Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΥ
Έχετε εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε την ηγεσία του ψηφοδελτίου στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές. Πως πήρατε μια τέτοια απόφαση; Μέχρι στιγμής ποτέ δεν το είχα εκφράσει, με τον τρόπο που το λέτε, την πρόθεσή μου αυτή, σήμερα το κάνω για πρώτη φορά.....


Παρακολουθώντας , μετέχοντας και δρώντας στον χώρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ελέγχοντας δημιουργικά την παρούσα διοίκηση, μελετώντας τα προβλήματα, προτείνοντας λύσεις, καταθέτοντας απόψεις, και θέσεις, πιστεύω ότι έχω πλέον αποχτήσει την εμπειρία ώστε να μπορώ τουλάχιστον να διεκδικήσω, υπό τις παρούσες συνθήκες, την ηγεσία του Νομαρχιακού Ψηφοδελτίου, όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

Η ίδια πρόθεση έχει εκδηλωθεί και από συναδέλφους σας στο νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και από άλλα στελέχη του κινήματος στο νομό. Πιστεύετε ότι θα δοθεί μάχη ανάμεσα σε όσους διεκδικούν το χρίσμα;

Είναι πολύ λογικό που συμβαίνει αυτό μια και ο κ.Παπουτσής έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και άλλοι συνάδελφοι και φίλοι μου εκδηλώνουν τις φιλοδοξίες τους, και το ενδιαφέρον τους, δημιουργώντας έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στα αρμόδια όργανα του κόμματος, που θα κάνουν τις επιλογές. Τους τιμώ και τους σέβομαι όλους ιδιαίτερα, τους θεωρώ δε ικανούς και άξιους. Με την υπάρχουσα κατάσταση φαίνεται ότι πραγματικά θα υπάρξει μια ενδιαφέρουσα περίοδος για όλους, απ’ όπου πιστεύω ότι θα επιλεγεί ο ικανότερος και αυτός που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στην νίκη. Όλοι μας πιστεύω ότι έχουμε πολιτική δράση και παρουσία, κρινόμενοι καθημερινά.

Ποιο θεωρείτε σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός Καβάλας;

Τα προβλήματα είναι πολλά σύνθετα και χρειάζονται συνολικά, δημιουργική συνεργασία για να ξεπεραστούν ώστε να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η Καβάλα χρειάζεται, Αλλαγή, χρειάζεται Όραμα, χρειάζεται, ανανέωση, χρειάζεται άλλη φιλοσοφία, άλλο ύφος και είδος διοίκησης. Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε άλλες αρχές, άλλες αντιλήψεις, άλλες προτεραιότητες. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ. Επιδίωξή μας συνεχής, μέγιστος στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της πατρότητας των πρωτοβουλιών, των ενεργειών και των έργων που θα συντελέσουν στην επίτευξή της. Με Περιφερειακή Συνείδηση και βασική αρχή την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, προσαρμόζοντας το αναπτυξιακό μας μοντέλο, στα νέα δεδομένα, έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε αυτό που μας ανήκει και όχι εις βάρος των άλλων δημιουργώντας «εχθρούς» και εντάσεις. Το στοίχημα του μέλλοντος θα το κερδίσουμε με τις συνεργασίες και τις «συμφωνίες κυρίων», την μη ύπαρξη των οποίων πληρώνουμε διαρκώς ακριβά μέχρι τώρα.


Πως κρίνετε τις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου;

Δυστυχώς υπάρχει η απουσία της πολιτικής, που υπηρετεί τον διάλογο, την διαβούλευση, τον δημοκρατικό προγραμματισμό που ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Αυτό είναι πολύ λογικό να φέρνει αντιπαραθέσεις, που δεν αφορούν τους πολίτες, υποβιβάζοντας το κύρος του Ν.Σ.

Ποιο είναι το λάθος που γίνεται από την πλευρά της διοίκησης ή ακόμα και από την πλευρά της δικής σας παράταξης και οι συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου καταλήγουν σε κοκορομαχίες;

Οι συνεδριάσεις τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με την αγωνιώδη προσπάθεια του Νομάρχη Καβάλας, να εκμεταλλευτεί πολιτικά, έργα και δράσεις, προσπαθώντας να του αποδοθεί η πατρότητα, της σχεδίασης και της υλοποίησης, αποποιούμενος κάθε πολιτική ευθύνη για τυχόν παραλείψεις, αστοχίες και αποτυχίες σε άλλες περιπτώσεις. Η αγωνία της πρωτοκαθεδρίας είναι αυτή που τον ενδιαφέρει ώστε να την χρησιμοποιήσει σαν πιστοποιητικό για την πολιτική του επιβίωση.
Είναι πολύ λογικό από ένα σημείο και μετά, όσο και αν θέλουμε να το αποφύγουμε, να υπάρχουν έντονες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, όταν η οποιαδήποτε μορφή κριτικής, εκλαμβάνεται εκ μέρους της διοίκησης, σαν υπονόμευση και η κάθε πρότασή μας, συστηματικά απαξιώνεται με πολύ άκομψους τρόπους. Αυτό που τους «ενοχλεί», είναι ότι δεν αρκούμαστε στην κριτική, αλλά διαρκώς την επενδύουμε με αντίστοιχες προτάσεις.



Στην πρόσφατη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου δημιουργήθηκε ένταση όταν από πλευρά της παράταξης σας, ζητήθηκε να παρέμβει στη συζήτηση μέσω του διαδικτύου συμπολίτης μας που διαμένει και δραστηριοποιείται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Πως κρίνετε την άρνηση της διοίκησης για αυτή την παρέμβαση;

Έχουν φοβίες και ανασφάλειες με την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας θεωρώντας ότι δεν τους εξυπηρετεί. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην οποία εμείς πιστεύουμε, ελαχιστοποιεί τις επαφές και καταργεί τις ουρές και τις «σωτήριες παρεμβάσεις». Αυτό ξέρουν πολύ καλά θα σταματήσει να δημιουργεί «υποχρεωμένους πολίτες», ένα παιχνίδι που ξέρουν να παίζουν άριστα. Η απάντησή τους στην συνεδρίαση... «Ότι και αν θέλει ας έρθει εδώ να μας το πει», απεικονίζει την φιλοσοφία τους και τους σκοπούς τους. Το αίτημα μπορούσε να γίνει μέσω διαδικτύου, χωρίς καμία μεσολάβηση, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καβάλας για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο νομό, στις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης;

Κατ’αρχήν οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωεκλογές.Η ανατροπή θα έρθει:
α) Με την συνέχιση και βελτίωση της μεθοδικής, συστηματικής ομαδικής μας συνεργασίας για να έχουμε πάντα την πολιτική στο προσκήνιο, απαλλαγμένοι από αλαζονικές συμπεριφορές..
Β)Εντατικοποιώντας και οργανώνοντας τις επαφές μας με τους πολίτες, προβάλλοντας τις βασικές μας προτεραιότητες που είναι στηριγμένες στη διοικητική μεταρρύθμιση, με περιφερειακή συνείδηση, που εμείς οραματιζόμαστε, στηριζόμενοι σ’ ένα πρόγραμμα με οράματα, θέσεις και λύσεις, που συνεχώς βελτιώνουμε και επικαιροποιούμε ,μέσα από διαρκή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.


Αν επιχειρούσατε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των επόμενων Νομαρχιακών εκλογών ποια θα ήταν αυτή;

Το κλίμα έχει σαφώς αλλάξει και δεν έχει σχέση με το 2006. Αν συνεχίσουμε και βελτιώσουμε τις πολιτικές μας επιδόσεις, στη λογική που αναφέρω προηγουμένως, πείθοντας τους πολίτες ότι δεν ερχόμαστε σαν καλύτεροι διαχειριστές, αλλά με όραμα, αξίες και αρχές που υπηρετούν τους ίδιους και όχι εμάς, τότε η συνολική ανατροπή είναι εφικτή. Προσωπικά ,πιστεύω ότι όλα είναι στο χέρι μας, μια και οι διοικήσεις των τριών νομών κούρασαν, κουράστηκαν και μετά από 12 χρόνια αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν, αυτό που ο τόπος χρειάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: