Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ (ΠΟΛ.ΤΟΥΡ.Ο.Ν.Α.Κ.) πέρυσι τον Απρίλιο.

Αυτό είναι το κείμενο που κατάθεσα στις 9 Απριλίου του 2008,στον πρόεδρο του ΠΟΛ.ΤΟΥΡ.Ο.Ν.Α.Κ. Κ.Παύλο Γεωργόπουλο,σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου,με σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν να οργανωθούν και να υλοποιηθούν,από τον Οργανισμό,σε συνεργασία με άλλους φορείς και ανθρώπους του πολιτισμού....
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Του Νομαρχιακού Συμβούλου Γεωργίου Γερομάρκου
Μέλους του Δ.Σ. του ΠΟΛ.ΤΟΥΡ.Ο.Ν.Α.Κ.
Καβάλα 09-04-2008


Κύριε Πρόεδρε,
Η λέξη "πολιτισμός" προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "πέλω" (=συναναστρέφομαι, συναθροίζομαι). Σημαίνει δηλαδή την ανθρώπινη συναναστροφή, τη συμβίωση μιας ομάδας ανθρώπων. Και αν δώσουμε έναν ευρύτερο χαρακτηρισμό, αυτόν της κουλτούρας, τότε σημαίνει την δημιουργία λόγου, την ύπαρξη αξιών, την καθιέρωση ηθών και εθίμων, την δημιουργία πνευματικών και τεχνικών έργων.
Ο πολιτισμός στηρίζεται στην ύπαρξη κοινής συνείδησης και ενεργητικής συμμετοχής στα δρώμενα ενός τόπου. Και όσο υπάρχει πολιτισμός τόσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται, που ονειρεύονται, που συναισθάνονται, που δημιουργούν βάζοντας τη δική τους, την προσωπική σφραγίδα στα γεγονότα μιας εποχής.
Αξίζει να διευκρινιστεί όμως ότι "πολιτισμός" δεν είναι μόνο κάποιο ένδοξο παρελθόν που πολλές φορές το βλέπουμε με ιδανικές παρωπίδες αλλά και η ζώσα καθημερινότητα, το παρόν όπου μπορεί να μη φτιάχνουμε "Παρθενώνες" αλλά ωστόσο αγωνιζόμαστε να απαντήσουμε στα μικρά ή τα μεγάλα ερωτηματικά που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξή μας.
Ο "πολιτισμός" είναι ακόμα κάτι τελευταίο: δεν είναι απλώς το άθροισμα των ατομικών πράξεων του καθενός αλλά και η προσφορά του στο κοινό καλό και η πίστη του σε μια σειρά αξιών της κοινότητας.
Ο καθένας ανήκει βέβαια στον εαυτό του αλλά ανήκει και στον κόσμο, στο κοινωνικό σύνολο και μ' αυτή τη σημασία ονομάζεται "πολιτισμένος". Γι' αυτό και η πιο σπουδαία αποστολή μας είναι η διατήρηση της πνευματικότητας και της κοινωνικότητάς μας όσο και η κληροδότησή τους στις επόμενες γενιές.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να ιδωθεί σαν αφετηρία τόσο για την μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού του Νομού, όσο και γα την οργάνωση σημαντικότερων εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


1. Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, μεταξύ Ν.Ε.Τ.Π. και ΠΟΛΤΟΥΡΟΝΑΚ ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη.

2. Ο ΠΟΛΤΟΥΡΟΝΑΚ να αποκτήσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ανθρώπων του πολιτισμού και της τέχνης με τις σκέψεις-προτάσεις τους.

3. Συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς οργανισμούς και συλλόγους για την υλοποίηση μεγαλύτερων εκδηλώσεων.

4 Να τιμήσουμε τους ανθρώπους τους πολιτισμού και της Τέχνης καθώς και όσους συμμετείχαν στα κοινά.

5. . Άνοιγμα του πολιτιστικού έργου στην τοπική κοινωνία και δη στην νεολαία και στις ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (ΑΜΕΑ, οικονομικοί μετανάστες).

6. Συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την δημιουργία πολιτιστικού ημερολογίου.

7. Ομάδα για Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενίσχυση διαφόρων μορφών πολιτιστικού τουρισμού. Ο πολιτισμός μπορεί να είναι ανταποδοτικός.

8. Αξιοποίηση όλων των ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν. Καταγραφή επιστημονικού δυναμικού του Νομού (ντόπιοι και απόδημοι) και αξιοποίησή του.

9. Δημιουργία τριημέρου Λόγου και Τέχνης σαν κεντρικό πολιτιστικό γεγονός.

10. Αξιοποίηση τοπικού δυναμικού-μητρώο καλλιτεχνών.

11. Εορτασμός παγκόσμιων ημερών (περιβάλλοντος, μητέρας κλπ).

12. Καθιέρωση εορτής της ημέρας της αγρότισσας.

13.Πανελλήνια ή πανκαβαλιώτικη διοργάνωση ενός αθλητικού ή πνευματικού παιχνιδιού.
14.Εβδομάδα καλλιτεχνικής δημιουργίας (πανκαβαλιώτικη ή πανελλήνια συνάντηση παιδιών - εφήβων).
15. Εβδομάδα ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων από μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου.
16. Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας-ζωγραφικής για νέους δημιουργούς με θέμα: «άνθρωποι του Ν.Καβάλας».
17.Ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός. (Να δοθεί η κατάλληλη ονομασία)
18.Έκδοση βιβλίου-λευκώματος για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ν.Καβάλας σε συνεργασία με τους Δήμους και διακεκριμένους τοπικούς ιστορικούς
19.Βράβευση μιας ανθρωπιστικής πράξης.
20.Μονοήμερο (2ήμερο, 3ήμερο) παζάρι με έκθεση ντόπιων προϊόντων και κατάθεση των εσόδων υπέρ μιας κοινωνικής οργάνωσης (π.χ. Γιατροί του Κόσμου). (Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το νέο εκθεσιακό κέντρο.)
21.Διαλέξεις - σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος.
22.Γλωσσική εκπαίδευση ξένων μεταναστών.
23.Φιλοτέχνηση χρυσού μεταλλίου - εμβλήματος, του Νομού.
24.Καθιέρωση υποτροφίας για διακεκριμένο ερευνητικό έργο φοιτητών του Νομού.
25.Ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο (INTERNET).
Είναι μερικές από τις ελάχιστες σκέψεις-προτάσεις που μπορούμε να αξιολογήσουμε και πιθανώς να υλοποιήσουμε. Η συνεργασία η δική μας αλλά κυρίως με αυτούς που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες και προσόντα, μπορεί να είναι η αρχή για κάτι διαφορετικό, κάτι πιο χρήσιμο, πιο ελκυστικό για τους πολίτες του Νομού μας. Από εμάς εξαρτάται….
Γιώργος Γερομάρκος
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: