Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΕΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!

Η Κυβέρνηση όπως και τον Απρίλη του 2008, έτσι και φέτος, ακολουθώντας την γνωστή τακτική του αντιπερισπασμού έταξε για ακόμη μια φορά την παραμονή της μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης των νομαρχιών όλης της χώρας αοριστολογίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για δήθεν επίλυση των τεράστιων ζωτικής σημασίας οικονομικών, θεσμικών, λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με προφανή στόχο να οδηγήσει σε ματαίωση τις προγραμματισμένες από καιρό, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στην προσπάθειά της αυτή δυστυχώς βρήκε και πάλι συμπαραστάτη το προεδρείο της διοίκησης της ΕΝΑΕ που έσπευσε να προαναγγείλει την αναστολή των κινητοποιήσεων, ξεπουλώντας και θυσιάζοντας τον αγώνα της αυτοδιοίκησης στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Άξιος συμπαραστάτης της κυβέρνησης και του προεδρείου της ΕΝΑΕ και ο Νομάρχης Καβάλας.....
που εξάντλησε την «μαχητικότητά» του, στο να «αποδείξει» πόσο κακό ήταν το ΠΑΣΟΚ και πόσο καλή η Ν.Δ., στην χρηματοδότηση των Νομαρχιών, στην διάρκεια της συνέντευξής του.
Αντί να είναι μπροστάρης στις διεκδικήσεις, όπως παλαιότερα, έχει μεταμορφωθεί σε υμνητής της ασυνέπειας και των ανέξοδων υποσχέσεων της κυβέρνησης.
Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ό,τι σκοπός του είναι η υπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος, με αντάλλαγμα το πολιτικό του μέλλον και όχι το συμφέρον των πολιτών του Νομού.
Είναι και πάλι απών από τον αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, αιτημάτων που αφορούν το μέλλον του θεσμού, τα προβλήματα και τις προοπτικές της τοπικής κοινωνίας και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Και αυτό γιατί μετά τις συναντήσεις – παρωδία που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καμία απολύτως ουσιαστική λύση δεν δόθηκε στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νομαρχίες όλης της χώρας προβλήματα, που τις έχουν οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση.


Συγκεκριμένα :
• Για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών : Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε:
Πρώτον: θα πληρωθούν άμεσα οι οφειλές που υπάρχουν για το 2007.
Δεύτερον : Ρυθμίζονται οι οφειλές του 2008 και θα καταβληθούν σε τριμηνιαίες δόσεις εντός του 2009.
ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ:
Καμία απολύτως δέσμευση δεν ανέλαβε η Κυβέρνηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος, με τροποποίηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Τα προβλήματα δεν επιλύονται με «θα», λόγια και τη μετακύληση του προβλήματος, αλλά με έμπρακτες αποδείξεις.
Πως όμως θα εξοφλήσουν τα 280 εκ. € για τη μεταφορά των μαθητών όταν στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγράψει μόλις 106 εκ. €;
Αν γίνει αυτό κ.Καλλιοντζή θα μείνουν και πάλι οφειλές προς το ΚΤΕΛ για την χρονιά που διανύουμε;

Για το ζήτημα των τελών άδειας και μεταβίβασης οχημάτων : Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι θα περιοριστούν σε 4 μήνες τα τέλη μεταβίβασης και η απώλεια του εσόδου αυτού θα καλυφτεί πλήρως από τοΥπ.Οικονομίας.
ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ:
Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη που αποστερεί για το 2009 από τις Νομαρχίες και κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες 40 εκ. €.,αφού μιλάμε για 4 μήνες. Επιμένει με αδιαλλαξία στην δήθεν αναπλήρωση του πόρου χωρίς κριτήρια και δημοκρατικούς όρους επιχειρώντας την χειραφέτηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Για το ζήτημα της συντήρησης του οδικού δικτύου : Οι Νομαρχίες θα λάβουν με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπαθανασίου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα 20 θα καταβληθούν μέσα σε ένα μήνα.
Επί πλέον συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να καθοριστεί το πραγματικό ύψος της δαπάνης συντήρησης του δικτύου. Η δαπάνη που θα προκύψει αυτή θα καταβληθεί σταδιακά μέσα στο 2009.
ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ:
Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να αποδώσει στις ΝΑ 120 εκ. € για το 2008 και 120 εκ. € για το 2009, τα οποία ασφαλώς δεν δόθηκαν και δεν εγγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009. Αντί των 240 εκ. € δεσμεύονται να αποδώσουν 20 + 20 εκ. €, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη της αρμοδιότητας που μεταφέρθηκε στις ΝΑ κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος αφού δεν αποδόθηκαν οι ανάλογοι πόροι.

• Για τον νέο Κώδικα των ΝΑ : Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή ο Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της, ή εφόσον δεν υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, να ψηφιστεί στο πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής με διαδικασία Νομοσχεδίου.
ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ:
Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση υπόσχεται την άμεση ψήφισή του, αν και έχει εγκριθεί εδώ και ενάμισι χρόνο από το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα. Από το καλοκαίρι του 2008 φτάσαμε χειμώνα και από τον χειμώνα, στο καλοκαίρι και ακόμη περιμένουμε.

• Για το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών των ΝΑ με προσωπικό :
Ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που θα ξεπερνά γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα επιταχύνει τη στελέχωση των Ν.Α. Στο θέμα δε των συμβάσεων έργου ο κ Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εγκρίσεις σύμφωνα με τη δυνατότητα των προϋπολογισμών των Ν.Α .
ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ:
• Η Κυβέρνηση αγνοώντας ακόμη και τον διεθνή ευτελισμό στον οποίο οδήγησε τη χώρα, καθώς πρόσφατα η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεπάρκεια κτηνιάτρων, συνεχίζει με αοριστολογίες την επίλυση ενός κορυφαίου για τη λειτουργία μας προβλήματος όπως είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό
.
ΑΚΟΜΗ
• Δυστυχώς, ούτε λόγος δεν έγινε για τη μετεξέλιξη του θεσμού με βάση τις αποφάσεις του έκτακτου Συνεδρίου στην Αθήνα, ούτε λόγος δεν έγινε για την υλοποίηση των οικονομικών διεκδικήσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του 12ου και του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, για την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων που υφίστανται οι νομαρχιακοί υπάλληλοι που είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στον δημόσιο τομέα, στις συνεχείς αφαιμάξεις του προσωπικού των Νομαρχιών, με αποσπάσεις και μετατάξεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, για την υποβάθμιση του ρόλου τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013, στο φαινόμενο της σύστασης αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών όπως η ΥΠΕΑ και τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης που υποκαθιστούν τη λειτουργία τους.
Παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών, όσους εμπαίζουν κατ’ εξακολούθηση τον θεσμό και με τις πολιτικές τους επιλογές τους τον οδηγούν, στην απαξίωση και την υποβάθμιση, αποστερώντας απ’ αυτούς πολύτιμες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: