Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ….ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ

(Αυτά που δεν ειπώθηκαν στο Συμβούλιο της Διευρυμένης, στις 8 Ιουλίου ,λόγω της απόσυρσης του θέματος από την ημερήσια διάταξη.)
Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα να προσεγγίσω το θέμα όσο το δυνατόν πιο νηφάλια ήρεμα και αντικειμενικά....
Με προβλημάτισαν όλες οι πτυχές του και σήμερα σας καταθέτω την δική μου προσέγγιση, τους δικούς μου προβληματισμούς, τις δικές μου ενστάσεις και απορίες, αλλά και προτάσεις.
Α) Το πρώτο που με προβλημάτισε και με απασχόλησε ήταν η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ του έργου.
Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που τουλάχιστον δόθηκαν στην δημοσιότητα, περίπου 12.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα, στην Ελλάδα, το 2008, από την παραμεθόριο στον ποταμό Έβρο. Όλοι σχεδόν μετά την σύλληψή τους, ζήτησαν να προωθηθούν στην Αθήνα. Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει πρόβλημα, με λαθρομετανάστες, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, σε οποιονδήποτε.
Δεν είχαμε γεγονότα με πρωταγωνιστές τέτοιου είδους μεταναστών καθώς ποτέ, δεν έφτασαν και δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μας. Αντίθετα, είδαμε να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, στον ακριτικό νομό του Έβρου, όπου βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Άρα ήδη υπάρχει υπάρχει, ένα ερώτημα στα χείλη όλων μας:
Ποια η αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών, αφού δεν υπάρχουν πουθενά στην περιοχή μας και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν;
Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την αναγκαιότητα αυτού του έργου ειδικά στην περιοχή μας;
Με ποια λογική δεν επιλέγεται ο νομός Έβρου, όπου και λογικά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, μετά την είσοδό τους;
Υπάρχει απάντηση εδώ;
Εσείς, κύριε πρόεδρε, που σύμφωνα με δηλώσεις σας εδώ και οκτώ μήνες ασχολείστε με αυτό το θέμα, έχετε απάντηση;
Ή τουλάχιστον απάντησαν κάποιοι όταν το θέσατε αν το θέσατε στην κεντρική εξουσία;
Αν το δούμε ακόμη βαθύτερα ,έχετε πειστεί ότι,τα 70 σχεδιαζόμενα Κ.Υ.Λ. θα δώσουν λύσεις στο πραγματικά αυτό μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας, όταν μάλιστα θα ξοδευτούν περίπου 500 εκατομμύρια €;
Μήπως με τόσα χρήματα μπορούμε να λύσουμε διαφορετικά το πρόβλημα και γρηγορότερα;
Αν λοιπόν, με έπειθε κάποιος για την αναγκαιότητα του έργου, ειδικά στην περιοχή μου, προφανώς θα προσπαθούσα να το στηρίξω.
Τώρα μη έχοντας αυτή την απόδειξη- απάντηση πιστεύω ότι βάσει λογικής, είμαι υποχρεωμένος να έχω αρνητική θέση και την έχω.
Αν τώρα κάποιος προσπαθήσει να με κατατάξει στους τοπικιστές, μια και διαρκώς μιλώ για περιφερειακή συνείδηση, απαντώ ,ότι μιλώ για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
Ο δικός μας νομός έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να μην είναι άμεσα προσβάσιμος από τους λαθρομετανάστες, οπότε είναι άδικο να τον κάνουμε από μόνοι μας.
Ένα πρόβλημα που δεν μας αφορά και δεν μας αγγίζει γιατί να επιδιώξουμε εμείς από μόνοι μας να γίνουμε μέρος του.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την αναγκαιότητα, κανείς δεν με έπεισε με στοιχεία ότι, το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, πρέπει να γίνει στην περιοχή μας.

Β) Αν θελήσω να παραβλέψω αυτήν την παράμετρο, με απασχόλησε και με προβλημάτισε το θέμα ΤΗΣ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ του έργου.
Πολλοί θα πουν ό,τι θα υπάρξουν ωφέλειες για την περιοχή, θα αλλάξει μορφή και προοπτική, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, εμπορική κίνηση των επιχειρήσεων, κατά την διάρκεια της κατασκευής του, αλλά κυρίως της πλήρους λειτουργίας του.
Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Αν είναι γιατί δεν προβλήθηκαν, δεν αναλύθηκαν, δεν αποδείχθηκαν όλο αυτό το διάστημα και κυρίως γιατί δεν πείσθηκαν οι κάτοικοι, όταν βρισκόμαστε μάλιστα εν μέσω κρίσης και αύξησης της ανεργίας;
Με την ωφελιμότητα για τις τοπικές κοινωνίες θολή, απροσδιόριστη, χωρίς κυρίως εγγυήσεις δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μεγέθη, είναι πολύ λογικό βάσει και εδώ της απλής λογικής να είναι όλοι αρνητικοί.
Δεν θα μπορούσα να έχω διαφορετική άποψη και προσέγγιση, όταν μάλιστα το τεράστιο ποσό των 7-8 εκατομμυρίων € θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για άλλους σκοπούς άλλες δράσεις, με σαφέστατα πολλαπλές ωφέλειες, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Γ)Τελευταία παράμετρος που με προβλημάτισε και με απασχόλησε ήταν η προσέγγιση,ο χειρισμός της προώθησης και γενικότερα η επικοινωνιακή τακτική του θέματος, από την διοίκηση της Διευρυμένης και κατά προέκταση και των διοικήσεων των Νομαρχιών.
Αυτή η πρωτοβουλία του κ.Προέδρου, από την αρχή δημιούργησε προβληματισμό και απορίες.
Γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος αφού το θέμα έχει να κάνει με καθαρά κεντρική πολιτική επιλογή;
Γιατί ο πρόεδρος λειτούργησε σαν λαγός, όπως στις κούρσες του στίβου, όπου κυνηγούμε τα ρεκόρ;
Τι προηγήθηκε όλους αυτούς τους 8 μήνες και ποιοι γνώριζαν τις κινήσεις του και κυρίως ποιοι τις στήριζαν;
Η προσπάθεια αιφνιδιασμού απέτυχε γιατί κανείς δεν μπορεί, όχι μόνο να πάει κόντρα, στις θέσεις και απόψεις των πολιτών, αλλά κυρίως στην απλή, κοινή λογική.
Προξενεί ιδιαίτερο προβληματισμό και πολλές απορίες, το ξεκάθαρο και ομόφωνο ΟΧΙ των Νομαρχιακών Συμβουλίων Δράμας και Ξάνθης, σε αντίθεση με την πρεμούρα της πλειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας, να μην συζητηθεί καν το θέμα.(Μάλιστα κάποιοι πανηγύρισαν κιόλας, προ ολίγου, όταν ανακοινώθηκε η απόσυρσή του, ότι τάχα δικαιώθηκαν που επέμεναν να μην συζητηθεί, το θέμα, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας).
Η δημόσια στιχομυθία του Προέδρου της Διευρυμένης, σε ραδιοφωνικό σταθμό με δημοσιογράφο, ότι από τις 19 Μαρτίου είχε ενημερώσει την ίδια, εκθέτει τους πάντες για τους χειρισμούς του όλου θέματος και ειδικά τον Νομάρχη Καβάλας και την διοίκηση της Νομαρχίας.
Πόσο σοβαρή είναι μια διοίκηση, όταν ο επικεφαλής της ενημερώνει τους δημοσιογράφους «εμπιστευτικά» και όχι τους άμεσους συνεργάτες του, όταν μάλιστα θα είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το Κέντρο να δημιουργείται στα όρια της διοικητικής τους επικράτειας; (Αφορά τον Νομάρχη Καβάλας ναι ή όχι η εγκατάσταση του κέντρου στο Αγίασμα;)
Πως θέλατε να πάρει σοβαρά η κοινή γνώμη και η τοπική κοινωνία ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν εσείς με τους χειρισμούς σας, το κάνατε να φαίνεται, ασήμαντο και αστείο;
Πόσο σοβαρά θέλετε να σας πάρουν οι πολίτες όταν, την μια αφήνετε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και όταν υπάρχουν οι αντιδράσεις, μιλάτε για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ώστε να αποδεχθεί την εγκατάσταση του Κέντρου;
Πόσο σοβαρά θέλετε να σας πάρουν οι πολίτες, όταν μια πρόταση της τάξης των επτά-οκτώ εκατομμυρίων €,την παρουσιάζετε τόσο πρόχειρα και άκομψα, ενώ τόσο πρόχειρα και αβασάνιστα την αποσύρετε ,επίσης;
Τέλος, πώς θέλετε και απαιτείτε, να πιστέψουν οι πάντες, ότι το θέμα αποσύρεται οριστικά και δεν θα επανέλθει, όταν και στο παρελθόν, κάποια θέματα που αποσύρθηκαν, ή τακτοποιήθηκαν, τα βρήκαμε μπροστά μας;
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι το βροντερό όχι είναι απόλυτα δικαιολογημένο και επιβεβλημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: