Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΝΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑΣ....ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ; ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ Ο κ.ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ...ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ ΟΜΩΣ ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ";

Έφτανε ένα δημοσίευμα της "Καθημερινής" για ν'αποδειχθεί,άλλη μια φορά,ό,τι ο Νομάρχης Καβάλας και οι συνεργάτες του,αν δεν μας κοροιδεύουν τουλάχιστον μας παραπλανούν..Ας διαλέξουν αν το κάνουν συνειδητά ή απλά έχουν πέσει και αυτοί θύματα παραπλάνησης,στην οποία πατώντας, κάνουν πολιτικό παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια.
Ότι και να επιλέξουν είναι εκτεθειμένοι και απολογούμενοι στους πολίτες της Καβάλας για τα όσα έλεγαν και σερβίριζαν,έντεχνα,εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα του περίφημου πια Ενυδρείου...
Που τάχα οι "εχθροί" της Καβάλας μέχρι το 2004,έκαναν τα πάντα να φρενάρουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του κ.Καλλιοντζή,σαμποτάροντας κάθε του προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο στο νομό μας....
Θα σας παρουσιάσω μέσα απο τα δημοσιεύματα του τύπου,την εικονική πραγματικότητα που καλλιέργησε ο κ.Καλλιοντζής και οι συνεργάτες του για την πρόοδο του έργου και την βεβαιότητά τους για την ολοκλήρωσή του.
Τις ευθείες βολές μετά το 2004 εις βάρος των Περιφερειαρχών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ό,τι τάχα καθυστέρησαν 2 χρόνια την χρηματοδότηση της προμελέτης,αλλά και τις διαβεβαιώσεις των υψηλών παραγόντων της σημερινής κυβέρνησης για την παραχώρηση της έκτασης στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας,που όλο παραχωρούνταν και όλο στην παραχώρηση ήταν.
Έτσι πέρασαν τα χρόνια και αφού το όνειρο έγινε εφιάλτης,τώρα ευρισκόμενοι στην σκληρή πραγματικότητα ξεχνούν τι έλεγαν,τι παρουσίαζαν,τι πλήρωναν από τα χρήματα των πολιτών και παρουσιάζονται πλέον "ρεαλλιστές"!!!
Τάχα ότι δεν παρατούν το έργο αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο αν το κάνουμε να το συντηρήσουμε...
Μα καλά πού πήγαν οι περίφημες μελέτες βιωσιμότητας και οι διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα φέρει ανάπτυξη ,επισκεψιμότητα,θέσεις εργασίας κ.λ.π.!!

Τί άλλαξε άραγε;...........Δείτε διαχρονικά,μέσω του τύπου πως παρουσιάζεται η πορεία του έργου και φυσικά τις δηλώσεις του κ.Καλλιοντζή και των συνεργατών του..
ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ.ΛΙΑΣΚΟ
Kαβάλα, 8 Ιουνίου 2004 (20:03 UTC+2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις προτεραιότητες που υπάρχουν στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Καβάλας παρουσίασε ο νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής στον υφυπουργό Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.
Συγκεκριμένα ο κ. Καλλιοντζής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών των Ελευθερών, στην ανάδειξη και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Παγγαίου και στην παροχή διευκολύνσεων για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν στην προσπάθεια υλοποίησης του Θαλάσσιου Πάρκου της Ν. Ηρακλείτσας.
Για το ενυδρείο της Ν. Ηρακλείτσας υπογράμμισε πως αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο, παρατήρησε πως από το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν εγκριθεί να διατεθούν οι αναλογούσες πιστώσεις, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για την σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς τα 45 στρέμματα ανήκουν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τα υπόλοιπα στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και κατ΄ επέκταση τον ΕΟΤ.
ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

05.08.2004
Θαλάσσιο πάρκο γίνεται στην Καβάλα
Με ενυδρεία, ξενώνες, χώρους εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσειςΤο θέμα δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου για την περιοχή Αν. Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με την επίσκεψη στην Κομοτηνή του ελληνικής καταγωγής πρύτανη του πανεπιστημίου του Μπακού Γεωργίας και δημιουργού του Ωκεανογραφικού ινστιτούτου της πόλης αυτής, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Μαρώνεια και αφού εξέτασε το φυσικό τοπίο, αλλά και την υδροπανίδα κατέληξε στην διαπίστωση ότι στην Μαρώνεια μπορεί να γίνει ένα θαλάσσιο πάρκο – πρότυπο σ’ όλη την Ελλάδα που θα αναδείξει την περιοχή. Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να προσφέρει τεχνογνωσία και ότι άλλο ήταν δυνατό για την επιτυχία του σκοπού.

Ο «Χρόνος» είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ με κάρτ ποστάλ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Μπακού που ήταν πράγματι κάτι το αξιοθέατο καθώς και συνεντεύξεις με την ελπίδα ότι η ευκαιρία για την περιοχή μας δεν θα χαθεί. Να όμως που όχι μόνο χάθηκε, αλλά τώρα εμφανίζεται η Καβάλα να ετοιμάζεται για την δημιουργία του πάρκου αυτού. Ιδού τί αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ για την ευκαιρία αυτή που χάθηκε:

«Θαλάσσιο κέντρο, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, με την επωνυμία «Αιγαιακό πάρκο» το οποίο θα περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις, σχεδιάζει να δημιουργήσει η νομαρχία Καβάλας, στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας του Δήμου Ελευθερών. Στο σχέδιο προβλέπεται η κατασκευή μεγάλου ενυδρείου, το οποίο θα αποτελεί την κεντρική μονάδα του Αιγαιακού πάρκου, ενώ γύρω από αυτό θα αναπτυχθούν τουριστικές και ψυχαγωγικές μονάδες.

Ειδικότερα θα υπάρχουν ξενώνες, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώροι συνάθροισης, κτίρια που θα φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάρκινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμη και πρατήρια βενζίνης, καθώς και χώροι θρησκευτικής λατρείας. Όσον αφορά στο ενυδρείο, αυτό θα έχει μόνιμη επιστημονική υποστήριξη, θα αποτελεί υποδομή για επιστημονικές έρευνες και θα λειτουργεί παράλληλα ως εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο οι επισκέπτες θα γνωρίζουν το ζωϊκό πλούτο της θάλασσας. Κατά τους μελετητές το σύνολο του έργου είναι δυνατό να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ενώ υπολογίζουν ότι θα το επισκέπτονται 150.000 άτομα ετησίως.

Η χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής των έργων, κόστους 500.000 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ η χρηματοδότηση των κατασκευών θα προταθεί να ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ».

ΑΦΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο κ.ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

08] Θ. ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ
Kαβάλα, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)
«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος δύο ετών», υπογράμμισε ο Νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής, αναφερόμενος στο ζήτημα του Ενυδρείου στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη έγκριση από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, των διαδικασιών για την δημοπράτηση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας του έργου που αφορά την σύνταξη της απαραίτητης προμελέτης.
Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας αποφάσισαν ομόφωνα την έγκριση των όρων της προκήρυξης για την ανάθεση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.
«Τα χρήματα, περίπου 500.000 ευρώ, είναι εγκεκριμένα τα δύο τελευταία χρόνια και για λόγους που ποτέ δεν μας εξηγήθηκαν οι προκάτοχοι του κ. Αγγελόπουλου δεν προχώρησαν στην έγκριση της δημοπράτησής της, κάτι που έπραξε ευθύς μόλις του το ζήτησα ο κ. Αγγελόπουλος», υπογράμμισε ο κ. Καλλιοντζής.
Ακόμη σημείωσε πως σε λίγες ημέρες επίκειται η οριστική παραχώρηση της οικοπεδικής έκτασης των 145 στρεμμάτων της αλάνας στη Νέα Ηρακλείτσα από την ΕΤΑ και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με την προϋπόθεση πως σε χρονικό διάστημα δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί και θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού η προμελέτη.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004 ΛΕΝΕ ΟΤΙ ....ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ....Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε.Δ.....ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιοντζή για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Ενυδρείου, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και των υπολοίπων δορυφορικών εγκαταστάσεων, όπως το πλανητάριο, η waterland κ.ο.κ., απαιτείται η δαπάνη των εννέα εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χρήματα που θα προέλθουν από κρατικούς πόρους και το Γ΄ Κ.Π.Σ..
Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί, ώστε να προκύψει ανάδοχος, όμως, όπως κατέστησε σαφές «θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα έργα για την κατασκευή του ενυδρείου, αφού η ύπαρξή του θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους όποιους επιχειρηματίες».
Αναφερόμενος στην προμελέτη του έργου, δήλωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία, παρά μόνο από ένα αντίστοιχο έργο που κατασκευάσθηκε στην Κρήτη και οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εργάσθηκαν για μακρό χρονικό διάσημα, μέχρις ότου καταλήξουν στους όρους της προκήρυξης για την ανάδειξη του αναδόχου μελετητή.. Πρόκειται για ένα ειδικό έργο, τόνισε με έμφαση που ταυτοχρόνως αποτελεί και μία πρόκληση για όλους μας.

ΑΠΟΡΙΑ....ΤΕΛΙΚΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΗΣΙΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ,ΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ;ΠΩΣ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΧΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ;

ΑΦΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ....

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗ
που μιλάει για εντυπωσιακά αποτελέσματα του Ενυδρείου στην Κρήτη και τονίζει ό,τι το δικό μας Ενυδρείο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.....ΙΔΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΒΔΟΜΗ"

Εφημερίδα Εβδόμη ΝέαΚαβάλα

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006

Με τη νέα χρονιά αρχίζει και ο αγώνας εξεύρεσης τρόπου χρηματοδότησης για το ενυδρείοΜε τη νέα χρονιά αρχίζει και ο αγώνας εξεύρεσης τρόπου χρηματοδότησης για το ενυδρείο, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Γιώργο Τσαλουχίδη. Μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, σημείωσε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η παραλαβή της προμελέτης του έργου, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Αφορμή για τα σχόλια του ήταν τα εντυπωσιακά στοιχεία από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ενυδρείου στην Κρήτη, που είδαν το φως της δημοσιότητας. "Είναι ευχάριστο που τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, διότι δικός μας στόχος είναι, εφόσον προχωρήσουμε και ολοκληρώσουμε αυτή την κατασκευή, όταν και όποτε ολοκληρωθεί, στοχεύουμε και εμείς σε μια τέτοια απόδοση. Το ενυδρείο που οραματιζόμαστε, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Κρήτης, και στο χώρο της βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχει, και είναι δύσκολο να υπάρξει ένα αντίστοιχο ενυδρείο", σημείωσε ο κ. Τσαλουχίδης.

Όπως ανέφερε, "ένα ενυδρείο στην περιοχή μας δεν θα απευθύνεται μόνο στο νομό, ή μόνο στην Περιφέρεια. Θα απευθύνεται στο κοινό μιας ευρύτερης περιοχής, που θα φτάνει από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά και μέχρι το Βόλο. Η ανάπτυξη μέσα από το ενυδρείο θα σημάνει για πολλές μορφές τουρισμού. Φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακόμη και αυτό που λέμε μαθητικός τουρισμός. Δηλαδή δεν θα περιμένουμε μόνο τις εκδρομές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που είναι περαστικοί για μια ή δύο νύχτες, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα μπορεί να αποτελεί προορισμό, όχι μόνο για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας".

Πού βρισκόμαστε

Μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως σημείωσε ο κ. Τσαλουχίδης αναμένεται να παραδοθεί η προμελέτη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, πρόκειται για μια προχωρημένη προμελέτη, γιατί στο σχεδιασμό των υπηρεσιών αλλά και στον προγραμματισμό του νομάρχη ήταν το ενυδρείο να συνδυαστεί και με τη δημιουργία ενός πλανηταρίου στον ίδιο χώρο.

"Επειδή λοιπόν αυτή η εντολή της προμελέτης για το πλανητάριο έγινε μετά την ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης στο γραφείο των Αθηνών, υπήρξε αυτή η μικρή καθυστέρηση. Η μελέτη επρόκειτο να παραδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όμως τώρα καθυστερούμε περίπου ενάμισι μήνα για να παραδοθεί ταυτόχρονα με τη μελέτη του πλανηταρίου", παρατήρησε ο κ. Τσαλουχίδης τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη προμελέτη έχει προϋπολογισμό 495.000 ευρώ.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν φαίνεται να σταματούν στην προμελέτη, αφού μετά την παράδοση της αρχίζει ο αγώνας για την εξεύρεση των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει η περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και των συζητήσεων και το ενδεχόμενο της σύμπραξης με κάποιο ιδιωτικό φορέα.

Aρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.grΠΕΡΝΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ,ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΣΕ....ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ 2004 ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ....ΠΑΛΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ....

Εφημερίδα Εβδόμη ΝέαΚαβάλα
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2006

Τελειώνει (;) μετά τις γιορτές το θέμα παραχώρησης της Αλάνας Νέας Ηρακλείτσας από την ΚΕΔΤο θέμα της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας και οι εξελίξεις για την αξιοποίηση της ήταν το επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού τους στην Αθήνα, οι αντινομάρχες Γιώργος Τσαλουχίδης, και Μιχάλης Τσοκτένογλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαλουχίδης κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ασχολήθηκαν με νομαρχιακά θέματα και είχαν επαφές κυρίως με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και την Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.), για το θέμα της Αλάνας.

"Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί ενόψει της παράδοσης της προμελέτης, που αναμένεται αυτό το μήνα και αφορά το ενυδρείο και το πλανητάριο, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλάνα", παρατήρησε ο κ. Τσαλουχίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας ανέρχεται σε 150 στρέμματα, από τα οποία τα 105 ανήκουν στην ΕΤΑ Α.Ε. και τα υπόλοιπα 45 στην ΚΕΔ, από την οποία ζητήθηκε η χρήση τους για ένα μικρό, αρχικά χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το έργο. "Πήρα διαβεβαίωση ότι μετά τις γιορτές θα έχει τελειώσει το θέμα της παραχώρησης της έκτασης αυτής από την ΚΕΔ, και αυτό είναι δέσμευση δική τους", παρατήρησε ο κ. Τσαλουχίδης, διευκρινίζοντας ότι αρχικά θα παραχωρηθεί η έκταση για λίγα χρόνια, για να δουν τη βούληση να γίνει κάτι και αν προχωρήσουν κάποιες δράσεις για την αξιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά όσον αφορά τα 105 στρέμματα της ΕΤΑ, έγινε γνωστό στους καβαλιώτες αντινομάρχες ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, για την αξιοποίηση τους με βάση το business plan, που υπάρχει και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύγχρονου πολυχώρου φιλοξενίας. Βέβαια σύμφωνα με τον κ. Τσαλουχίδη, και η ΕΤΑ από την πλευρά της ενδιαφέρεται για την πορεία του ενυδρείου και του πλανηταρίου, κάτι που είναι φυσιολογικό αφού στην ουσία θα πρόκειται για παράλληλη ανάπτυξη των δύο έργων.

.

Αρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.grΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΟΥΡΑΙΝΟΥΝ,ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2007,ΟΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ...ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΡΑΜΑΣ- ΚΑΒΑΛΑΣ- ΞΑΝΘΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΑΒΑΛΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δύο ώρες περίπου χρειάσθηκαν οι μελετητές του αιγιακού πάρκου της Νέας Ηρακλείτσας, για να περιγράψουν όλα όσα περιέχονται στην προμελέτη του συγκεκριμένου έργου, το κόστος υλοποίησης του οποίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιδίων θα ανέλθει στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο το τελικό ποσό να είναι μικρότερο και να μην ξεπερνά τα τιράντα εκατομμύρια , αφού θα υπάρξουν εκπτώσεις από την ανάδοχο εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν δαπάνες για την κατασκευή τμημάτων του ενυδρείου τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί από την προμελέτη. Στη χθεσινή σύσκεψη, έλαβαν μέρος εκτός του νομάρχη και των τεσσάρων αντινομαρχών, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, κ. Αγγελόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και Διευθυντής του αντίστοιχου ενυδρείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, κ. Παπαδάκης, σημείωσε πως το προτεινόμενο ενυδρείο θα έχει επιφάνειες 6.000 τ.μ. σε αυτό θα φιλοξενούνται 350 θαλάσσια και γενικών υδρόβια είδη, θα περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες (θα υπάρχουν δεξαμενές στις οποίες θα φιλοξενούνται είδη από ποτάμια συστήματα, από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Μεσογείου, της ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού), ενώ η χωροταξική τοποθέτηση τους θα είναι τέτοια που ο επισκέπτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να έχει βάθος στο οπτικό του πεδίο και να γνωρίζει τη πρόκειται να δει στα επόμενά του βήματα. «Πρόκειται για κάτι που θα δημιουργεί μία συνεχόμενη έκπληξη στον επισκέπτη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί και ένα επιπλέον κίνητρο για όλους όσοι το επισκεφθούν να επαναλάβουν την επίσκεψή τους», τόνισε. Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο ενυδρείο θα έχει σημαντικές καινοτομίες όσον αφορά την «σκηνική παρουσία» του χώρου και ο επισκέπτης υπολογίζεται πως θα χρειάζεται ενενήντα πέντε λεπτά , προκειμένου να περιηγηθεί τους διαδρόμους εκατέρωθεν των οποίων θα υπάρχουν οι δεξαμενές με τα ενυδρεία. Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο , κρίνοντάς το ως απαραίτητο για την περιοχή, σημειώνοντας δε πως θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, προτρέποντας στην πρόκριση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι.

Γραφείο Τύπου

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΦΟΥ Ο κ.ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ "ΠΕΤΥΧΕ" ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ ΚΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΙΔΙΩΤΩΝ....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ...
Υπόθεση Ιδιωτών
Η αξιοποίηση της Αλάνας στην Ν. Ηρακλίτσα

Νεότερα σχετικά με την αξιοποίηση της Αλάνας στην Νέα Ηρακλίτσα αλλά και για το φιλόδοξο σχέδιο του Ενυδρείου υπάρχουν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Νομάρχης επισκέφθηκε [στην Αθήνα] τόσο την ΕΤΑ όσο και την ΚΕΔ. Τα νεότερα είναι ευχάριστα και «δυσάρεστα», δείχνουν πάντως ότι περί της Αλάνας υπάρχει κινητικότητα ώστε σύντομα τα όσα προτείνονται να γίνουν να μπουν σε μια σειρά. Η οποία θα είναι η οριστική.
Η Νομαρχία Καβάλας μα και οι άλλοι τοπικοί φορείς που ενδιαφέρονται ,πιέζουν για την επιτάχυνση των διαδικασιών αν και μοιάζει ως πολύ πιθανό το σενάριο ότι γίνει στην Αλάνα να γίνει από ιδιώτες. Χωρίς καμία ανάμιξη της Νομαρχίας Καβάλας, της Περιφέρειας, του Δήμου Ελευθερών κτλ.
Τα νεότερα της υπόθεσης αφορούν αυτό ακριβώς το σημείο και περιγράφονται ως εξής. Ο Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής ήταν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε και την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Η πρώτη είναι αρμόδια για τα 105 στρέμματα της Αλάνας, η δεύτερη για τα 45 [στα οποία προτείνεται το Ενυδρείο]. Η διαδικασία στην ΕΤΑ είναι σαφώς πιο «ώριμη». Δηλαδή ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης των τευχών εφαρμογής που προσδιορίζουν ότι στα 105 στρέμματα θα κατασκευαστούν [από ιδιώτη] ξενοδοχείο 150 δωματίων, 70 μεζονέτες και Γουότερλαντ. Όλα αυτά θα έχουν προϋπολογισμό 32 εκ ευρώ. Η πρόταση αυτή αναμένει την τελική έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Ανάπτυξης ώστε μετά να ανατεθούν σε σύμβουλο τα τεύχη δημοπράτησης. Όλα τα πιο πάνω θα αναλάβει να τα κατασκευάσει ιδιώτης που θα τα εκμεταλλευτεί. Αυτά ήταν γνωστά από καιρό, απλά η ΕΤΑ προχώρησε αρκετά γρήγορα.
Στην ΚΕΔ ο Νομάρχης συζήτησε το θέμα του Ενυδρείου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Κοκόσης κι ο Δ. Σύμβουλος κ. Γκράτσιος συμφώνησαν να εξετάσουν την προμελέτη που έχει έτοιμη η Νομαρχία Καβάλας ώστε να παρθεί άμεσα η πρώτη απόφαση. Αν το έργο θα γίνει με διαγωνισμό ή με τα ΣΔΙΤ. Προκρίνεται αρχικά η πρώτη επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς βγαίνουν από το παιχνίδι, το Ενυδρείο το αποδέχεται ως σχέδιο για την περιοχή η ΚΕΔ αλλά το αναθέτει [με παρόμοια διαδικασία με αυτή της ΕΤΑ] σε ιδιώτη. Μια επίσης διαφορά που φαίνεται ότι θα υπάρξει αφορά το μέγεθος του Ενυδρείου. Δηλαδή ο ιδιώτης θα αναλάβει να προσδιορίσει ακριβώς το μέγεθος του έργου ώστε το συνολικό σχέδιο να είναι βιώσιμο. Σίγουρα τα σχέδια της ΕΤΑ συνδυάζονται με τα σχέδια της ΚΕΔ. Ο Νομάρχης μάλιστα δρομολόγησε την συνάντηση εκπροσώπων των δύο κρατικών εταιριών ώστε η συνεργασία να συνεχιστεί και σταθεροποιηθεί. Άλλωστε όλα αυτά αφορούν την ίδια περιοχή. >Την Αλάνα της Ν. Ηρακλείτσας.


ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ.....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ;...ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΕΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ;...ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΥ "ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ" ....ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ; ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004 Ο κ.ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕ,ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.....ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: