Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.....

Ο Πρωθυπουργός κ.Καραμανλής προεκλογικά το 2004 υποστήριζε με έμφαση ότι θα έβαζε τέλος στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος,εξοικονομώντας,δέκα!!! δισεκετομμύρια €,βελτιώνοντας έτσι την δημοσιονομική εικόνα της χώρας και κάνοντας κοινωνική πολιτική από πλεόνασμα και όχι με δανεικά. Το αν το κατάφερε,όποιον και αν ρωτήσεις θα σου πει:"Το άλλο με τον Τοττό το ξέρεις;"Μπορεί η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος, ν' ανήκει στον ίδιο,αλλά στην "επιτυχία" αυτή μεγάλο μερίδιο συμμετοχής,έχουν και πολλοί τοπικοί έρχοντες Α! και Β! βαθμού.Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α.Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ.Κ.Τάτσης, μιλώντας στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Θεσσαλονίκη,είπε ότι,εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να γίνει περικοπή δαπανών,στις δαπάνες των Νομαρχιών…...
Μιλώντας μερικές μέρες αργότερα στην εφημερίδα "ΕΒΔΟΜΗ" της Καβάλας,ήταν ακόμα πιο αυστηρός,κάνοντας λόγο, ακόμη και για περικοπή εξόδων παράστασης Νομαρχών,αντινομαρχών και αποζημιώσεων συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων...Η συνέχεια σε δόσεις γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικά στοιχεία για του που πάνε τα χρήματα των πολιτών και ποιοί παίρνουν ....τα δώρα.!Δυστυχώς κάποιοι εν μέσω κρίσης αδιαφορούν για το τι υφίστανται πολλοί συμπολίτες μας και σπαταλούν το δημόσιο χρήμα,για δημόσια δική τους προβολή,προς όφελος των ημετέρων και δυστυχώς,προς όφελος μεγάλης μερίδας του έντυπου και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου. Αποτέλεσμα η διαπλοκή να έχει γιγαντωθεί και η κοινή γνώμη να άγεται και να φέρεται ανάλογα με το μερίδιο και την συχνότητα που λαμβάνουν κάποιοι το δώρο τους..
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας στον απολογισμό του 2007 εμφάνισε ότι ξόδεψε για το συγκεκριμένο έτος στους κωδικούς 0844 και 0845 το ποσό των 1.365.860 €.
Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν για τουριστική προβολή,δημόσιες σχέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Το ποσό σε σχέση με αυτά που ξοδεύουν άλλες Νομαρχίες,είναι ιδιαίτερα υψηλό και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.Σαν αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητάμε εδώ και δυο χρόνια επίμονα μια έρευνα΄κόστους-οφέλους τουλάχιστον για την Τουριστική Προβολή,αλλά συναντάμε την έντονη αντίδραση της Διοίκησης...Γιατί άραγε;
Στον τομέα των δημοσίων σχέσεων υπάρχουν υπερβολικά ποσά που αφορούν κυρίως συνεστιάσεις,έξοδα για τελετές εγκαινίων και φιλοξενίες δημοσίων προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όλοι αυτοί όμως ερχόμενοι στην Περιοχή λαμβάνουν χρήματα και για την διαμονή τους και για την διατροφή τους από τις υπηρεσίες τους..Ποιός ο λόγος να επιβαρύνεται διπλά το δημόσιο;
Υπάρχουν περιπτώσεις φιλοξενίας συνεργείων και δημοσιογράφων που είχαν προκλητικό κόστος για διαμονή και διατροφή 1-2 ημερών.
Σε ότι αφορά τα εγκαίνεια, ποιός ο λόγος να ξοδεύονται χρήματα για οποιοδήποτε έργο από το οποίο οι πολίτες που γίνεται στην περιοχή τους, γνωρίζουν πολύ καλά τα ωφέλη που έχουν και τα πλεονεκτήματα που αποκτούν.Το παράδοξο είναι ότι δίνονται και χρήματα,επιλεκτικά όμως, σε Μ.Μ.Ε. του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την προβολή του γεγονότος και την δημοσιογραφική του κάλυψη..Είναι αυτονόητο τι σημαίνει αυτό και όταν επαναλαμβάνεται συχνά...Διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!!!
Να ήταν μόνο αυτό!!! Υπάρχουν και πολύ χειρότερα αφού εκδοτικά συγκροτήματα κάνουν εκδηλώσεις για την δική τους προβολή και επιχειρηματική εκμετάλλευση,αλλά το οικονομικό βάρος,κυρίως ,το καλύπτει η Νομαρχία Καβάλας,παραπλανώντας ακόμη και μέλη Νομαρχιακών επιτροπών αφού στην εισήγηση ουδέποτε αναφέρθηκε (τουλάχιστο μια φορά)ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη εκδήλωση ,αφού το εκδοτικό συγκρότημα, σκοπίμως;δεν μνημονεύτηκε!!!
Υπάρχει βέβαια σε ετήσια βάση η καταβολή ετήσιων συνδρομών,αρκετών πάντως,σε όλες τις εφημερίδες,καθημερινές,εβδομαδιαίες,στις τοπικές και στα περιοδικά,αλλά αυτό φαίνεται δεν είναι αρκετό,αφού με διαφορες δικαιολογίες,εύσχημες και νόμιμες(άραγε εδώ δεν ισχύει το " ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικο";)δίνονται χρήματα που έχουν άλλους σκοπούς καθώς διαμορφώνουν συνθήκες κάθε άλλο, εύρρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας..Όχι δεν είμαι υπερβολικός,ένα παράδειγμα θα αναφέρω:Σκεφτείτε εφημερίδα που παίρνει δώρο,σε χρήμα ή σε είδος από τον Νομάρχη,πόσο αντικειμενική θα είναι απέναντί του και κυρίως στους πολιτικούς του αντιπάλους,ακόμα και τους εσωκομματικούς..Είναι δυνατόν για οποιοδήποτε θέμα να έχουν την πρέπουσα και σωστή αντιμετώπιση και κριτική;Δυστυχώς ΟΧΙ και οι αποδείξεις είναι πολλές,πάρα πολλές...
Μην νομίσετε όμως τώρα που η κρίση σαρώνει και οι πολίτες την βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο έχουν αλλάξει οι καταστάσεις και κάποιοι έχουν σκοπό να βάλουν φρένο στην σπατάλη και την αδιαφάνεια γιατί και αδιαφάνεια υπάρχει, αφού στοιχεία που ζητήθηκαν εγγράφως, επανειλλημένα,ουδέποτε δόθηκαν..Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ προβλέπεται από τον κανονισμό της λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών,όλες οι αποφάσεις να δημοσιοποιούνται,αυτό δεν γίνεται και όταν γίνεται,γίνεται μεσω του διαδικτύου, όπου δημοσιεύονται μόνο οι περιλήψεις χωρίς στοιχεία,ωστε να μην καταλαβαίνει κανείς.!! Οι δε δημοσιεύσεις γίνονται μετά από μήνες!!!Η τελευταία δημοσίευση της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής αφορά την συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου 2008!!!!και απλά αναφέρει ψήφιση της εισήγησης χωρίς κανένα στοιχείο!!! Έτσι αντιλαμβάνεται η διοίκηση Καλλιοντζή την διαφάνεια στην διαχείρηση του δημοσίου χρήματος..www.kavala.gr/συνεδριάσεις,για όποιον έχει αμφιβολίες των όσων παρουσιάζω.
Το 2008 από το 1.365.860 €, σύμφωνα με την προτελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2008,ψηφίστηκαν για τους επίμαχους κωδικούς 2.242.000 € συνολικά!!!!!Επειδή δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός για να δούμε το ακριβές ποσό,αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν ξοδευτεί 1.691.000 €!!!
Το παράδοξο είναι επίσης ότι σχεδόν πάντα όλα γίνονται με προσωπικές αποφάσεις του Νομάρχη,δημοσιοποιούνται με πανηγυρικό τρόπο και μετά έρχονται προς έγκριση στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή.
Πόσο δίκιο έχει η Νομαρχιακή μας Παράταξη όταν δια του επικεφλής της Δημήτρη Παπουτσή,είχε δηλώσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο "Κύριοι δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή γιατί δεν σας εμπιστευόμαστε"
Υποτίθεται ότι εδώ και 2 χρόνια περίπου υφίσταται ο Οργανισμός πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον κ.Καλλιοντζή θα είχε την επιτελική εποπτεία της τουριστικής προβολής,των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των δημοσίων σχέσεων.
Αντί αυτών τελευταία αποφασίστηκε να ασχοληθεί με τα πολιτιστικά μόνο και παρ' όλα αυτά, το ποιός παίρνει τις αποφάσεις να χρηματοδοτηθούν οι εκδηλώσεις είναι άγνωστο..όχι πάντως ο αρμόδιος Οργανισμός.
Απορώ με ποιά κριτήρια γίνονται οι επιλογές και οι χρηματοδοτήσεις...Μια απλή παρατηρητικότητα όμως να έχει κανείς θα βγάλει πολλά συμπεράσματα..Απλά σ' αυτούς που δεν δίνουμε για τους δικούς μας λόγους,συκοφαντούμε την αντιπολίτευση, ό,τι σεν ψηφίζει και έτσι καθαρίσαμε,λες και η Αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία λες και αυτή διοικεί!!!
Είναι απλό ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ,ΟΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ...
Μπορείτε όλοι να καταλάβετε τι γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Καβάλα, πως χτίζονται τα πολιτικά προφίλ,πως κάποιοι ηγεμονεύουν και κυρίως πως φροντίζουν το επόμενο πολιτικό τους βήμα...
Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο-ανάρτηση με συγκεκριμένα στοιχεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: