Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕΝΤΙΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΒΔΟΜΗ".

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ....
Συμμετέχεις σε μια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη». Ποια είναι η γνώμη σου για τη διοικητική μεταρρύθμιση;

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, αποτελεί την μητέρα των μεταρρυθμίσεων για τη περιφέρεια, μετά τη μεταπολίτευση.
Πιστεύω ότι δεν προχωρά σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές ισορροπίες, αλλά αποτελεί τον ασφαλή δρόμο για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη για εξοικονόμηση πόρων και κυρίως για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.
...
Η εκφρασμένη ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, που υπάρχει στο σχέδιο αρχών του Καλλικράτη, ελπίζω να μη κάνει ούτε βήμα πίσω, ώστε να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος, τη διαφθορά την γραφειοκρατία και τις αρρωστημένες αντιλήψεις περί διοίκησης και εξουσίας. Θα ήθελα μόνο να υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια και πλήρες σχέδιο, στον τομέα που αφορά το επιτελικό κράτος με τις αρμοδιότητες που διατηρεί.. Οι εθνικές αρμοδιότητες επιτελικού χαρακτήρα που θα μείνουν στο κράτος στρατηγείο, δεν ορίζονται και αυτό πιστεύω, ότι είναι μια σοβαρή παράλειψη. Είναι το επόμενο μεγάλο γενναίο βήμα, που αφορά τις ριζικές αλλαγές πλέον, όχι από τη σκοπιά της αυτοδιοίκησης, αλλά από τη σκοπιά του κράτους.

Θεωρείς ότι ο «Καλλικράτης» θα προλάβει να εφαρμοστεί;
Υπάρχουν προβληματισμοί, επιφυλάξεις και κυρίως ανησυχίες για το νέο που γεννιέται, αν επαρκεί ο χρόνος για να εφαρμοστεί. Πιστεύω ότι οφείλεται στην αγωνία για να πετύχει το εγχείρημα, αλλά και από τη φυσιολογική επιφυλακτικότητα που υπάρχει απέναντι στην κεντρική διοίκηση διαχρονικά. Είναι διαπιστωμένο ότι είναι εξαιρετικά φειδωλή στην αποκέντρωση εξουσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων. Όσοι πάντως βάζουν θέμα ,αν προλαβαίνουμε, είναι αυτοί κυρίως, που όταν είχαν την πολιτική ευθύνη, κατασπατάλησαν πολύτιμο πολιτικό χρόνο, δαπάνησαν τη διαθέσιμη κοινωνική συναίνεση και αποδοχή και δεν τόλμησαν να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί, απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Εγώ λέω ή τώρα ή ποτέ. Άσχετα αν το ποτήρι είναι μισοάδειο για μερικούς ή μισογεμάτο για άλλους, πιστεύω ότι η μεγάλη διοικητική τομή που επιδιώκουμε, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και να κριθεί, στο πραγματικά σύντομο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη και από εκεί και πέρα όλα να είναι ρόδινα και ειδυλλιακά. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η επιτυχία τέτοιων αλλαγών απαιτεί διαρκή διαβούλευση και συνεχή αγώνα.
Θα είναι μια αντιπαράθεση αυτών που προσπαθούν απ’ τη μια να κρατήσουν την εξουσία στο συγκεντρωτικό κράτος και όλων αυτών που αντιπαλεύουμε, σε τέτοιες λογικές και πρακτικές. Στο τέλος πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε «οι νικητές» γιατί απλά, μόνο αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτεί η σημερινή πραγματικότητα.

Όσον αφορά τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη νέα μεταρρύθμιση, πιστεύεις ότι υπάρχουν κενά που πρέπει να συμπληρωθούν;
Το πλαίσιο αρχών το οποίο κατατέθηκε και αποτελεί στοιχείο του δημοκρατικού μας διαλόγου, από όλους ή σχεδόν από όλους έχει γίνει καταρχήν αποδεκτό. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει αποτελεί πλέον ένα μεγάλο στοίχημα και μια ευκαιρία για το μεγάλο, το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα που είναι απαραίτητο, ώστε πράγματι η νέα αρχιτεκτονική για τη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον Έλληνα πολίτη.
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, είναι καθαρά ένα πολιτικό κείμενο και δεν νομίζω εξάλλου ότι θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Σαφέστατα υπάρχουν επιφυλάξεις, απορίες και ίσως και κινδυνολογίες του είδους, «δεν έχουμε τίποτε χειροπιαστό, τίποτε νεώτερο απ’ότι πριν».
Όπως φαίνεται και αυτό είναι το σημαντικό, μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε συνδιαμορφωτές αυτού του σχεδίου, αφού ο Υπουργός ,με τον πλέον επίσημο τρόπο στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, είπε ότι "δεν καταθέτει καμία πρόταση αν δεν πάρει τις δικές μας αποφάσεις και εξειδικευμένες θέσεις".
Αυτά πάντως που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά ακόμη και αν υπάρχουν στο σχέδιο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, είναι:
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της περιφερειακής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ΕΣΠΑ, τα περιφερειακά προγράμματα και τα τομεακά πρέπει να περάσουν εξ ολοκλήρου στα χέρια της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει να προσδιοριστούν ποιες αρμοδιότητες ασκούνται από κάθε επίπεδο θεσμικό ή το κράτος και ποιες ασκεί ακριβώς το επιτελικό κράτος που δυστυχώς όπως αναφέρω και στη πρώτη ερώτησή σας, εδώ το τοπίο είναι θολό.
Πρέπει να είναι αποσαφηνισμένες αυτές οι αρμοδιότητες ανά βαθμίδα, για να μην εμφανίζεται το θλιβερό γεγονός της αλληλομετάθεσης των ευθυνών, ώστε να πετύχουμε επιτέλους, αυτό που όλοι μας λέμε και θέλουμε: "ΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ".
Αυτό που έχω τονίσει και σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είναι ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να αλλάξουμε πολλές παθογένειες στην αυτοδιοικητική λειτουργία.
Αυτό θα το πετύχουμε, αρκεί να εισάγουμε στοιχεία του κοινοβουλευτικού δικαίου και ιδίως του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη λειτουργία του.
Να υπάρξει ο ειδικός θεσμικός ρόλος των περιφερειακών παρατάξεων.
Να προβλεφτεί να υπάρξουν ειδικές διαδικασίες για τη συζήτηση των θεμάτων, όπως στην βουλή, με πρόβλεψη ειδικών εισηγητών, όπως επίσης και ειδικές συνεδριάσεις για τα πεπραγμένα, κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Να υπάρξει μια σειρά απλών διαδικασιών που να ελέγχει τις υπερεξουσίες του περιφερειάρχη και που θα διασφαλίζουν τη διαφανή διαχείριση των περιφερειακών πόρων.
Είναι επίσης ακόμη ίσως πολλά σπουδαιότερα και σημαντικότερα, αλλά πιστεύω ότι στην λογική της συνδιαμόρφωσης του τελικού νομοσχεδίου και με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, θα φτάσουμε στον ελάχιστο βαθμό παραλείψεων και ασαφειών.

Σαν αυτοδιοικητικός, πως πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι η νέα δομή του νομού Καβάλας; Τέσσερις, πέντε δήμοι ή περισσότεροι;
Η άποψή μου είναι ότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι και πρωτίστως το Υπουργείο Εσωτερικών, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, να συμβάλλουμε ώστε η χωροθέτηση των Δήμων να προκύψει, με κριτήρια αξιόπιστα και αδιάβλητα, που ούτως ή άλλως προϋπάρχουν.
Να αποφευχθούν πολιτικές κομματικές, παραταξιακές και τοπικιστικές σκοπιμότητες .
Πρέπει να εκλείψουν αυτή τη φορά οι γνωστοί «παράγοντες» που έκοβαν και έραβαν κατά πως τους βόλευε και να δούμε πως θα βρούμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση σ’αυτό το δύσκολο στόχο.
Οι δεσμεύσεις του κ. Ραγκούση, ότι δεν υπάρχουν κρυφά σχέδια, ούτε προειλημμένες αποφάσεις, πιστεύω, ότι αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για να υπάρξει ένας ειλικρινής και ισότιμος διάλογος για να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπάρχει ταύτιση απόψεων για τον αριθμό των Δήμων στο Νομό Καβάλας.
Προσωπικά, αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με τα θεσμικά ζητήματα του σχεδίου και δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον αριθμό των δήμων. Αν και πολλοί αυτό το θεωρούν πρωτεύον ζήτημα, πιστεύω ότι προηγείται η διεργασία που καθιστά τους νέους Δήμους, λειτουργικούς, με αναπτυξιακή διάσταση και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Όταν αυτή τελειώσει, θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε και για αριθμό Δήμων στο Νομό μας. Πάντως βλέπω έναν αριθμό από 4 έως 6.


Τον τελευταίο καιρό ακούγονται φήμες που σε θέλουν διεκδικητή μιας θέσης ισχύος στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Νομαρχιακή μας Παράταξή ,όπου συσπειρωμένοι, σαν Νομαρχιακή Ομάδα, δουλεύοντας ομαδικά και με πνεύμα συνεργασίας, σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έχοντας ο καθένας τον ρόλο του, κρινόμαστε όλοι καθημερινά. Αυτή τη στιγμή μας καίει το μέλλον της αυτοδιοίκησης και ο δημιουργικός μας ρόλος στην αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Όταν προκύψει θέμα υποψηφιοτήτων και διεκδικητών θέσεων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είμαστε μια Παράταξη, ένας πολιτικός φορέας, με παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες και αρχές, οπότε βάσει αυτών θα αποφασίσουμε. Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει προσωπικά και ελπίζω και όλα τα μέλη μας, είναι αυτοί που θα επιλεγούμε να είμαστε οι κατάλληλοι που θα οδηγήσουμε την παράταξη στην νίκη και θα υλοποιήσουμε το όραμα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: