Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΑΟΥ ΓΡΑΝΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

(Φυσικά δεν έγινε ποτέ λόγω της απόσυρσης του θέματος από την ημερήσια διάταξη..)
Τα νέα τα μάθαμε στην Καππαδοκία και από τον τύπο,
ούτε η συνεργάτης του υπερνομάρχη που τυγχάνει και σύζυγος δεν έμαθε, δεν άκουσε, για να ενημερώσει τον Νομάρχη Καβάλας.. Τόσο κρυφά προετοιμάστηκαν όλα και κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Γιατί τόση μυστικότητα για ένα έργο αναπτυξιακό δεν το καταλαβαίνουμε.

Καταλάβαμε όμως και εμείς κάποια πράγματα. Ότι σαν άλλο γιουσουφάκι κάποιος από την περιοχή μας πρόσφερε Αγίασμα σε μια κυβέρνηση που έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης και είναι αμήχανο μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. Δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ανύπαρκτη είναι και η πολιτική της για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση.

Δεν διεκδίκησε στην Ε.Ε. για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας που είναι και δικά της σύνορα.

Αγνόησε και υποβάθμισε την πρακτική επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στην Τουρκία που είχε πάρει την μορφή επίσημης συμφωνίας.

Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την Συνοριοφυλακή με πελατειακές μεταθέσεις και υποβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, ενώ δεν εξασφάλισε και νέα σύγχρονα μέσα που χρειάζεται η χώρα για την φύλαξη των συνόρων μας.

Δεν έχει καμιά πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, πολλές χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και στις φυλακές. Ξένοι πολίτες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης παράνομων κυκλωμάτων.

Δεν έχει η κυβέρνηση καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι η περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα.

Αντί λοιπόν να προτείνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, αντί μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που μας προστατεύει, που προστατεύει το δικαίωμα του πολίτη για σιγουριά και ελευθερία, που αντιμετωπίζει τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον παράνομο μετανάστη μέσα από την εφαρμογή κανόνων ενός κράτους Δικαίου, Διεθνούς Δικαίου και υποχρεώσεων, αποφάσισε να στραφεί σε σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές. Πολιτικές που νομοτελειακά δημιουργούν πολώσεις χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Πολιτικές που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, αντί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας που εγγυάται το κράτος Δικαίου για κάθε άνθρωπο.

Είναι επομένως πέρα από βέβαιο ότι χρειάζεται μία άλλη πολιτική για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και όχι σίγουρα η δημιουργία <<Στρατοπέδου Συγκέντρωσης>>-Φυλακών σε μια περιοχή που διαχρονικά προσπαθεί να αποτρέψει την εγκατάσταση δράσεων που την υποβαθμίζουν.

Δεν έχει ανάγκη η περιοχή αυτή, μια περιοχή που προστατεύεται για το φυσικό της κάλλος από τις συνθήκες Ραμσάρ και Νατούρα 2000, την <<αποθήκη ανθρώπων>> για να ανακουφιστεί από την ανεργία των νέων και την διάθεση των προϊόντων που παράγει. Χρειάζονται άλλου είδους δράσεις που θα την οδηγήσουν σε ένα αξιοπρεπές μέλλoν.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμφέρει στην περιοχή τους και όχι τα γιουσουφάκια.


Γρανάς Αρχέλαος
Χειρουργός
Αναπλ. Διευθυντής
Β' Χειρουργική Κλινική
Γ.Ν. Καβάλας
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: