Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΦΕΡΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ. ΕΓΙΝΑΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών κυρίως στην δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας,ευτυχώς βρήκε ανταπόκριση,σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας καιαπό ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται και γνωρίζουν.(δείτε τι έγραψε το Έθνος).....
«Πολιτικά παιχνίδια της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ του θεσσαλικού κάμπου», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου κ. Αχιλλλέας Καραγκιοζόπουλος με αφορμή τον αποκλεισμό των αμυγδαλοπαραγωγών του νομού Καβάλας από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την ακαρπία.

«Είναι αδιανόητο να μην ενισχύεται ο νομός της Καβάλας, που παράγει κοντά στους 10.000 τόνους αμύγδαλο τον χρόνο και πλήττεται από την ακαρπία, ενώ κανονικά πήραν χρήματα η Λάρισα και η Μαγνησία. Μέμφομαι και τους πολιτικούς μας εκπροσώπους στις συναντήσεις με τους αρμόδιους, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου που πήρε μία τέτοια επιλεκτική απόφαση», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Αχ. Καραγκιοζόπουλος.

Στο μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου Καβάλας και της Κρήτης καθώς επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, οι έμποροι ζητούν να αγοράσουν τα σταφύλια τύπου «Βικτώρια» προς 30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι έδιναν στους αγρότες 48 λεπτά το κιλό.

Οι έμποροι από τις αγορές της Ρωσίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας δεν ήρθαν και οι ντόπιοι δεν δίνουν περισσότερα από 30 λεπτά το κιλό, χρήματα κατά πολύ λιγότερα συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία και ήδη τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορφανού ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους. Το θέμα έθεσαν πριν από μερικές μέρες και οι σύμβουλοι της παράταξης «Υπερνομαρχία των Πολιτών», με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπουτσή στο νομαρχιακό συμβούλιο.

«Οι τιμές διάθεσης των πρώιμων σταφυλιών είναι χαμηλές, ενώ η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και με τη διάθεση των σταφυλιών προς οινοποίηση, όπου εκτός της δραματικής μείωσης των τιμών, υπάρχει και η αρνητική διάθεση εκ μέρους των εμπόρων για οποιαδήποτε αγορά, επικαλούμενοι τη μείωση της ζήτησης στην αγορά του κρασιού», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να μαζεύουν τα πρώιμα σταφύλια και να ψάχνουν αγοραστές, ενώ δυσκολότερες θα είναι οι επόμενες βδομάδες, όταν θα αρχίσει ο κανονικός τρύγος και θα συσσωρευτεί η παραγωγή από τα 65.000 στρέμματα, χωρίς να βρίσκεται αγοραστής.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ρωτούν τον νομάρχη Καβάλας, Θ. Καλλιοντζή, αν «υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανακούφιση καταρχήν και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και βελτίωση της κατάστασης».

Παράλληλα, ζητούν να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων.
Όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ,το θέμα έχει πάρει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις...
Μόνο που η διοίκηση της Νομαρχίας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και μας αποκαλεί "τσάμπα μάγκες"...!!! ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: