Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ....
Η συζήτηση για την «Πράσινη Ανάπτυξη» έχει ξεκινήσει και στη χώρα
μας, όπως άλλωστε σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Τι θα πει πράσινη ανάπτυξη και γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε;
Η πιο απλή και κατανοητή διευκρίνιση που μπορεί να δώσει χονδρικά κάποιος και να γίνει αντιληπτό, από τους απλούς πολίτες, είναι ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε όσα έχουμε με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, αφενός για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να γλιτώσουμε το κόστος από τα πρόστιμα και αφετέρου για να κινηθεί μέσω των πράσινων επενδύσεων η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες δουλειές.

Προτεραιότητες της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν ενδεικτικά οι επενδύσεις σε:
Νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εναλλακτικών πηγών, κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και στοιχεία.
Νέες κτιριακές επενδύσεις με κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον.
Νέα γεωργία και κτηνοτροφία, με βιολογικά προϊόντα.
Διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.
Καθαρότερο τουριστικό περιβάλλον με ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για όλο το χρόνο, που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου και σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Διαχείριση υδατικών πόρων.
Παιδεία με δια βίου μάθηση και στις ανθρώπινες δεξιότητες, με ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Εφαρμογή συνδυασμένων μεταφορών, ενίσχυση των μαζικών μέσων για καθαρές και φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές, με περιορισμό των εκπομπών ρύπων,
Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση, κ.λ.π.

ΤΙ ΡΟΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;
Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση μέχρι στιγμής μένει παρατηρητής.
Μπορεί όμως να παίξει ενεργό ρόλο σ’ αυτό που ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη»;
Ναι, αρκεί να λειτουργήσει με ευέλικτα σχήματα, όπως οι Δημοτικές, Νομαρχιακές Επιχειρήσεις, να απλουστευθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τομείς στους οποίους η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη:
α) ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
β) ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις και οι θέσεις του υπουργού το κ.Χατζηδάκη στο Βήμα της Κυριακής, αλλά περιμένουμε και την εφαρμογή στην πράξη. Είναι τουλάχιστον πολύ ενδιαφέρον, που αναφέρει ότι σαν ευρωβουλευτής έχει δει να εφαρμόζονται με επιτυχία, αυτές οι πολιτικές σε άλλες χώρες και ότι, οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν ταυτόχρονα αντίβαρο στην κρίση βοηθώντας και στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και την πλέον δόκιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Παρ’όλα αυτά μελετώντας τις σκέψεις του Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ.Φίλιππου Κυρκίτσου, που δημοσιεύονται στο περιοδικό της ΕΝΑΕ, παρατηρούμε ότι τα πρώτα απλά βήματα της πράσινης ανάπτυξης, μπορούν να γίνουν από την Αυτοδιοίκηση.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
Ένα παράδειγμα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, είναι τα παλιά έπιπλα. Με την μέχρι τώρα κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα παλιά έπιπλα που «φεύγουν» από κάποιο σπίτι ή κατάστημα (κυρίως λόγω ανακαίνισης) προωθούνται σε χωματερές ή στην καλύτερη εκδοχή σε χώρους υποδοχής που δημιουργεί η αυτοδιοίκηση.
Όλοι γνωρίζουν το μέγιστο πρόβλημα που δημιουργείται, ειδικά στις πόλεις με το θέμα της απομάκρυνσης.
Με μια μικρής κλίμακας επένδυση όμως θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση να συστήσει μια μικρή μονάδα επισκευής τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια δευτερογενή αγορά επίπλων, στην οποία διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, όπου λειτουργεί(κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες).
Η μονάδα αυτή θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα προκαλούσε έσοδα από τη δευτερογενή αγορά των επίπλων, αλλά κυρίως θα έλυνε ένα τεράστιο πρόβλημα για την διαχείριση των ίδιων των απορριμμάτων.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
Πολύ ενδιαφέρον είναι και το παράδειγμα της αξιοποίησης της ενέργειας για την αγροτική παραγωγή, το οποίο σαφώς ενδιαφέρει άμεσα την περιοχή μας (και εδώ ο κ.Χατζηδάκης υπόσχεται λύσεις, γρήγορα!!)
Με μικρής κλίμακας επενδύσεις, μπορεί να δημιουργηθούν μονάδες αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας της γης στη χρήση αγροτικών μονάδων ελεγχόμενης καλλιέργειας (θερμοκήπια). Η λογική αυτή μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και φυσικά αν συνδυαστεί με την παραγωγή βιολογικών, τότε τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.
Περιμένουμε όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη πρωτοβουλία, σε επίπεδο, τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καβάλα και αφορά την προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο Χρυσούπολης για την αξιοποίηση του εκεί γεωθερμικού πεδίου. Ίσως αποτελέσει οδηγό για περαιτέρω εκμεταλλεύσεις και σε άλλες περιοχές της Διευρυμένης και της Περιφέρειας, μια και τα γεωθερμικά πεδία, είναι πολλά.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εδώ προτείνονται συμβολικού τύπου επενδύσεις, όπως άλλωστε έχουν ακουστεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, από τα μέλη της Υπερνομαρχίας Πολιτών. Στις στέγες όλων των κτιρίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία θα κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων (θέρμανση, ψύξη, ηλεκτροφωτισμός) και παράλληλα θα μπορούσαν να δημιουργούν ένα μικρό οικονομικό όφελος για την αυτοδιοίκηση.
Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ένα: Πως σε μια εντελώς παρθένα περιοχή, όπως αυτή της «πράσινης ανάπτυξης» όποιος κάνει το πρώτο βήμα,
φαίνεται να ανταμείβεται πλουσιοπάροχα, διατηρώντας σε χαμηλά ποσοστά
το ενεργειακό του αποτύπωμα. Και η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: