Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εφημερίδα Εβδόμη
ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ
"ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ,ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Β ΒΑΘΜΟΥ"
"Το έργο του Νομάρχη Θ.Καλλιοντζή θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας ένας υπηρεσιακός παράγοντας"

Ο σύμβουλος της παράταξης Παπουτσή κατηγορεί τον νομάρχη ότι σταμάτησε να είναι διεκδικητικός το 2004, όταν η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές
Για "προσπάθειες εκμετάλλευσης των επικοινωνιακών τακτικισμών" και "εφήμερη αυτοϊκανοποίησή" της διοίκησης της νομαρχίας έκανε λόγο ο νομαρχιακός σύμβουλος της νομαρχιακής παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών", και μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Γιώργος Γερομάρκος......
Στη συνέντευξη του, τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Καβάλα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, "αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της πατρότητας των πρωτοβουλιών των ενεργειών και των έργων που θα συντελέσουν στην επίτευξή της".
Συνέντευξη στον Aρη ΜENTIZH
(
mentizis@evdomi.gr)
- Πιστεύετε ότι η διοίκηση της Νομαρχίας, παρά τις πολιτικές διαφορές που σας χωρίζουν, κινείται στην σωστή κατεύθυνση;
"Είναι μια ερώτηση που ίσως χρειάζεται σελίδες για να απαντηθεί. Συνοπτικά θα προσπαθήσω να δώσω την άποψή μου, τονίζοντας και αυτό που εσείς είπατε, ότι οι διαφορές μας είναι πολιτικές, τουλάχιστον εμείς έτσι τις βλέπουμε και τις αντιμετωπίζουμε, αλλά ουσιαστικές. Αυτή την περίοδο των μεγάλων διεθνών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να επηρεάζει τα πάντα, τώρα που δεν κατανέμονται, αλλά κατακτώνται ρόλοι, θέσεις, επιρροές, τώρα που χαράσσονται, καθιερώνονται και μονιμοποιούνται νέοι αναπτυξιακοί άξονες, εμείς πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες μας, τις στρατηγικές μας, να δώσουμε τη δική μας μάχη. Γιατί αν δεν πάρουμε, αν δεν κατακτήσουμε σήμερα τη θέση που μας ανήκει, αύριο θα την πάρει κάποιος άλλος. Όλα αυτά και άλλα πολλά, θα τα πετύχουμε, ενταγμένοι στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνείδησης και προσπάθειας, ανταποκρινόμενοι και στη βαθιά πίστη μας για πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που οραματίζεται η δική μας παράταξη θα δώσει λύσεις για τους πολίτες και θα αναζωογονήσει την Ελληνική περιφέρεια".
- Τι είναι αυτό που δεν κάνει σωστά κατά την άποψή σας ο Νομάρχης και η διοίκηση;
"Ο Νομάρχης και η διοίκηση, αντί να κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση, προτιμούν την απομόνωση και τον αδιέξοδο τοπικισμό, "θυμούνται" δε την μεταρρύθμιση ευκαιριακά και πάντα προσαρμοσμένη στην πολιτική τους επιβίωση. Έχουν αναγάγει τα μικροέργα, ειδικά τα συγχρηματοδοτούμενα, σε έργα μοναδικά και μεγαλόπνοα, παραποιώντας ακόμη και τις πινακίδες προβολής τους, παρουσιάζοντάς τα σαν αποκλειστικές τους επιτυχίες, παραβαίνοντας οδηγίες της Ε.Ε. Έργα που με την βοήθεια των υπηρεσιών της Νομαρχίας θα μπορούσε να υλοποιήσει και ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας. Φτάνουν δε στο σημείο όταν κάτι δεν πάει καλά, να φταίει πάντα η υπηρεσία και ποτέ ο Νομάρχης. Αντίθετα στις επιτυχίες ο ίδιος είναι αυτός που μεγαλούργησε".
- Δηλαδή εννοείτε ότι δεν έχει να παρουσιάσει έργο ο νομάρχης μετά από δέκα χρόνια;
"Ποτέ δεν υποστηρίξαμε αυτό. Εξάλλου προηγουμένως είπα ότι έχει να παρουσιάσει αυτό που θα έκανε ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας, υλοποιώντας ό,τι του προσφέρουν. Αν αυτό το θεωρεί έργο, του το χαρίζουμε. Όσα έργα είχε οραματιστεί, είχε δρομολογήσει και είχε αρχίσει να υλοποιεί η διοίκηση Καρατζιώτη, είτε ακόμη αρχίζουν, άσχετα αν έπρεπε να τελειώνουν τώρα, με άγνωστο και αβέβαιο χρονοδιάγραμμα και πηγές χρηματοδότησης (Φράγμα Μαρμαρά), είτε τελείωσαν μετά χιλίων κόπων και βασάνων, αλλά μένουν ανενεργά η χωρίς προοπτική... (Κολυμβητήριο, Εκθεσιακό Κέντρο, Συνεδριακό Κέντρο κ.λ.π.) Έργα που τις περισσότερες φορές προβάλλονται με θαυμαστά δελτία Τύπου, χωρίς ειδικές στοχεύσεις και ωφέλειες, εις βάρος άλλων. Π.χ. στο ζήτημα της σχολικής στέγης ενώ θριαμβολογούν ότι έδωσαν λύσεις, δεν είχαν την στοιχειώδη ικανότητα να προβλέψουν τα πιο σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν και "φώναζαν" από χρόνια,(Αμυγδαλεώνας, Νέα Πέραμος, Πρίνος) με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μένουν άλυτα παρά τις υποσχέσεις, αφού προηγουμένως υπήρξαν και δηλώσεις, περί "αχαριστίας", των τοπικών κοινωνιών που διεκδικούσαν την λύση τους. Φτάνουν δε στο σημείο, οποιαδήποτε μορφή κριτικής για επιλεκτικότητα, πρόοδο, κατασκευή, παραλείψεις, προοπτική ενός έργου, μιας δράσης, να θεωρούνται δυσφήμηση και προσπάθειες υπονόμευσης. (Δείτε την περίπτωση του ΒΙ.Ο.ΠΑ.Κ.). Όσο για τα έργα που θα άλλαζαν την Καβάλα και έχουν συμπεριληφθεί και στα τρία προεκλογικά προγράμματα της διοίκησης είναι στο απόλυτο μηδέν. (Ανάπτυξη-αξιοποίηση Παγγαίου και υπόλοιπων ορεινών όγκων, Λουτρά Ελευθερών, Αιγαιακό Πάρκο, Παρανέστιες Περιοχές, γεωθερμικά πεδία κλ.π.) Έχουν καταντήσει πλέον σύντομο ανέκδοτο... Ας κάνουν τον κόπο τουλάχιστον να διαβάσουν τις εισηγήσεις τους στο τελευταίο αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσαν και θα δουν ότι διαρκώς αυτοδιαψεύδονται.
-Γιατί λέτε συνεχώς ότι δεν είναι διεκδικητικός ο νομάρχης απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση;
"Αν πάμε στην διεκδικητικότητα του νομάρχη και της διοίκησης, από την κεντρική εξουσία, αυτή σταμάτησε τον Μάρτιο του 2004,ενώ μέχρι τότε υπήρχε σαφώς διαφορετική ενεργητικότητα και προσπάθεια, αν και τις περισσότερες φορές για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας. Tώρα πρέπει να δείξει και καλή κομματική διαγωγή, για ευνόητους λόγους που όλοι καταλαβαίνουν. Μετά απ' όλα αυτά άρα, δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλά στραβά αρμενίζουμε...".
Τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια της πλειοψηφίας δεν μας αφορούν
- Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου είδαμε την παράταξή σας να ενοχλείται από το γεγονός ότι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απηύθυναν ερωτήσεις προς το Νομάρχη, τις οποίες η Παράταξή σας είχε θέσει πριν καιρό. Πιστεύετε ότι η κίνηση αυτή ήταν "στημένη";
"Η Παράταξή μας "ενοχλείται" όταν οι συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν υπηρετούν τον διάλογο, την διαβούλευση και τον δημοκρατικό προγραμματισμό, άλλά τις προσπάθειες ατομικής και παραταξιακής αυτοπροβολής, που αγωνιούν για την πολιτική τους επιβίωση. Η "παράσταση" των επιλεκτικών ερωτήσεων Νομαρχιακών Συμβούλων της Διοίκησης έχει να κάνει με την επικοινωνιακή προσπάθεια του Νομάρχη Καβάλας, να εκμεταλλευτεί πολιτικά, έργα και δράσεις, προσπαθώντας να του αποδοθεί η πατρότητα, της σχεδίασης και της υλοποίησης, αποποιούμενος κάθε πολιτική ευθύνη για τυχόν παραλείψεις, αστοχίες και αποτυχίες σε άλλες περιπτώσεις. Η αγωνία της πρωτοκαθεδρίας είναι αυτή που τον ενδιαφέρει ώστε να την χρησιμοποιήσει σαν πιστοποιητικό για την πολιτική του επιβίωση. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια που δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική, ούτε συμμετείχαμε ούτε θα συμμετέχουμε ποτέ. Ας τα παίξουν μόνοι τους...".
- Σκέφτεστε να αντιδράσετε;
"Η αντίδρασή μας έχει να κάνει με το να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τις γενικότερες δράσεις μας, σε πεδίο της δικής μας ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης υλοποιώντας τις εντολές των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν, αλλά πείθοντας και πολλούς άλλους για να μας εμπιστευθούν στις επόμενες εκλογές. Αυτό επιτυγχάνεται, καταρχήν ελέγχοντας την διοίκηση, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της, τις παραλείψεις της, τα λάθη της και πιέζοντάς την, έτσι ώστε η δράση της, η παρουσία της, η λειτουργία της να είναι υπέρ των πολιτών. Συγχρόνως, με τα παραπάνω, προβάλλοντας το όραμά μας, το σχέδιο μας για την περιοχή, τις στρατηγικές μας προτεραιότητές, οι οποίες θα αποτελέσουν τα κλειδιά της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια καθώς και τις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν σαν παράταξη. Αφήνουμε την διοίκηση και τον Νομάρχη στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των επικοινωνιακών τακτικισμών τους και στην εφήμερη αυτοϊκανοποίησή τους".
Οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι ειδικοί υλοποιούν
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που πρέπει ν' αλλάξει στο Νομό μας, ώστε ν' αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα και να μπουν οι βάσεις για την ποιοτική αειφόρο ανάπτυξη;
"Θα απαντήσω σύντομα και σχεδόν επιγραμματικά λέγοντας πως εμείς θα "αρμενίσουμε": Η Καβάλα χρειάζεται, Αλλαγή, χρειάζεται Όραμα, χρειάζεται, ανανέωση, χρειάζεται άλλη φιλοσοφία, άλλο ύφος και είδος διοίκησης. Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε άλλες αρχές, άλλες αντιλήψεις, άλλες προτεραιότητες. Δεν είμαστε ίδιοι. Επιδίωξή μας, συνεχής, μέγιστος στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της πατρότητας των πρωτοβουλιών των ενεργειών και των έργων που θα συντελέσουν στην επίτευξή της. Με Περιφερειακή Συνείδηση και βασική αρχή την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε αυτό που μας ανήκει και όχι εις βάρος των άλλων δημιουργώντας "εχθρούς" και εντάσεις. Το στοίχημα του μέλλοντος θα το κερδίσουμε με τις συνεργασίες και τις "συμφωνίες κυρίων", την μη ύπαρξη των οποίων πληρώνουμε διαρκώς ακριβά μέχρι τώρα".
- Ποιες είναι οι αλλαγές που σκέφτεστε, ποιες προτεραιότητες βάζετε και τι πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να αναλάβετε;
"Όλες οι βασικές μας προτεραιότητες είναι στηριγμένες στη διοικητική μεταρρύθμιση που εμείς οραματιζόμαστε και σ' ένα πρόγραμμα που συνεχώς βελτιώνουμε και επικαιροποιούμε: Όραμα μας η Καβάλα, κέντρο ενός επώνυμου τουριστικού περιφερειακού προορισμού με τους Φιλίππους σαν παγκόσμιο ιστορικό και θρησκευτικό σημείο αναφοράς. Η προβολή της Περιφέρειας σαν ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός που μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο. Η δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες είναι επιτακτική ανάγκη. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν, οι ειδικοί υλοποιούν".
- Ποιος δηλαδή θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του νομάρχη;
"Εμείς θέλουμε ο νομάρχης να παίζει ενεργό ρόλο στο συντονισμό και υποστήριξη όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται σε μια τέτοια προσπάθεια να είναι η κινητήριος δύναμη εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και ο πρέσβης της επιχειρηματικότητας του Νομού στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά. Οι προσπάθειες αυτές και οι δράσεις θα πρέπει να ενταχθούν και να τρέξουν στο πνεύμα των νέων τεχνολογιών, των ευρυζωνικών δικτύων πληροφορικής για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πολλοί θα πουν, ίσως και δικαιολογημένα, πως μερικοί από τους παραπάνω τομείς είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του νομάρχη, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον θα παίξουμε ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο υποστηρίζοντας τους αρμόδιους φορείς, γιατί πιστεύουμε πως η ανάπτυξη του Νομού θα γίνει μόνο μέσα από μια δυναμική και παρεμβατική συνεργασία. Ο νομάρχης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να έχουν τον ρόλο του υποκινητή, του συντονιστή και του φορέα, που συσπειρώνει και απελευθερώνει τις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα δυστυχώς άλλα βιώνουμε σαν μέλη του...".
- Έχετε το όραμα, όπως λέτε, το σχέδιο, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα πρόσωπα και αυτοί που θα υλοποιήσουν τις πολιτικές αποφάσεις;
"Είπα και προηγουμένως ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν, οι ειδικοί υλοποιούν. Στο πνεύμα αυτής της αρχής μας, θα δημιουργήσουμε μια εξειδικευμένη ομάδα σχεδιασμού μελλοντικών εξελίξεων με επικεφαλής το Νομάρχη, που θα συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια ομάδα με ευελιξία, συστηματική κι επίμονη ενασχόληση, για να εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες δράσεις, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες που συνεχώς γεννιούνται και καθημερινά αλλάζουν τον κόσμο μας. Δεν θα μένουμε τελευταίοι, έξω από τη σύγχρονη ζωή, μακριά από τις εξελίξεις, φτωχοί σε ιδέες. Θα είμαστε συνεχώς ενεργοί και μέσα στους νέους ορίζοντες που δημιουργούνται και προσφέρονται".
Αντί να εξυπηρετούν δημιουργούν "υποχρεωμένους" πολίτες για τις επόμενες εκλογές
- Έχετε εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία σας για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών και τα κονδύλια των δημοσίων σχέσεων και του πολιτισμού ,εκτός της Τουριστικής Προβολής, γιατί;
"Τα καθημερινά μικροπροβλήματα των πολιτών αντί να λύνονται άμεσα και υπηρεσιακά, αντίθετα περνούν μέσα από τα γραφεία των στελεχών της διοίκησης, δημιουργώντας "υποχρεωμένους" πολίτες για τις επόμενες εκλογές. Φτάνουν δε στο κατώτατο σημείο της πολιτικής ευπρέπειας, να υποστηρίζουν ψευδώς, ότι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν, δράσεις και πρωτοβουλίες, πολιτισμού και δημοσίων σχέσεων, επειδή δεν ψηφίζουμε τους κωδικούς στον προϋπολογισμό και στην αρμόδια Νομαρχιακή επιτροπή, λες και εμείς διοικούμε, λες και εμείς έχουμε την πλειοψηφία και όχι οι ίδιοι. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν την Νομαρχία Καβάλας σε Ευρωπαϊκό συνέδριο ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης, σαν υπόδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σπαταλώντας χρήματα και υποστηρίζοντας, ότι επιτάχυναν και απλούστευσαν τις διαδικασίες στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την επικοινωνία και την εκπαίδευση των πολιτών, των επιχειρηματιών, των τοπικών συλλόγων, ενισχύοντας την τοπική Δημοκρατία. Γνωρίζετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Καβάλα εσείς και δεν το γνωρίζουμε εμείς;".
- Εκτός από το Θέμα του Τουρισμού που οι θέσεις σας είναι γνωστές που αλλού πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές;
"Παντού, κατ' αρχήν ο πολίτης δικαιούται σεβασμό με φιλική διοίκηση, ταχύτερη εξυπηρέτηση, πρόσβαση στην πληροφορία, αποδοτικότητα, διαφάνεια και εσωτερικό έλεγχο. Με προτεραιότητα την Αειφόρο Ανάπτυξη και όπως αυτή προσδιορίζεται από μια σύγχρονη κοινωνία, με επιχειρηματικότητα και καινοτομία, θα δημιουργήσουμε Ειδικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος, στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες σχετικούς με το περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στοχεύοντας στην αποτελεσματική του προστασία, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, μακριά από πολιτικές κηδεμονίες και σκοπιμότητες. Το θεωρούμε χρέος για τις γενιές που έρχονται".
- Μιλάτε για αειφόρο ανάπτυξη με επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Τι προτείνετε;
"Το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) από ένα γραφείο υποτυπώδους ενημέρωσης, που είναι σήμερα, πρέπει να μεταμορφωθεί σε ένα στρατηγείο εξωστρέφειας για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο Νομό ή σε επίπεδο Περιφέρειας, στο μέλλον και ένα ουσιαστικό εργαλείο υποστήριξης της επιχειρηματικής δομής. Στον πρωτογενή τομέα, όραμά μας η παραγωγή ποιοτικών, επώνυμων, τυποποιημένων, ανταγωνιστικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υπό την σκέπη μιας ενιαίας ομάδας παραγωγών, στα σύγχρονα οικονομικά επιχειρηματικά δεδομένα, με στόχο την κατάκτηση των μεγάλων ελληνικών και διεθνών αγορών. Χρειάζεται άμεσος στρατηγικός σχεδιασμός για την προβολή, την εμπορικότητα, και την κατάκτηση της εσωτερικής και διεθνούς αγοράς όλων των τοπικών προϊόντων, καθώς και υποστήριξη της δυνατότητας των εμπορικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Παραευξείνιας περιοχής και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές του διασυνοριακού και του ηλεκτρονικού εμπορίου".
Ο κατάλληλος επικεφαλής είναι αυτός που μπορεί να φέρει τη νίκη
-Το όνομά σας ακούγεται και για τη θέση του υποψήφιου νομάρχη. Επιβεβαιώνεται αυτή τη φημολογία; Ενδιαφέρεστε για κάτι περισσότερο;
"Αυτή τη στιγμή η Παράταξή μας έχει αρχηγό και γύρω απ' αυτόν είμαστε συσπειρωμένοι, σαν Νομαρχιακή Ομάδα, δουλεύοντας ομαδικά και με πνεύμα συνεργασίας, στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που σας ανέπτυξα, έχοντας ο καθένας τον ρόλο του και φυσικά όλοι καθημερινά κρινόμαστε. Όταν προκύψει θέμα επικεφαλής και υποψηφίου νομάρχη, είμαστε μια παράταξη, ένας πολιτικός φορέας, με παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες και αρχές, οπότε βάσει αυτών θα αποφασίσουμε. Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει προσωπικά και ελπίζω και όλα τα μέλη μας, είναι αυτός που θα ηγηθεί να είναι ο κατάλληλος που θα οδηγήσει την παράταξη στην νίκη. Τα υπόλοιπα... στην ώρα τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: