Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Η ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ,ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ,ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Άλλη μια φορά ζήσαμε,στο Νομαρχιακό Συμβούλιο,την προσπάθεια της διοίκησης της Νομαρχίας ν'απαξιώσει,την πρωτοβουλία μας να φέρουμε΄προς συζήτηση, τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα των αγροτών της δυτικής πλευράς του Νομού μας.Προβλήματα που δημιουργούν έντονες παρενέργειες και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.Εκτός από φράσεις "τσάμπα μάγκες" και απλές διαπιστώσεις και ευχολόγια,δεν ακούσαμε δεσμεύσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης για την επίλυσή τους..Δείτε τι προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή και τι προτείνουμε να γίνει εκ μέρους της διοίκησης...Διαβάστε την πλήρη γραπτή ερώτηση-πρότασή μας,στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Των Νομαρχιακών Συμβούλων της Παράταξης Ν.Καβάλας «ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Καβάλα 13-8-2009
Κύριε Πρόεδρε,
Στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες, πολλές κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, αλλά ακόμη και στην επαγγελματική τους και φυσική τους επιβίωση.
Το διάστημα αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί και δυστυχώς χωρίς ελπίδα επίλυσής τους, τα προβλήματα των αγροτών ειδικότερα, στους Δήμους Ορφανού,Ελευθερών,Πιερέων αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, όπου υπάρχουν οι ίδιες δραστηριότητες και παραγωγικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα:
• Οι τιμές διάθεσης των πρώιμων σταφυλιών, έχουν φτάσει να αγοράζονται, επιλεκτικά από τους εμπόρους και σε τιμές κάτω των 30 λεπτών, όταν πέρυσι η κατώτερη τιμή ήταν 48 λεπτά.
• Η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και με την διάθεση των σταφυλιών προς οινοποίηση, όπου εκτός της δραματικής μείωσης των τιμών, υπάρχει και η αρνητική διάθεση, εκ μέρους των εμπόρων για οποιαδήποτε αγορά, επικαλούμενοι την μείωση της ζήτησης, στην αγορά του κρασιού.
• Υπάρχει έκδηλη και τεκμηριωμένη ανησυχία ό,τι η ίδια κατάσταση θα υπάρξει και στην συνέχεια, με την κύρια παραγωγή σταφυλιών που είναι η σουλτανίνα.
• Οι τιμές των αμυγδάλων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια περίπου 50% και η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και φέτος μετά από τις πρώτες πωλήσεις, περυσινών αδιάθετων ποσοτήτων.
• Ο Νομός Καβάλας δεν έχει συμπεριληφθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορούν την ακαρπία, με ότι συνεπάγεται από αυτό, όταν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει το φαινόμενο και μάλιστα σε έντονη μορφή, λόγω και των τελευταίων έντονων χαλαζοπτώσεων.
• Οι όποιες αποζημιώσεις που προφανώς θα υπάρξουν, λόγω των έντονων χαλαζοπτώσεων, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, συνολικά τις υπάρχουσες απώλειες των παραγωγών.
• Το μεγάλο πρόβλημα της οφειλής πολλών χρημάτων από εμπόρους σε παραγωγούς πράσινης-βρώσιμης ελιάς για την εσοδεία του 2008 ή οι μεταχρονολογημένες επιταγές για το 2010,δημιουργούν ένα σοβαρό επιπρόσθετο πρόβλημα ακόμη.
• Το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών ειδικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάρυανης.
Κύριε Πρόεδρε,
Όλα αυτά, ίσως και κάποια άλλα που δεν γνωρίζουμε, δημιουργούν μια έκδηλη, έντονη, και απόλυτα δικαιολογημένη αγωνία των ανθρώπων αυτών για την ίδια τους την ύπαρξη και την φυσική τους και επαγγελματική τους επιβίωση.
Επειδή οι αντιδράσεις αγροτών σε άλλες περιοχές της χώρες για παρόμοιες καταστάσεις, έφεραν κάποια αποτελέσματα, υπάρχει η σκέψη για τον ίδιο τρόπο αντίδρασης, ώστε και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Ερωτάται ο κ. Νομάρχης:
Α) Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανακούφιση κατ’αρχήν και την δημιουργία προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και βελτίωση της παραπάνω κατάστασης;

Β) Ποιες οι ενέργειες που θα κάνει για την παραπάνω κατάσταση;

Γ) Η Παράταξή μας προτείνει, με πρωτοβουλία του Νομάρχη να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών για την πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και την λήψη αποφάσεων για τις περαιτέρω ενέργειες.



Με εκτίμηση

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Παράταξης
«Υπερνομαρχία των Πολιτών»

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
ΚΑΓΚΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΜΥΡΛΟΓΛΟΥ ΆΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: