Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ερχόμαστε,μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο τοπίο, να δούμε πώς διαχειριζόμαστε ένα επίσης πολύ σοβαρό και σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τη διοικητική δομή της χώρας, με την αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη και να δούμε πώς ακριβώς βάζουμε σφραγίδα για την επόμενη μέρα.
Παρακολουθώντας τις παρεμβάσεις και τις απόψεις συναδέλφων, εκείνο που διαπιστώνω είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν να ακυρώσουμε όλες τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΕΝΑΕ,ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ, αποφάσεις ιδιαίτερα σημαντικές, μια και είχαν παρθεί σχεδόν ομόφωνα.
Δεν θέλουμε να ισχύσει η απόφαση του 12ου συνεδρίου της Δράμας, την οποία έχουμε κάνει σημαία; Τη μηδενίζουμε; Εμείς Όχι βεβαίως, όπως δε μηδενίζουμε και δεν ακυρώνουμε και τις υπόλοιπες αποφάσεις.
Θεωρώ «δεδομένο ότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο Καλλικράτης», η νέα διοικητική δομή στη χώρα, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί και πιστεύω, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά έχουμε και ένα πλούσιο κείμενο μπροστά μας.
Σε αυτό το κείμενο πρέπει να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε και να δούμε, βάζοντας τις αρχές που ψηφίσαμε μέσα από τις αποφάσεις των συνεδρίων, να δούμε ποια είναι εκείνα τα σημεία, που δεν καλύπτονται με το σχέδιο νόμου και να κάνουμε τις δικές μας προτάσεις.
Αυτό κάνει ένα υπεύθυνο συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο όπως είναι το ν.σ. και με τεκμηριωμένο τρόπο τα επικυρώνει και τα καταθέτει.
Λένε πολλοί, όλοι στην ίδια γραμμή μάχης. Βεβαίως, όλοι να έχουμε την ίδια γραμμή σε αυτή τη μάχη, αλλά με βάση αυτές τις αποφάσεις, που δεν ακυρώνουν σε καμιά περίπτωση το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά ίσα – ίσα δείχνουν καθαρά ότι ο δικός μας αγώνας, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο επικυρώνεται και θα πρέπει να δούμε πώς σε αυτή τη δύσκολη ώρα, που θα πρέπει να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι για την αλλαγή σελίδας, μεταμορφώνουμε πραγματικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και την κατάσταση της χώρας, σε ένα χάρτη όπου πραγματικά οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι για το πολιτικό προσωπικό που τους εκπροσωπεί.
Και θυμάμαι και ανατρέχω στον Αύγουστος ή τέλη Ιουλίου του 2007, όταν η ΕΝΑΕ συναντησε τον τότε Πρωθυπουργό για τη διοικητική δομή της χώρας τη νέα, έτσι όπως ακριβώς θα διαμορφώνονταν με την αιρετή περιφέρεια και τα λόγια που έλεγαν όλοι εκεί.
Το 2010 οι εκλογές θα γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη και το νομοσχέδιο θα σας δοθεί έως το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο στο συνέδριό σας το 2007 θα το έχετε.
Τέτοιο κείμενο δεν δόθηκε ποτέ η τότε κυβέρνηση προφασίστηκε την κρίση, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν προχώρησε στην αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας.
Και τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι η νέα κυβέρνηση δεν το κάνει γιατί το θέλει, αλλά το κάνει για να εξοικονομήσει χρήματα. Τι από τα δυο ισχύει; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το έκανε γιατί θα κατανάλωνε πολλά χρήματα και αυτή εδώ το κάνει γιατί θα εξοικονομήσει χρήματα;
Σας παρακαλώ πάρα πολύ όποιος δε θέλει να ζυμώσει 10 χρόνια κοσκινίζει λένε στο χωριό μου.
Θεωρώ ότι θα είμαστε ανακόλουθοι αν διαφοροποιήσουμε έστω και σε κόμμα ή τελεία τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων μας, είναι ιστορικές, είναι σημαντικές, έδειξαν ότι σταθήκαμε τότε στο ύψος των περιστάσεων.
Έδειξαν ότι δε σκεφτήκαμε το προσωπικό μας μέλλον και τη δική μας επόμενη μέρα και όποιος λακήσει και κάνει πίσω, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον θεωρώ εγώ, γιατί δεν καταργούνται οι δομές οι διοικητικές σε επίπεδο νομών, ίσα – ίσα που ενισχύονται.
Εξάλλου, αν κόπτονται κάποιοι γιατί καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και οι διοικητικές δομές σε επίπεδο νομών, γιατί οι ίδιοι την ίδια στιγμή διαφωνούν για την ύπαρξη εκλεγμένων Αντιπεριφερειαρχών. Ίσα – ίσα, που σηματοδοτεί έτσι το γεγονός ότι δεν καταργούνται οι διοικητικές δομές σε επίπεδο νομού.
Κύριε πρόεδρε, Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά, σαφώς. Άρα έχει κι αυτό τα δικά του σημεία τα οποία θα πρέπει να δούμε.
Να τα πούμε όμως και να βάλουμε πρώτα και κορυφαίο ζήτημα το θέμα του προσωπικού, πραγματικά. Σαφώς και δε χαϊδεύουμε αυτιά, σταματούμε δίπλα στο προσωπικό, γιατί θα είναι η δεύτερη φορά που περνάει μια τέτοια ταλαιπωρία και μια τέτοια ανασφάλεια, ακούγοντας μάλιστα πολλές φορές και τους δημάρχους να λένε «εγώ θα σας καλύψω, ελάτε εδώ, θα σας πάρω εγώ». Δείχνοντας ότι θα τους προστατεύσουν κλπ.
Εμείς πρέπει να τους προστατεύσουμε. Και να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά θεσμικό πλαίσιο, που θα λύνει το πρόβλημα αν και νομίζω ότι μέσα το λύνει, αλλά θα πρέπει να το έχουμε και πάλι κορυφαίο.
Με την υποσημείωση όμως την εξής. Θέλουμε δίπλα μας ένα υπηρεσιακό ανθρώπινο δυναμικό, ένα στελεχειακό δυναμικό, την αυτοδιοίκηση και τώρα και την επόμενη μέρα, όσοι υπηρετήσουν τους θεσμούς, που θα δουλεύει πραγματικά με ψυχή, στον τομέα ευθύνης του, για να συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας σελίδας, σε ό,τι αφορά το πέρασμα από την κρίση και να γίνει ευκαιρία για τη χώρα μας.
Θα πρέπει να δούμε και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.
Σε σχέση με τους πόρους. Σαφώς θα πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζουμε ακόμα περισσότερους πόρους από διάφορες πηγές, όπως π.χ. από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Θα πρέπει να δούμε αυτό που έχουμε βάλει πάρα πολλές φορές δημόσια το προηγούμενο διάστημα, το ταμείο για την άμβλυνση των ενδωπεριφερειακών ανισοτήτων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί έτσι πραγματικά θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις σε δύσκολες περιοχές των περιφερειών.
Βεβαίως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και η λειτουργία του και σαφέστατα οι αρμοδιότητες εκείνες που διασφαλίζονται από το σύνταγμα, θα πρέπει εφόσον δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, να δοθούν.
Ορισμένα Υπουργεία έκαναν πολύ σοβαρή δουλειά και έδειξαν πραγματικά ότι επιθυμούν και στηρίζουν την αποκέντρωση για την αυτοδιοίκηση.
Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που θα πρέπει να το δουν ξανά και νομίζω ότι εδώ εμείς καλούμαστε να καταθέσουμε μια τεκμηριωμένη δική μας πρόταση, που θα συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση από τη Βουλή των Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: