Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ),στο πλαίσιο του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προχώρησε στην προκαταρκτική χωροθέτηση 12 πάρκων (Άη Στράτης, Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνος, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι).
Σε άλλες περιοχές όπου έχουν συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική χωροθέτηση, έχει ανοίξει η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, αλλά και τις ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομική ανάπτυξη. Δυστυχώς, αν και πρόκειται για έργο δεκάδων εκατομμυρίων €, δεν έχει ανοίξει καμιά συζήτηση στην Καβάλα, σε αντίθεση με άλλες φορές όπου ζητήματα μικρότερης σημασίας, απασχολούσαν την τοπική κοινωνία.
Το ανώτατο πολιτικό όργανο του νομού, που είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού, έχει χρέος να ασχοληθεί με το θέμα, ενημερώνοντας τους πολίτες για μια παρέμβαση που τους αφορά και ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο..... στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το επόμενο βήμα είναι η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, πιστεύω ότι κάνουν επιτακτική την ανάγκη, να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αυτό γιατί κάθε κίνηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠE) θα πρέπει να υλοποιείται με κατάλληλο και προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να μεγιστοποιεί τις ωφέλειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προώθηση της αιολικής ενέργειας αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων για την κάλυψη των στόχων της Eλλάδας για την ενεργειακή ανεξαρτησία, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την παράλληλη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και, τέλος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν πολλές απόψεις και εισηγήσεις, ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η WWF Eλλάς αποδίδει μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και ουσιαστική ανάδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογικής εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έχουν γίνει ήδη στην Eυρώπη (θαλάσσιες ανεμογεννήτριες σε Δανία και Oλλανδία, το μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης θαλασσίων αιολικών πάρκων κατά μήκος της Bόρειας Θάλασσας και της ευρωπαϊκής ατλαντικής ακτογραμμής κ.τ.λ.).
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να καταθέσω ένα σοβαρό προβληματισμό, που πιστεύω θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στην όλη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην επόμενη συνεδρίαση χωρίς να σημαίνει θετική ή αρνητική τοποθέτηση εκ μέρους μου και αφορά τη χωροθέτηση του Θαλάσσιου Aιολικού Πάρκου Θάσου, σε συνδυασμό με το διπλανό ΘAΠ του Φαναρίου και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να φέρει στον τομέα της αλιείας. Φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής, αποκόπτοντας πάνω από το 50% του αλιευτικού πεδίου Ποταμιάς-Mπουλούστρας, το οποίο ευθύνεται για τη μισή αλιευτική παραγωγή της ιχθυόσκαλας Kαβάλας, δηλαδή 4-5.000 τόνους αλιεύματα ετησίως (στοιχεία INAΛE).
Πιστεύω ότι είναι θέμα που αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως παρατάξεων και πρέπει να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στην επόμενη συνεδρίαση.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαρά μας να σε ξαναδιαβάζουμε.