Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ "ΚΑΙΑΔΑ"...

Πέρασαν αρκετές μέρες από την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι προθέσεις της Νομαρχίας Καβάλας για την ολοκλήρωση και την έναρξη έργων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τα Έσοδα από τα τέλη αδείας και μεταβίβασης των αυτοκινήτων.
Αυτό που έκανε αίσθηση είναι η προσπάθεια που κατέβαλε, άλλη μια φορά η διοίκηση της Νομαρχίας, να αποφύγει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει σε μια σειρά, αστοχιών, παραλείψεων, αλλά και ανέξοδων υποσχέσεων.
Η υπόθεση του Φράγματος του Μαρμαρά, αρκεί και μόνο, να κατανοήσει και ο πιο αφελής πολίτης, τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της διοίκησης της Νομαρχίας και του κ.Καλλιοντζή προσωπικά. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι το πολύπαθο αυτό έργο λόγω των κακών πολιτικών επιλογών και χειρισμών, κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του.
Ο Νομάρχης προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να μεταθέσει τις ευθύνες, των αστοχιών ,των παραλείψεων και των κακών επιλογών του, σε άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει φτάσει πλέον το έργο, ελπίζω όχι τουλάχιστον, σε πλήρες αδιέξοδο.....
Είναι πολλά τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και δεν έχουν απαντηθεί. Είναι πολλές οι ενδείξεις για να μην πω αποδείξεις, που δείχνουν ότι παραπλανήθηκαν οι πάντες, από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Νομάρχη και των συνεργατών του, ότι το έργο επειδή δεν ολοκληρώθηκε από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα ενταχθεί σαν έργο Γέφυρα στο ΕΣΠΑ.
Λέει επανειλημμένα ο κ.Καλλιοντζής, ότι: «η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. να ολοκληρώσει το έργο».
Συμφωνούμε, αλλά θα μας πει ποιός εκ μέρους της Ελλάδας, ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το έργο;
Αυτός που το ανέλαβε, δήλωνε στον αγιασμό που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2009!!!!,ότι «τέτοιου είδους έργα από ένα σημείο και μετά ,επειδή είναι πολύ δύσκολα, αναλαμβάνουν να τα υλοποιήσουν, συνήθως οι Περιφέρειες ή το ΠΕΧΩΔΕ. Το μέγεθος του έργου, είναι ομολογουμένως, ένα πολύ δύσκολο φορτίο για τις πλάτες μιας Νομαρχίας»..
Είναι τα δικά του λόγια αυτούσια, όπως δημοσιεύονται, στις τοπικές εφημερίδες της επόμενης μέρας.
Ποιός ο λόγος που ανέλαβε ο ίδιος και η διοίκηση της Νομαρχίας την υλοποίηση και δεν την ανέθεσε, από ένα σημείο και μετά, εκεί που ό ίδιος λέει, ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα;
Ποιός είναι αυτός που ενώ η Ε.Ε. διέθεσε 11,65 εκατ. € για την πρώτη φάση του έργου δεν τα απορρόφησε;
Ποιός είναι αυτός που δέσμευσε την Νομαρχία με επί πλέον βάρος 2,25 εκατ. €, λόγω της συμπληρωματικής σύμβασης που υπέγραψε; Αν είχε επιλέξει να αναθέσει την υλοποίηση στην Περιφέρεια ή στο ΠΕΧΩΔΕ,θα είχαμε αποφύγει και το επιπλέον οικονομικό βάρος, αλλά και την ευθύνη της μη απορρόφησης και της προβληματικής συνέχισης.
Ποιος είναι αυτός που διαβεβαίωνε ότι το έργο θα συνεχιστεί σαν έργο Γέφυρα στο ΕΣΠΑ;
Δείτε τι λέει το Δελτίο τύπου της Νομαρχίας Καβάλας, με τον πιο επίσημο τρόπο: «Ο κ.Καλλιοντζής έχει αποσπάσει τη δέσμευση του κ.Κοντού πως θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ως έργο συνεχιζόμενο, το Φράγμα Μαρμαρά,….»
Έχει αποδειχθεί, εκ των υστέρων δυστυχώς, ότι τέτοιου είδους έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, είναι ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ από το ΕΣΠΑ; ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ή έτσι τους βόλευε;
Τώρα προσπαθούν να εντάξουν το έργο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», εκεί όπου έχουν συμβεί απείρου κάλλους καταστάσεις, στον τομέα της ένταξης τέτοιου είδους έργων.
Ενώ το ποσό που προβλέπεται από το πρόγραμμα, είναι της τάξης των 285.000.000 €(διακόσια ογδόντα πέντε εκατ. €),οι εντάξεις έχουν φτάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ποσό του 1.200.000.000 (1 δις. διακόσια εκατ. €).!!!!!Αυτή είναι η συνέχεια του κράτους που συνεχώς επικαλείται ο κ.Καλλιοντζής;
Εκτός των ανέξοδων υποσχέσεων ,περί ένταξης του Φράγματος, δυστυχώς έχουμε για την Καβάλα και άλλες ανέξοδες και ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις για υλοποίηση άλλων δυο μεγάλων έργων στην περιοχή του κάμπου της Χρυσούπολης..
Πρόκειται για την ένταξη των έργων:
1)Ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων δυτικής πεδιάδας του Νέστου και
2)Υπογείωση της διώρυγας Β που διέρχεται από τον οικισμό της Χρυσούπολης.
Τα έργα αυτά εντάχθηκαν στις 25-9-2009!!!! με αποφάσεις του τότε υπουργού κ.Α.Κοντού, μόλις 8 μέρες πριν τις εκλογές, χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα.. Σαφέστατα είναι έργα με ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και σαφέστατα πρέπει να υλοποιηθούν.
Δικαίως οι φορείς της περιοχής ζητούν να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Το ερώτημα είναι όμως με τι χρήματα;
Όταν απλά οι εντάξεις έγιναν καθαρά για προεκλογικούς λόγους και όταν με ευθύνη κάποιων, απαιτούνται και άλλα χρήματα για να προχωρήσει το φράγμα Μαρμαρά, που υποτίθεται ότι είχε εξασφαλισμένα χρήματα, από άλλη πηγή;
Έτσι αντιλαμβάνεται τη συνέχεια του κράτους ο κ.Καλλιοντζής;
Μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές και μετά καλούμε άλλους να πληρώσουν;
Χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμιά εγγύηση, αρκεί να φανούμε ότι απλά έχουμε πλάτες και υψηλές πολιτικές γνωριμίες.
Δυστυχώς αυτές είναι οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και οι πρακτικές ,ενός πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Είναι μια κατάσταση που έχει εμπεδωθεί και χρησιμοποιείται από αρκετούς πολιτικούς, δυστυχώς μεταξύ αυτών και ο κ.Καλλιοντζής. Ευτυχώς η νοοτροπία αυτή χρεοκοπεί ,πνέει τα λοίσθια γιατί δεν πάει άλλο.
Ας μας εξηγήσει «ο υπερασπιστής των συμφερόντων» της Καβάλας με ποιο τρόπο θα γίνουν όλα αυτά τα έργα που θα κοστίσουν, μαζί με το αρδευτικό δίκτυο του Φράγματος Μαρμαρά, γύρω στα 45 εκατ. € (σαράντα πέντε εκατ. €) ,όταν για όλη την Ελλάδα, διατίθενται μέχρι το 2015, συνολικά περίπου 285 εκατ. € ,όταν υπάρχουν υποχρεώσεις για ημιτελή έργα άλλα 150 εκατ. € και όταν το σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι 1δις.200 εκατ. €;
Υπάρχει εμπαιγμός των πολιτών ναι ή όχι;
Όσο για το παράδειγμα του Κολυμβητηρίου της Καβάλας, που συνεχώς αναφέρει, ότι ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση, είναι ατυχέστατο, γιατί τα μεγέθη εδώ είναι τεράστια. Άλλο να ψάχνεις και να απαιτείς 2-3 εκατ. € και άλλο 40,όταν μάλιστα δεν υπάρχουν.
Καλώ τον κ Καλλιοντζή να πει την αλήθεια στους πολίτες της Καβάλας και όχι να τους παραπλανά μοιράζοντας υποσχέσεις και φορτώνοντας τις ευθύνες σε πλάτες άλλων. Αυτή η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Υπονομεύει και απαξιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πολιτική και τους πολιτικούς.
Δυστυχώς καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας σε αυτού του είδους τα έργα γιατί κάποιοι απλά μας κορόιδεψαν και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν την ίδια τακτική σαν να μη κατάλαβαν τίποτα.
Έχουμε χρέος, ενεργώντας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα να εντάξουμε στην πράξη όλα αυτά τα έργα και όχι στα λόγια, εξασφαλίζοντας πραγματικές πιστώσεις και όχι ακάλυπτες επιταγές.
Γνωρίζω εκ των προτέρων τις αντιδράσεις και τις κραυγές των «στυλοβατών» των συμφερόντων της Καβάλας, που θα με κατατάξουν ασυζητητί, στους μεγάλους εχθρούς, απλά γιατί αυτή είναι η νοοτροπία τους η αντίληψή τους.
Δυστυχώς ασπαζόμενοι την δική τους λογική, βλέποντας και κάνοντας με ακάλυπτες επιταγές, χωρίς υπεύθυνο και αξιόπιστο προγραμματισμό και σωστή πολιτική ιεράρχηση, οδηγούμαστε στον «Καιάδα» απ΄όπου ποτέ δεν επέστρεψε κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: