Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Από το 2007 συμμετέχω, σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο(ΣΝΟ) για την πυροπροστασία, τις πλημμύρες και τις θεομηνίες, που συνεδριάζει τακτικά 2 φορές το χρόνο και εκτάκτως, μερικές φορές, όταν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα ωφέλιμη, αφού συντονίζει την όλη προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε και πρόληψη να υπάρχει και διόρθωση των παραλείψεων, αλλά και ετοιμότητα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή έκτακτου φαινομένου....
Συμμετέχοντας σε όλες τις συνεδριάσεις έχω καταγράψει τον τρόπο οργάνωσης, τις μεθόδους που ακολουθούνται ,τα μέτρα, τακτικά ή έκτακτα που λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση. Διακρίνω πραγματικά μια ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά και μια αγωνία από όλες τις πλευρές για την καλύτερη οργάνωση, σε ένα θέμα που δυστυχώς σε άλλες περιοχές της χώρας μας, είχε δυσάρεστα επακόλουθα με την αποτυχία της μη πρόληψης και της έγκαιρης πυρανίχνευσης.
Διακρίνω την αγωνία και το άγχος κυρίως μικρών Δήμων αλλά με πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και ιδιαιτερότητες (Θάσος, Δήμος Ορεινού κ.α.) για την μικρή δυνατότητα ύπαρξης κονδυλίων που θα διατεθούν για την πυροπροστασία, την έλλειψη προσωπικού και του απαραίτητου εξοπλισμού.
Διακρίνω την ιδιαίτερη ανησυχία και την διαπίστωση του αρμόδιου Διευθυντή Δασών Καβάλας, ό,τι τα κονδύλια που θα διατεθούν φέτος για την πρόληψη είναι στο 30% αυτών που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια, με ότι από αυτό συνεπάγεται.
Την αδράνεια της Πολιτείας να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτήσει απαραίτητα έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, αν και υπάρχουν έτοιμες μελέτες ύψους τριών εκατομμυρίων €.
Διακρίνω την αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσει τις Ομάδες Εθελοντών για τον καλύτερο εξοπλισμό τους και την συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης που διαθέτουν.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και μένει η φιλότιμη προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού ,της αστυνομίας, των εθελοντών, αλλά κυρίως η βοήθεια της τύχης και του Θεού να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι συνεδριάσεις έτσι αρχίζουν και έτσι τελειώνουν.. «Δοξάζουμε τον Θεό που όλα πήγαν καλά και το ίδιο ευχόμαστε και φέτος».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ
Οι περιορισμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο δεν αρκούν. Μεγάλο πρόβλημα και άλυτο η μη στελέχωση με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό των τομέων Πολιτικής Προστασίας των Νομαρχιών. Είναι μόνιμο αίτημα των Νομαρχών και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Έχει συμπεριληφθεί στα βασικά αιτήματα της Ε.Ν.Α.Ε. από το Συνέδριο της Δράμας το 2007.
Θα μπορούσε και θα πρέπει σε πρώτη φάση, να εξεταστεί, η δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, ώστε και λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, συγχρόνως με τις δράσεις πρόληψης, να καταπολεμηθεί και η ανεργία, με δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των δασών, την συντήρηση των δασικών δρόμων και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώ για την δημιουργία μικρών ομάδων, όπως προτείνουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, που θα αναλάβουν αυτές τις δράσεις, ενεργώντας συγχρόνως και σαν φύλακες.
Αυτό που δεν ακούγεται είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί πιο σύγχρονοι πιο ακριβείς και αφορά τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πυροπροστασίας και έγκαιρης πυρανίχνευσης. Είναι πλέον επιβεβλημένο στην σημερινή εποχή να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και σε τοπικό επίπεδο την υπάρχουσα τεχνολογία ή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις με τις ανάλογες υποδομές, ώστε και λιγότερα χρήματα να διαθέτουμε αλλά κυρίως καλύτερα αποτελέσματα να έχουμε.
Από ό,τι γνωρίζω η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας κινείται έστω και με αργούς ρυθμούς στην δημιουργία υποδομών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι απαραίτητο να υπάρξει και η πρόνοια για την εγκατάσταση και του ανάλογου εξοπλισμού, στην αρχή τουλάχιστον στα ιδιαίτερα σημεία αιχμής(π.χ.Θάσος, Δήμος Ορεινού κ.λ.π.),κάτι που έχει γίνει ήδη σε άλλες Νομαρχίες.
ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση να υπάρξει η πολιτική βούληση και σε τοπικό αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να αποκτήσουν σύγχρονα συστήματα με δυνατότητες λήψης πληροφοριών από δορυφόρους όπως
Α) Το Δορυφορικό Σύστημα Εποπτείας και Έγκαιρης Προειδοποίησης Εκτάκτων Αναγκών, με τα εξής πλεονεκτήματα:
· Εντοπισμός πυρκαγιών
· Εντοπισμός σεισμών
· Μετεωρολογικά δεδομένα
· Δείκτης βροχόπτωσης
· Δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς
· Ιστορικό πυρκαγιών
Συγχρόνως πρέπει να δημιουργηθεί για την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, Κέντρο ελέγχου και εποπτείας. Οι ωφέλειες και οι δυνατότητες από την πλήρη αξιοποίησή του είναι πάρα πολλές και μπορούν να δίνουν κρίσιμες πληροφορίες στην πυροσβεστική στην αστυνομία κ.λ.π.
Β)Άλλος σύγχρονος τρόπος εκμετάλλευσης της τεχνολογίας είναι και η εγκατάσταση Συστήματος Πυρανίχνευσης (επίγεια με αισθητήρες ή κάμερες) που θα είναι διασυνδεμένο με την πυροσβεστική υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει, άμεση επέμβαση, πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση πυρκαγιών σε διαρκή βάση.
Το κυριότερα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι, ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας και αυτονομίας του, μπορεί να καλύψει όλους τους τύπους των περιοχών και σε περίπτωση πυρκαγιάς το υλικό πυρανίχνευσης δεν καταστρέφεται.
Μπορούν να γίνουν πολλά αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, η συνεργασία όλων, η σωστή πολιτική ιεράρχηση των ενεργειών και κυρίως το σκεπτικό ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι ειδικοί υλοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: