διαφώνησα και περιμένω στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας πλήρη οικονομικό απολογισμό της δράσης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που πάει και το τελευταίο ευρώ.

Διαφώνησα γιατί έχω διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση, πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και πως πρέπει να επικρατεί ισονομία και δικαιοσύνη απέναντι σε όλους.

Προσωπικά έχω καταθέσει γραπτώς από τις 9 Απριλίου του 2008 την αποψή μου για το πως αντιλαμβάνομαι την δράση και την παρουσία του Οργανισμού και μια σειρά προτάσεων-δράσεων Πολιτισμου.Η πρόταση αυτή είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της Παράταξής μας www.dpapoutsis.gr και θα την αναρτήσω σύντομα και εδώ.



Διάβασε τη συνέχεια...

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η εκτεταμένη πλέον χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών γύρω από ζητήματα που αφορούν όλους μας και κυρίως τη λειτουργία της δημοκρατίας....
Η συγκέντρωση απόψεων, η δημοσίευση ανοικτών επιστολών, οι παρατηρήσεις-προτάσεις προς τους πολιτικούς, αιρετούς άρχοντες τους αναγκάζει να πάρουν θέση και να δώσουν λύσεις ή ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, όταν τα θέματα δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητας.

Το «ηλεκτρονικό κίνημα» λοιπόν αποδίδει και οι πολίτες οφείλουν να το εκμεταλλευθούν με διάφορες πρωτοβουλίες, κυρίως σε τοπικά προβλήματα και για έλεγχο της τοπικής εξουσίας. Οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί με την χρήση του διαδικτύου, ανά πάσα στιγμή μπορούν να δημοσιοποιήσουν ένα πρόβλημα, να προτείνουν λύσεις, να αναγκάσουν τα ΜΜΕ ν’ασχοληθούν και μ’ αυτά που ίσως δεν είχαν «διάθεση».
Αυτοί που διοικούν είναι σαφές, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, ότι πιέζονται, ενοχλούνται, κινητοποιούνται, ευαισθητοποιούνται ή και αναγκάζονται πολλές φορές να «υπακούσουν» στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ματαιώνοντας δικές τους, πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι το συμφέρον των πολλών.
Το διαδίκτυο με την σωστή του χρήση μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Διάβασε τη συνέχεια...

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΦΕΡΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ. ΕΓΙΝΑΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών κυρίως στην δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας,ευτυχώς βρήκε ανταπόκριση,σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας καιαπό ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται και γνωρίζουν.(δείτε τι έγραψε το Έθνος).....
«Πολιτικά παιχνίδια της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ του θεσσαλικού κάμπου», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου κ. Αχιλλλέας Καραγκιοζόπουλος με αφορμή τον αποκλεισμό των αμυγδαλοπαραγωγών του νομού Καβάλας από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την ακαρπία.

«Είναι αδιανόητο να μην ενισχύεται ο νομός της Καβάλας, που παράγει κοντά στους 10.000 τόνους αμύγδαλο τον χρόνο και πλήττεται από την ακαρπία, ενώ κανονικά πήραν χρήματα η Λάρισα και η Μαγνησία. Μέμφομαι και τους πολιτικούς μας εκπροσώπους στις συναντήσεις με τους αρμόδιους, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου που πήρε μία τέτοια επιλεκτική απόφαση», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Αχ. Καραγκιοζόπουλος.

Στο μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου Καβάλας και της Κρήτης καθώς επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, οι έμποροι ζητούν να αγοράσουν τα σταφύλια τύπου «Βικτώρια» προς 30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι έδιναν στους αγρότες 48 λεπτά το κιλό.

Οι έμποροι από τις αγορές της Ρωσίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας δεν ήρθαν και οι ντόπιοι δεν δίνουν περισσότερα από 30 λεπτά το κιλό, χρήματα κατά πολύ λιγότερα συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία και ήδη τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορφανού ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους. Το θέμα έθεσαν πριν από μερικές μέρες και οι σύμβουλοι της παράταξης «Υπερνομαρχία των Πολιτών», με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπουτσή στο νομαρχιακό συμβούλιο.

«Οι τιμές διάθεσης των πρώιμων σταφυλιών είναι χαμηλές, ενώ η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και με τη διάθεση των σταφυλιών προς οινοποίηση, όπου εκτός της δραματικής μείωσης των τιμών, υπάρχει και η αρνητική διάθεση εκ μέρους των εμπόρων για οποιαδήποτε αγορά, επικαλούμενοι τη μείωση της ζήτησης στην αγορά του κρασιού», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να μαζεύουν τα πρώιμα σταφύλια και να ψάχνουν αγοραστές, ενώ δυσκολότερες θα είναι οι επόμενες βδομάδες, όταν θα αρχίσει ο κανονικός τρύγος και θα συσσωρευτεί η παραγωγή από τα 65.000 στρέμματα, χωρίς να βρίσκεται αγοραστής.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ρωτούν τον νομάρχη Καβάλας, Θ. Καλλιοντζή, αν «υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανακούφιση καταρχήν και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και βελτίωση της κατάστασης».

Παράλληλα, ζητούν να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων.
Όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ,το θέμα έχει πάρει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις...
Μόνο που η διοίκηση της Νομαρχίας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και μας αποκαλεί "τσάμπα μάγκες"...!!! ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ...



Διάβασε τη συνέχεια...

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Η ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ,ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ,ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Άλλη μια φορά ζήσαμε,στο Νομαρχιακό Συμβούλιο,την προσπάθεια της διοίκησης της Νομαρχίας ν'απαξιώσει,την πρωτοβουλία μας να φέρουμε΄προς συζήτηση, τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα των αγροτών της δυτικής πλευράς του Νομού μας.Προβλήματα που δημιουργούν έντονες παρενέργειες και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.Εκτός από φράσεις "τσάμπα μάγκες" και απλές διαπιστώσεις και ευχολόγια,δεν ακούσαμε δεσμεύσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης για την επίλυσή τους..Δείτε τι προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή και τι προτείνουμε να γίνει εκ μέρους της διοίκησης...Διαβάστε την πλήρη γραπτή ερώτηση-πρότασή μας,στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Των Νομαρχιακών Συμβούλων της Παράταξης Ν.Καβάλας «ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Καβάλα 13-8-2009
Κύριε Πρόεδρε,
Στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες, πολλές κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, αλλά ακόμη και στην επαγγελματική τους και φυσική τους επιβίωση.
Το διάστημα αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί και δυστυχώς χωρίς ελπίδα επίλυσής τους, τα προβλήματα των αγροτών ειδικότερα, στους Δήμους Ορφανού,Ελευθερών,Πιερέων αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, όπου υπάρχουν οι ίδιες δραστηριότητες και παραγωγικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα:
• Οι τιμές διάθεσης των πρώιμων σταφυλιών, έχουν φτάσει να αγοράζονται, επιλεκτικά από τους εμπόρους και σε τιμές κάτω των 30 λεπτών, όταν πέρυσι η κατώτερη τιμή ήταν 48 λεπτά.
• Η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και με την διάθεση των σταφυλιών προς οινοποίηση, όπου εκτός της δραματικής μείωσης των τιμών, υπάρχει και η αρνητική διάθεση, εκ μέρους των εμπόρων για οποιαδήποτε αγορά, επικαλούμενοι την μείωση της ζήτησης, στην αγορά του κρασιού.
• Υπάρχει έκδηλη και τεκμηριωμένη ανησυχία ό,τι η ίδια κατάσταση θα υπάρξει και στην συνέχεια, με την κύρια παραγωγή σταφυλιών που είναι η σουλτανίνα.
• Οι τιμές των αμυγδάλων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια περίπου 50% και η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και φέτος μετά από τις πρώτες πωλήσεις, περυσινών αδιάθετων ποσοτήτων.
• Ο Νομός Καβάλας δεν έχει συμπεριληφθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορούν την ακαρπία, με ότι συνεπάγεται από αυτό, όταν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει το φαινόμενο και μάλιστα σε έντονη μορφή, λόγω και των τελευταίων έντονων χαλαζοπτώσεων.
• Οι όποιες αποζημιώσεις που προφανώς θα υπάρξουν, λόγω των έντονων χαλαζοπτώσεων, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, συνολικά τις υπάρχουσες απώλειες των παραγωγών.
• Το μεγάλο πρόβλημα της οφειλής πολλών χρημάτων από εμπόρους σε παραγωγούς πράσινης-βρώσιμης ελιάς για την εσοδεία του 2008 ή οι μεταχρονολογημένες επιταγές για το 2010,δημιουργούν ένα σοβαρό επιπρόσθετο πρόβλημα ακόμη.
• Το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών ειδικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάρυανης.
Κύριε Πρόεδρε,
Όλα αυτά, ίσως και κάποια άλλα που δεν γνωρίζουμε, δημιουργούν μια έκδηλη, έντονη, και απόλυτα δικαιολογημένη αγωνία των ανθρώπων αυτών για την ίδια τους την ύπαρξη και την φυσική τους και επαγγελματική τους επιβίωση.
Επειδή οι αντιδράσεις αγροτών σε άλλες περιοχές της χώρες για παρόμοιες καταστάσεις, έφεραν κάποια αποτελέσματα, υπάρχει η σκέψη για τον ίδιο τρόπο αντίδρασης, ώστε και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Ερωτάται ο κ. Νομάρχης:
Α) Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανακούφιση κατ’αρχήν και την δημιουργία προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και βελτίωση της παραπάνω κατάστασης;

Β) Ποιες οι ενέργειες που θα κάνει για την παραπάνω κατάσταση;

Γ) Η Παράταξή μας προτείνει, με πρωτοβουλία του Νομάρχη να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών για την πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και την λήψη αποφάσεων για τις περαιτέρω ενέργειες.



Με εκτίμηση

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Παράταξης
«Υπερνομαρχία των Πολιτών»

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
ΚΑΓΚΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΜΥΡΛΟΓΛΟΥ ΆΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Διάβασε τη συνέχεια...